Kultur

Roman Polanski arrestert

Den polsk-franske filmregissøren Roman Polanski er pågrepet i Sveits, som følge av en 31 år gammel arrestordre fra USA, opplyser ledelsen ved en filmfestival i Zürich.

Regissøren Roman Polanski fotografert under filmfestivalen i Cannes i 2007. Søndag ble han arrestert i Sveits. AFP

Festivalarrangørene opplyser at Roman Polanski ble pågrepet av sveitsisk politi søndag.

Polanski var i Sveits for å motta en ærespris for sitt årelange arbeid som filmregissør, ifølge en kunngjøring fra ledelsen i Zürich Film Festival.

Polanski skal ha blitt pågrepet på bakgrunn av en arrestordre som ble utstedt av amerikanske myndigheter i 1978, ifølge festivalledelsen.

Polanski flyktet fra USA i 1978, ett år etter å ha erklært seg skyldig i å ha hatt seksuelt samkvem med en 13 år gammel jente.

Bodd i Frankrike

Polanski, nå 76 år, har bodd i Frankrike i flere år og unngått reisevirksomhet til USA av frykt for å bli tatt.

I 2003 fikk Polanski Oscar for sin innsats som regissør i filmen Pianisten , men lot være å reise til Los Angeles å motta prisen. Opp gjennom årene har det flere ganger vært forsøkt å løse Polanski-saken, men problemet har alltid vært at Polanski ikke har villet møte opp for høringene. Tidligere i år forsøkte regissørens advokater å få saken henlagt, uten hell.

Lei av å være et offer

En av de som også ønsker at saken skal henlegges er offeret selv, Samantha Geimer.

— Jeg er ikke lenger en 13 år gammel jente. Jeg har håndtert utfordringene rundt det å være et offer og overkommet dem. Med unntak av én ting. Hver gang denne saken tas for retten, settes enormt mye fokus på meg, min familie, min mor og andre. Den oppmerksomheten er ikke hyggelig, og er ikke verdt å opprettholde for denne sakens skyld, sier Geimer ifølge CNN.

Hun er nå 45 år, gift og mor til tre, og stod frem med navn for en god stund siden. Først og fremst fordi hun var overrasket over hvordan denne saken hadde blitt håndtert.

Den mye omtalte hendelsen skal ha funnet sted i skuespiller Jack Nicholsons hus. Nicholson selv var ikke til stede.

I tillegg til Oscar-prisen, har den prisbelønte regissøren også vært nominert i klassen «beste regissør» for filmene Tess og Chinatown . Han mottok også en nominasjon for filmen Rosemary's Baby .

Hvorvidt han kan utleveres til USA, er foreløpig uklart.

Polanski med kona Sharon Tate i 1960. Tate var høygravid med parets barn da hun ble brutalt drept av sektlederen Charles Manson i 1969. AFP

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Sterke protester da Polanski fikk filmpris

 2. VERDEN

  Polanski kaller metoo-kampanjen for kollektivt hysteri

 3. VERDEN

  Regissøren bak «Gjøkeredet», Milos Forman, er død

 4. KULTUR

  Er #metoo et endelig farvel til Hollywoods mannsgriser?

 5. KULTUR

  Jo Nesbø: – Ingen kan føle seg trygg på at ikke store maktkamper kan velte en sivilisasjon

 6. VERDEN

  TMZ: Charles Manson er død