Kultur

Gir av overskudd fra bokinntekter til veldige formål

Å gi overskudd av bokinntekter til veldedige formål er populært blant bestselgerforfatterne.

Forfatter Khaled Hosseini (t.h.) er aktivt involvert i hjelpearbeid i Afghanistan, både som utsending for FNs høykommissær for flyktninger, og gjennom sin egen stiftelse The Khaled Hosseini Foundation. Stiftelsen har hittil bidratt til å bygge 414 herberger for afghanere på flukt. Michael Simon

 • Maren Ørstavik

Jo Nesbøs Harry Hole-stiftelse, Jostein Gaarders Sofie-pris, Henning Mankells donasjoner til SOS-barnebyer, og Khaled Hosseinis Afghanistan-stiftelse.

Det krever kanskje inntekt av en viss størrelse før en forfatter velger å gi bort egen inntjening til et veldedig formål, men når muligheten er der, er det flere som velger å opprette prosjekter, priser eller fond for å hjelpe andre.

Var selv asylsøker

Blant de største prosjektene er den afghansk-amerikanske forfatteren Khaled Hosseinis stiftelse. Hosseini solgte millioner av både debutboken Drageløperen og Tusen strålende soler , og er i høst ute med sin seneste bok Og fjellene ga gjenlyd . Khaled Hosseini Foundation samler inn penger og støtter humanitærhjelp til afghanske flyktninger og utdanningsprogrammer for afghanske kvinner og barn.

— Jeg kom til USA i 1980 som asylsøker, så situasjonen i landet og menneskene som har måttet flykte fra hjemmene sine er saker som er veldig viktig for meg, sier Hosseini i et videointervju til nettavisen The Huffington Post tidligere i sommer.

Hosseini tar aktivt og personlig del i formålet, både som Goodwill-utsending for FNs høykommissær for flyktninger, og gjennom stiftelsen, som drives av hans svigerinne. Siden opprettelsen i 2007 har stiftelsen delt ut flere millioner kroner til ulike humanitærprogrammer, hvorav 650 000 dollar er brukt til å bygge 414 herberger for afghanere på flukt, noe som ifølge stiftelsen har hjulpet 2484 individer.

- Fatter ikke hva de innbiller seg

Flere av de store britiske forfatterne har dessuten engasjert seg for vanskeligstilte barn. Harry Potter -skaperen J.K. Rowling har blant annet vært engasjert i barnehjemsforholdene i Øst-Europa, og Roald Dahl's Marvellous Children's Charity støtter alvorlig syke barn.

J. K. Rowling engasjerer seg i barnehjemsbarns situasjon. REMY DE LA MAUVINIERE/AP

Også i Norden står barna i sentrum. I 2007 donerte den svenske krimkongen Henning Mankell og hans kone 15 millioner svenske kroner til SOS-barnebyer, for å få bygget en barneby i Maputo i Mosambik. I dag består byen av femten familiehus. Mankell ser helst at flere gjør som ham.— Siden jeg kan, ville det jo være forjäklig om jeg ikke gjorde noe. Det er altfor mange som bare samler på penger, jeg fatter ikke hva de innbiller seg, sier Henning Mankell om prosjektet på SOS Barnebyers nettsider.

«Ålreite folk»

I Norge er kanskje Jostein Gaarders Sofie-pris og Jo Nesbøs Harry Hole-stiftelse de mest kjente. Gaarders Sofie-pris ble stiftet med overskuddet fra boken Sofies verden , og ga 100 000 dollar til en forkjemper for miljø og bærekraftig utvikling. Prisen ble delt ut for siste gang i år fordi pengene var i ferd med å ta slutt.

Jo Nesbø startet en stiftelse kalt opp etter sin krimhelt. Johannessen, Sara

Harry Hole-stiftelsen eier rettighetene til Jo Nesbøs Hodejegerne , som kom som bok i 2008 og ble filmatisert i 2011. Stiftelsen, oppkalt etter Nesbøs romanhelt, deler årlig ut prisen «Årets ålreite dame» eller -fyr, og i samråd med prisvinneren gis en halv million kroner til et formål som fremmer grunnleggende lese— og skriveferdigheter i utviklingsland.- Nå er nok de største inntektene fra boken og filmen allerede kommet inn, men vi har omtrent 20 millioner som står og forrenter seg, som vi kan dele ut som vi vil i henhold til formålet, sier Erik Holst, daglig leder i Harry Hole-stiftelsen.

— Ved å gi en pris til noen som gjør noe helt annet først, som årets vinner som fikk for sitt engasjement mot overivrig bilkjøring blant ungdom, og la dem være med på å bestemme hva pengene skal gå til, prøver vi å involvere flere, sier Holst.

Forlagene er også med

Både Nesbø og Gaarder er forfattere på Aschehoug forlag. Aschehoug har dessuten drevet sitt eget veldedighetsprosjekt, med en serie bøker av Jo Nesbø, Knut Nærum, Unni Lindell, Anne B. Ragde og Lars Saabye Christensen, utgitt hver jul fra 2007 til 2011, og ga til sammen 4 millioner kroner til inntekt for Redd Barna.

Les også

På jakt etter de beste bøkene

— Det er forfatterne selv som initierer de fleste slike prosjekter, for det er deres inntekter, og deres valg, understreker forlagssjef i Aschehoug, Kari Spjelnæs.- Men det finnes noen formål som er så store og viktige for så mange at vi synes det er fint å innimellom være med og legge til rette for utgivelsene der inntektene går til disse formålene, sier hun, og trekker frem minneboken Mitt lille land , utgitt i samarbeid med Gyldendal, der inntektene gikk til AUFs Utøya-fond.

- Har dere flere veldedighetsprosjekter på trappene?

— Det vil helt sikkert komme, men det er ingen jeg kan si noe om nå.

 1. Les også

  Å være gammeldags er synonymt med døden

 2. Les også

  Bokhøsten blir avgjørende etter konkurser og underskudd

Relevante artikler

 1. SPORT

  Zuccarello starter stiftelse - spytter inn en halv million kroner

 2. KULTUR

  Jo Nesbø: – Ingen kan føle seg trygg på at ikke store maktkamper kan velte en sivilisasjon

 3. A-MAGASINET

  Jo Nesbø sendte en singel venninne for å teste Tinder-sjekking. Selv feiget han ut.

 4. KULTUR

  Christen Sveaas: Min samling er meg!

 5. KULTUR

  Stinn av penger og med et touch av James Bond

 6. VERDEN

  Før ble han hyllet. Her er årsakene til at milliardæren nå er blitt fiende nummer én i Øst-Europa