Bowie til topps i USA for første gang

Salg, strømming og visninger av David Bowies musikk har eksplodert etter legendens død 10. januar.

sp3cc427_doc6ny6tu08ndkq16zons2-mFpePCtO23.jpg

Den offisielle listen kommer ikke før søndag kveld, men alt tyder på at David Bowies * (Blackstar) nå går forbi Adeles storsuksess 25 og til topps på verdens viktigste salgsliste Billboard 200. Dette bekreftes av Billboard selv, som tror at albumet vil selge omtrent 130.000 eksemplarer i USA denne uken.

Det vil i så fall bli den avdøde legendens aller første topplassering i USA.

Comebacket The next day nådde andreplass for tre år siden, og ingen av hans 24 tidligere soloalbum har heller nådd toppen. Kun syv av dem har faktisk vært inne topp ti.

Les vårt minneord om David Bowie:

Les også

«Takk for alt, David Bowie. Svev pent og rolig der oppe et sted, sammen med din egen Major Tom.»

Ny video-rekord

Salg, strømming og digitale visninger av David Bowies musikk har som ventet eksplodert etter 69-åringens død søndag for en uke siden, bare to dager etter at han ga ut sitt siste album * (Blackstar) .

Dette er svært vanlig etter at kjente artister dør, men også her slår Bowie rekorder.

For eksempel ble hans mange musikkvideoer fra en karrière på over fem tiår sett over 51 millioner ganger det første døgnet etter at dødsfallet ble kjent, og Adeles tidligere dagsrekord på 36 millioner visninger fra oktober i fjor ble knust.

Mest sett ble den ferske videoen til singlen «Lazarus» – der en sannsynligvis svak Bowie reiser seg fra en sykeseng, skriver det som ligner et testamente og forsvinner for oss inn i et skap – med over 11 millioner visninger.

Tidenes pågang i Tidal

Samtidig økte strømming av hans musikk på Spotify globalt med 2822 prosent det første døgnet etter at dødsfallet ble kjent tidlig mandag morgen.

Strømmetjenesten Tidal melder også om større pågang enn noen gang før ved en artists død, og på deres topp 20-liste ligger det nå syv album inne. Aller øverst er * (Blackstar) . Også på Itunes er det mengder av Bowie, med ni album inne blant de 22 første.

I David Bowies hjemland Storbritannia fyker det nye og et titalls av de gamle albumene også inn og opp på listene. Nye * (Blackstar) går inn øverst på albumlisten, og blir dermed legendenes tiende album som topper listene der.

En privat seremoni

David Bowie ble 69 år, og døde med familien rundt seg i New York søndag 10. januar.

Da skal han ha kjempet mot kreft i 18 måneder. Ifølge den nederlandske regissøren Ivo van Hove, som jobbet med musikalen Lazarus sammen med Bowie i New York i fjor høst, døde han av leverkreft.

Ifølge den engelske avisen Daily Mirror ble Bowie etter eget ønske raskt kremert dagen etter dødsfallet, uten at hverken familie eller venner var til stede.

Sent torsdag kveld la familien ut en melding på artistens side på Facebook, der de takker for all støtte og kjærlighet fra hele verden.

Der sier de også at man nå planlegger en privat seremoni for å «feire minnet om sin kjære ektemann, far og venn». Når og hvor dette skal skje, er ikke offentlig kjent.

Skrev nye låter

Ifølge Bowies faste produsent Tony Visconti, meldte stjernen selv så sent som uken før han døde at han hadde fem nye låter på gang.

Til magasinet Rolling Stone forteller Visconti at Bowie skal ha skrevet og laget demoer helt til det siste, etter at hans kreftsykdom for alvor forverret seg til det uunngåelige i november i fjor.

Om disse fem låtene noen gang kan bli ferdige og gitt ut, er likevel usikkert.

Trenger du serietips i det nye året? Her er noen som er verdt din tid:

Aftenposten Kultur oppsummerer året som har gått: