Kultur

«Green book» beste film under årets Oscar-utdeling

Tidsdramaet «Green book» fikk både Oscar-pris for beste film, beste mannlige birolle og beste originalmanus. Oppvekstfilmen «Roma» fikk også to store priser.

Viggo Mortensen (f.v.) Linda Cardellini, Dimiter Marinov og Mahershala Al fikk Oscar for filmen «Green book».
 • NTB

Sammen med Queen-filmen «Bohemian Rhapsody» var det «Green book» og «Roma» som stakk av med flest priser.

Regissør Alfonso Cuaron fikk pris for beste regi, beste foto og for beste fremmedspråklige film for «Roma».

 • Les også: Aftenpostens anmeldere har vurdert de nominerte. Disse filmene må du få med deg.

57-åringen sa han er stolt over å ta prisene med seg hjem til Mexico.

– Dette er en mexicansk film, denne tilhører Mexico, sa han da han hentet prisen for beste regi.

Lady Gaga og Bradley Cooper fremførte «Shallow» fra «A Star Is Born» under årets Oscar-utdeling, og fikk Oscar for beste originalsang.

Prisdryss til «Bohemian Rhapsody»

«Bohemian Rhapsody» fikk først tre av de mindre profilerte prisene for lydredigering, lydmiksing og klipping før de toppet med prisen for beste mannlige skuespiller til Rami Malek i rollen som vokalist Freddie Mercury, en rolle som egentlig var tiltenkt Sacha Baron Cohen.

– Jeg var kanskje ikke det åpenbare valget, men det ser ut som det fungerte, sa Malek i takketalen sin.

Rockebandet Queen med Adam Lambert på vokal, steppet for øvrig inn som åpningsnummer i stedet for den tradisjonelle monologen fra Oscar-showets konferansier, etter at komikeren Kevin Hart trakk fra seg vertsjobben.

Da det kom ut at Hart er blitt kritisert for angivelig homofobiske innlegg i sosiale medier, bestemte Oscar-akademiet seg for å droppe å finne en erstatter.

...og til «Green book» og «Roma»

Sammen med Queen-filmen «Bohemian Rhapsody» var det «Green book» og «Roma» som stakk av med flest priser.

Regissør Alfonso Cuaron fikk pris for beste regi, beste foto og for beste fremmedspråklige film for «Roma». 57-åringen sa han er stolt over å ta prisene med seg hjem til Mexico.

– Dette er en mexicansk film, denne tilhører Mexico, sa han da han hentet prisen for beste regi.

Pyntelig

Etter litt oppstyr rundt Hart i forkant, forløp årets utdeling av Oscar-statuettene, symboler på tildeling av priser fra Academy of Motion Picture Arts and Sciences, relativt skandalefritt.

Vinnerne holdt seg stort sett til sine tilmålte 90 sekunder og holdt seg unna kontroversielle uttalelser.

Et par timer ut i showet var en av de mer minneverdige kommentarene som hadde falt så langt regissør Rayka Zehtabchis uttalelse ved mottakelse av prisen for beste korte dokumentar for «Period: End Of Sentence».

– Jeg kan ikke tro at en film om menstruasjon har vunnet en Oscar, sa Zehtabchi.

Da Spike Lee kom for å hente prisen for beste tilrettelagte manus for «BlacKkKlansman», ble det litt mer sus i serken. Han lirte først av seg noen ikke siterbare gloser om å ikke ta tiden på ham og la inn en oppfordring til folk i USA om å gjøre det rette moralske valget neste gang de skal velge president, mellom kjærlighet og hat.

– La oss gjøre det som er rett, sa Lee.

Lady Gaga får gratulasjoner fra Bradley Cooper etter at det er kunngjort at hun vinner Oscar for «Shallow» fra «A Star Is Born»

Sang seg til pris

Noen av de mest nominerte filmene i år var også kongehusdramaet «The Favorite» av Giorgos Lanthimos, med ti nominasjoner og nyproduksjonen av klassikeren «A Star is Born», med åtte nomineringer.

Noen oppfattet det som litt overraskende da Olivia Colman vant prisen for beste kvinnelig hovedrolle i «The Favourite», der Glenn Close, Oscar-nominert for sjuende gang, var en av favorittene.

Også Lady Gaga var nominert til den prisen, men hun hentet sin Oscar i en annen kategori: Beste originalsang, som hun vant med låten «Shallow» fra filmen «A star is born».

Den framførte hun på søndagens galla sammen med skuespillermakker fra filmen, Bradley Cooper. Det er hennes første Oscar.

Hun takket gråtkvalt sin motspiller Bradley Cooper og sa blant annet at det ikke var noen andre hun kunne ha sunget denne sangen med. Hun sa også at dette handler om hardt arbeid, at det ikke handler om å vinne, men om å ikke gi opp.

– Om du har en drøm: Kjemp for den, sa hun.

Lady Gaga og gigadiamant

Lady Gagas stroppeløse kjole fra Alexander McQueen og platinablonde oppsatte sveis, ble overskygget av den svære smykkesteinen i halskjedet. Det var ingen ringere enn Tiffany-diamanten fra Tiffany & Co. på 128,54 karat.

Sist gang noen hadde bar den gule diamanten var da Audrey Hepburn hadde den på i forbindelse med fotografering for lanseringen av filmen «Breakfast at Tiffany's» i 1961.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  OSLO
  Publisert:

  Oslo vokser igjen. Innvandring redder folketallet.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5