Norske filmer på liste over mulige Oscar-nominasjoner

Dokumentarfilmene «Kunstneren og tyven» og «Gunda», dramaet «Håp» og kortfilmen «Sparkekoret» er alle på kortlisten som mulige Oscar-nominerte filmer. I tillegg er den norskregisserte «Do not split» på listen.

Maria Sødahl klarer å gjøre sin personlige historie om til et kunstverk som gir publikum håpet i gave, skrev Aftenpostens anmelder om «Håp». Nå kan filmen bli nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film.
  • Mads Størdal Vegstein
  • NTB

To norske dokumentarer med blant de 15 dokumentarfilmene som kjemper om de fem plassene på den endelige nominasjonslisten. Det skriver Oscar-akademiet på sitt nettsted.

Benjamin Rees film Kunstneren og tyven har vært på flere lister over beste filmer i året som gikk. Både BBC, The Washington Post, The New York Times, Rolling Stone, IndieWire, Screen – og regissøren Pedro Almodóvar – trekker filmen frem som et av høydepunktene i filmåret 2020.

– Akkurat nå har jeg ikke ord! sier regissør Benjamin Ree om å være på listen over mulige Oscar-nominerte med filmen «Kunstneren og tyven». Her er han med Barbora Kysilkova, som er en av hovedpersonene i filmen.

Nyfødte grisunger

Regissør Benjamin Ree jubler høyt og sier:

– Akkurat nå har jeg ikke ord! Å være i dette selskapet, blant kremen av dokumentarer fra 2020, er helt ubeskrivelig. Jeg er så stolt av filmen og av våre to hovedkarakterer, Bertil og Barbora, og takker dem for denne utrolige historien og for at jeg fikk være med hele veien.

– Jeg vil også gratulere de andre norske filmene som er kortlistet, dette er veldig stas.

Gunda er laget i Norge, med regi av russiske Viktor Kosakovskij og Anita Rehoff Larsen i Sant & Usant som produsent. Filmen er en svart-hvitt dokumentar om grisen Gunda og hennes nyfødte grisunger.

Torfinn Iversens kortfilm Sparkekoret er med på kortlisten i kategorien beste live action kortfilm. Iversen fikk i høst voksenjuryens hovedpris under Chicago International Children’s Film Festival, som er verdens største barnefilmfestival. Denne kvalifiserte filmen til å bli med i racet om Oscar-nominasjon.

Hong Kong-dokumentar

Anders Hammers kortdokumentar Do Not Split, om Hongkong-protestene, er en av ti korte dokumentarer som er med videre i kampen om en Oscar. Filmen er laget i samarbeid med det amerikanske filmselskapet Field of Vision og har fått støtte av Fritt Ord og Viken Filmsenter.

Aftenposten er eneste norske nyhetsmedium med visningsrett til filmen og publiserte den på aftenposten.no i slutten av 2020. Se den på ap.no/hongkong

I juni vant Hammer juryens spesialpris kortdokumentaren på American Film Institutes dokumentarfilmfestival, AFI Docs. Den ble også tatt ut til den prestisjetunge Sundance-festivalen tidligere på året.

Maria Sødahls spillefilm «Håp» er én av 15 filmer som kan bli nominert i kategorien beste fremmedspråklige film.

Kritikerrost drama

Spillefilmen Håp, som er skrevet og regissert av Maria Sødahl, er blant de 15 kortlistede i kategorien for beste fremmedspråklige film. På samme liste som det norske kritikerroste dramaet, er også danske Thomas Vinterbergs Et glass til.

Den prestisjetunge filmprisen Academy Award of Merit – bedre kjent som Oscar-prisene – skal deles ut 25. april.

15. mars blir det klart om de norske filmene blir blant de nominerte.