Wirkolas Hans og Grete-film på kinotoppen i 18 land

Tommy Wirkolas Hollywood-debut "Hansel and Gretel - Witch Hunters" er nå på kinotoppen i 18 av 19 land der den hittil har hatt premiere. På få dager har den spilt inn 314 millioner kroner.

Tross massiv kritikerslakt i nord-amerikansk filmpresse, ser publikum ut til å omfavne eventyrfilmen til den norske regissøren om Hans og Grete som heksejegere 15 år etter at de ble sluppet fri fra huset i skogen.

Spås å gå over 100 millioner dollar

Ifølge bransjenettstedet Box Office Mojo har "Hansel and Gretel — Witch Hunters" nå spilt inn i underkant av 57 millioner dollar (314 millioner kroner). Filmen spås å nå det lukrative 100 millioner dollarsmerket, takket være sterkt billettsalg på det globale kinomarkedet.

Heksesplatteren, som er en videreutvikling av brødrene Grimms eventyrfigurunivers, ble laget av Paramount Pictures med et budsjett på 50 millioner dollar, som etter dagens kurs utgjør 276 millioner norske kroner.

Fornøyd Wirkola

-Til tross for negative holdninger fra pressen gjør vi det ekstremt bra. Vi har tjent inn produksjonsbudsjettet på den første helgen. Det må jeg si meg veldig godt fornøyd med, skriver Wirkola i en sms til Aftenposten.no fra Australia der han nå lanserer filmen sin gjennom en rekke intervjuer med australske medier.

-Filmen ser ut til å bli tatt godt i mot her nede. Det er morsomt å være tilbake der alt egentlig startet, sier Wirkola som for seks år siden studerte film og TV ved Bond University i Robina i Queensland, Australia.

«Anstendig inntjening»

Flere bransjeblader skriver nå at den norske regissøren ligger langt unna å floppe med sin debutfilm. Inntjeningen omtales isteden som anstendig for en film som åpenbart innretter seg mot fans av genrefilm.

På kritikernettstedetRotten Tomatoes har filmen nå en lite smigrende rating på 18 prosent, og anerkjente amerikanske filmkritikere omtaler den som alt fra "hjernedød" via "diebetisk koma" til "langtekkelig".

Selv har Wirkola gitt klart uttrykk for at han ikke bryr seg så mye om hva kritikerne mener.

-Det er for fansen vi har laget denne filmen. De avgjør om den er vellykket, uttalte han til Aftenposten.no nylig via sms fra Los Angeles.

Sundquist og Bolsø Berdal i kampscener

Filmen har store internasjonale stjerner som Jeremy Renner og Gemma Arterton i hovedrollene. Norske Bjørn Sundquist og Ingrid Bolsø Berdal gjør også et uutslettelig inntrykk, i alle fall for norske kinogjengere, med en rekke friske kampscener på hver sin side i kampen mellom det onde og det gode.

Også finske Pihla Viitala, som nylig spilte postordrebruden til lensmann Kobba i NRKs Wirkola-serie "Hellfjord", har en rolle i filmen og ender opp med å finne en svært god tone med Jeremy Renners rollekarakter, Hansel.

På topp Russland, Asia og Latin-Amerika

Brasil (5,1 millioner dollar), Mexico (3,7 millioner dollar) og Russland (8,4 millioner dollar) er tre av landene der Wirkolas film går så det griner i disse dager. Også i Indonesia, Colombia, Thailand, Singapore, Hong Kong, Argentina, Chile, Peru, Filippinene og Bulgaria går folk mann av huse for å se filmen.

Ifølge Box Office Mojo er "Hansel and Gretel - Witch Hunters) 141 prosent foran den nært beslektede skrekkfilmen "Abraham Lincoln - Vampire Hunter" i de utenlandske markedene på tilsvarende tidspunkt i lanseringen. Filmen som hadde premiere ifjor sommer sluttet på respektable 116,5 millioner dollar i billettomsetning.

Wirkolas film hadde 19 millioner dollar i åpningshelgen i USA, i det som ble omtalt som en av kinoårets sløveste og tregeste helger.

Den norske regissøren reiste tidligere i uken rett fra premierevirak i USA til Australia for å promotere filmen sin. Der har "Hansel and Gretel - Witch Hunters" premiere 7. februar.

Ideen kom i Australia

I et intervju med den toneangivende Melbourne-avisen The Age forteller Wirkola at ideen til filmen faktisk oppstod i Australia, mens han gikk på filmskole i landet.

Alta-væringen studerte film og TV på Bond University på den australske Gullkysten. Under en klasseøvelse ble han og de andre studentene utfordret av lærer Simon Hunter om å komme opp med en god ide til en film.

-Jeg sa til Simon, ok, Hans og Grete er tilbake, femten år etter pepperkakehuset der de vokste opp, nå som dusørjegere på hekser, forteller Wirkola til avisen.

Holdt kjeft i flere år

-Han sa til meg: "Fortell aldri mer om denne ideen før du står foran en Hollywood-produsent, og jeg kan garantere at du vil selge den". Det var et virkelig godt råd, forteller han videre.

Resten er historie: Etter en ekstatisk visning av zombie-nazifilmen "Død snø" på Sundance Film Festival i Utah i USA i 2009 befant Wirkola seg plutselig foran Hollywood-produsentene Will Ferrell, Adam Mackay, Kevin Messick og Chris Henchy. Og med giganten Paramount Pictures på laget, gikk filmdrømmen i oppfyllelse.

Filmen har norsk premiere fredag - med Wirkola og flere fra hans team til stede i Oslo.

Les også

Slaktofferet Tommy Wirkola på kinotoppen i USA