Kultur

Jon Skolmen fikk humorpris

Jon Skolmen fikk årets hederspris under utdelingen av Komiprisen 2009 på Edderkoppen teater i Oslo lørdag kveld. Til høyre står prisutdeler Knut Lystad.

Jon Skolmen fikk hedersprisen og animasjonen Fanthomas stakk av med seerprisen «Årets morsomste» under årets komipris.

Til stående applaus på Edderkoppen fikk en rørt Jon Skolmen hedersprisen av juryformann Knut Lystad, som blant annet omtalte kollegaen som «en utrolig underholder».

Skrivemaskinen

– Vinneren har vært aktivt med fra fjernsynets første år, kjent gjennom barne-TV, der han laget stor underholdning med en skrivemaskin og en persienne, sa Lystad – og dermed forsto alle at det var Skolmen som skulle hedres med den gjeveste hedersprisen under årets TV-sendte Komiprisen 2009.

– Jeg er kjempeglad. Litt sjokka. Det har vært et morsomt liv, det er helt sikkert altså, sa Skolmen selv.

En nyskapning gikk helt til topps i seerkåringen «Årets morsomste», nemlig den fantastiske Fanthomas, som er en parodi-animasjon på VGs nett-TV bygget over virkelighetens Jan Thomas-figur.

Stand-up

Blant de andre kandidatene til seerprisen var det flere som stakk av med andre enkeltpriser: Anne-Kat. Hærland fikk prisen som beste stand-up-artist for showet «Gift, men ingen fanatiker», Lene Kongsvik Johansen med pris for årets nummer fra forestillingen «Lene for president» og Henriette Steenstrup som fikk prisen for beste forestilling på TV med «En god nummer to».

Andre prisvinnere: Beste forestilling, scene: Evig Ung på Det Norske Teatret. Beste kvinnelige artist, revy og komedie: Kjersti Holmen («Boeing Boeing). Beste mannlige artist: Ingar Helge Gimle (»Boeing Boeing”). Årets fagpris: tekstforfatteren Vemund Vik. Og årets gjennombrudd: Charlotte Frogner for innsatsen i forestillingen «Evig ung», der hun spiller seg selv som 94-åring.