Trykker Muhammed-karikaturer på nytt

Det er ti år siden redaktør og forfatter Vebjørn Selbekk publiserte de omstridte tegningene av profeten. I sin nye bok gjør han det igjen.

Forfatter, redaktør og journalist Vebjørn Selbekk kommer med ny bok denne uken.

Torsdag kommer boken Fryktens makt ut på Aschehoug forlag.

Som redaktør i den kristne avisen Magazinet trykket Selbekk i januar 2006 en faksimile av de danske Muhammed-karikaturene. I den nye boken trykkes disse igjen, skriver VG.

Selbekk sier til avisen at han ikke er redd for reaksjoner fra muslimske miljøer. Siden 2006 har han levd med tidvis omfattende sikkerhetstiltak rundt seg.

I Fryktens makt beskriver Selbekk hvordan han har opplevd det som har skjedd i kjølvannet av publiseringen.

Drapstruet mer enn 50 ganger

I løpet av noen hektiske uker i januar og februar 2006 mottok Selbekk mer enn 50 direkte drapstrusler. Selbekk er i dag sjefredaktør i avisen Dagen, som ble fusjonert med Magazinet i 2008.

I fortalte Selbekk om hvordan det er å leve med drapstruslene i dette portrettintervjuet:

Les også

Orker kona mer, tenkte Vebjørn Selbekk da han hadde fått over 2000 trusler

– Det er 10 år siden jeg publiserte de tegningene. Da karikaturstriden roet seg trodde vi kanskje at nå var det over, men det er det ikke. Dette er fortsatt brennhett, sier Selbekk til VG.

Forlagsdirektør Kari J. Spjeldnæs i Aschehoug sier til Aftenposten at de er klar over at boken kan føre til reaksjoner.

— Det primære er at dette først og fremst er en viktig bok som vi utgir slik vi utgir andre bøker. Som forlag er vi selvsagt opptatt av ytringsfrihet. Det skulle bare mangle at vi utgir en bok som berører et tema som mange oppfatter som sensitivt, sier Spjeldnæs.

- Gjør dere noen konkrete sikkerhetstiltak i forbindelse med lanseringen?

— Vi er oppmerksomme på at dette er en utgivelse som det kan være knyttet spørsmål om sikkerhet til, men vi gjør ikke noe spesielt i den anledning, sier Spjeldnæs.

Selbekk: Det var verdt belastningen

Etter angrepetmot det franske satiremagasinet Charlie Hedbo for et år siden, skrev Selbekk i en kronikk at grusomhetene i Paris vekket ubehagelige minner for ham personlig.

— Jeg får ofte spørsmål om det var verdt å ta de belastningene som jeg og familien min har gjort i denne saken. Jeg vil gjerne svare ja på det spørsmålet. Det mente jeg i 2006. Og det mener jeg fortsatt, skrev Selbekk.

Til NRKsier Selbekk onsdag at de brukte flere dager på å ta avgjørelsen om å trykke tegningene.

— Jeg tenkte slik at dersom jeg valgte å la være å bruke de mest opplagte illustrasjonene til saken, nemlig karikaturene selv, da ville jeg gi terroristene og ekstremistene rett. Da ville de fått bestemme hva som skulle trykkes i en fri avis i et fritt land, sier han.

— Det ville jeg ikke være med på den gang og det står jeg for fremdeles, sier Selbekk videre

Diskuterer Muhammed

I Fryktens makt diskuterer Selbekk problematiske sider ved Muhammeds liv.

Aschehoug skriver på sine nettsider at boken handler om karikaturstrid og terror, om veien videre, og omkampen mellom frihet og frykt i terrortrusselens tidsalder.

Selbekk bruker sin egen dramatiske familiehistorie, med oppvekket i morens hjemland DDR, sombakteppe når han i boken trekker linjer til vår tid, der frihetsverdier kommer under økende press.