Kultur

- Skuespillerne ønsker å jobbe i sommerferien

 • Ragnhild Aarø Njie

- Mange utenlandske turister etterspør teater. Det aller beste hadde vært et åpent teater med forestillinger på engelsk, uttalte Per Arne Tuftin, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge i tirsdagens utgave av Aftenposten. Avbildet er turister foran et stengt Nationaltheater. Foto: Paal Audestad

 • Det er ingenting i tariffavtalen som hindrer Nationaltheatret i å holde sommeråpent, mener forbundslederen i Skuespillerforbundet.

Tirsdag skrev Aftenposten om at Nationaltheatret holder stengt i juli. Da uttalte flere reiselivsaktører at turister etterspør forestillinger på engelsk i sommermånedene. Nationaltheatret oppga ferieavvikling som hovedgrunnen til at de velger å holde stengt hver sommer.

— Det er ingenting i tariffavtalen som hindrer dem i å holde sommeråpent. Å holde forestillinger på engelsk er en god idé. Det er en glimrende idé å holde teatrene åpne i juli. Så får man heller forhandle om vilkårene for ferie, sier Hauk Heyerdahl, forbundsleder i Skuespillerforbundet.

- Du mener altså at mange skuespillere ønsker å jobbe i sommerferien?

— Absolutt. Arbeidsledigheten blant skuespillere er stor. Vi har nesten 1300 medlemmer, og bare 165 skuespillere har faste stillinger ved de 18 regionteatrene i landet.

Han mener det likevel er viktig å huske at skuespilleryrket er et lavlønnsyrke, og at mange av de fast ansatte ved institusjonsteatrene derfor bruker sommeren til å «spe på lønnen» med filmarbeid og spel.

Hauk Heyerdahl, forbundsleder i Skuespillerforbundet.

— Det er allikevel mange frilansere som er arbeidsledig om sommeren, ettersom teatrene da er stengt.Flere av Skuespillerforbundets medlemmer er aktive ved Det Andre Teatret, som tilbyr improteater tre dager i uken i hele sommer.

- Hvorfor holder dere åpent nå, i motsetning til institusjonsteatrene?

— For det første lever vi nesten uten driftsstøtte. Vi er avhengige av å holde åpent for å få det til å gå rundt. Skuespillerne våre ønsker også å opptre og gi publikum underholdning gjennom hele året, sier Marie Ulsberg, daglig leder ved Det Andre Teatret.

— Det er synd både for tilreisende og de som ikke reiser bort fra Oslo at så mye er stengt i sommer. Vi ønsker å være en del av et levende kulturtilbud. Vi har tilpasset tilbudet vårt etter sommersesongen, og merker at vi rekrutterer mye nytt publikum også om sommeren, sier Ulsberg.

Marie Ulsberg, daglig leder ved Det Andre Teatret. Foto: Erica Zahl Pedersen

Hun opplever arbeidsledighet som et stort problem blant skuespillere.— Vi jobber kontinuerlig med å gi så mye arbeid som mulig gjennom hele året, også gjennom ulike samarbeidsprosjekter og diverse eksterne oppdrag utenfor Det Andre Teatret.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Skuespillere til sak mot Det Norske Teatret

 2. KULTUR

  Mari Maurstad: – Dette er mitt bidrag til alle som er redde for korona

 3. KULTUR

  15 kjente fjes får fast skuespillerjobb ved Nationaltheatret

 4. KULTUR

  – Øystein Stene tar sitater ut av kontekst

 5. KULTUR

  Dronningen får «Den onde greven» i festivalgave av Kultur-Norge

 6. KULTUR

  Hva gjør at vi som er rike, hvite og mette elsker det politiske teatret? Kanskje ligger svaret i vår dårlige samvittighet.