Kultur

Her er våre seriefavoritter for 2015

Seriekolens egne TV-eksperter har tilbrakt timevis på sofaen og pløyet seg gjennom alle strømmetjenestene. Dette er seriene de mener er best i år.

Fargo er på listen over årets beste serier hos flere av våre TV-eksperter. Foto: HBO Nordic

 • Cecilie Asker
  Cecilie Asker
  Avdelingsleder

Asbjørn Slettemark:

Asbjørn Slettemark Foto: Trygve Indrelid

1. Better Call Saul (Netflix)

De av oss som trodde Better Call Saul skulle bli en lettbeint serie om den komiske advokaten Saul Goodman fikk i stedet et dyptpløyende portrett av en ambisiøs mann og hans strabasiøse ferd mot suksess. Pluss en renessanse for "Smoke On The Water".

 1. The Americans sesong 3 (tilgjengelig nå kun på amerikansk Itunes)

Familiedrama eller spionthriller? Begge deler, ja takk.

 1. Fargo sesong 2 (HBO Nordic)

Landsbykrim blir aldri det samme etter Fargo, som er bedre enn noensinne i runde to.

 1. Marvel's Jessica Jones (Netflix)

Endelig en vaskeekte, rappkjeftet privatetterforsker i et serielandskap av Aspergers-politi og bipolare agenter.

 1. Veep sesong 4 (HBO Nordic

Seinfeld møter West Wing høres egentlig ut som en dårlig idé, men Julia Louis-Dreyfus blir bare bedre og bedre som president Selina Meyer.

Selina Meyers i Veep Foto: HBO Nordic

 1. The Last Panthers (HBO Nordic)

Diamanttyver fra Balkan, politi fra Marseille og kalde forsikringsagenter fra England ble gull på TV.

7. Dag sesong 4 (TV2 Sumo)

Den kanskje beste norske serien noensinne ga seg på topp, kan noen gi samlivsterapeut Dag Refsnes en varm klem og to pakker bacon fra meg?

8. Homeland sesong 5 (TV2 Sumo)

For et comeback! En klassisk muldvarphistorie og en god dose IS-frykt gjorde femte runde av Homeland til det spiondramaet vi har tryglet om siden første sesong.

9. Tyskland 83 (NRK nett-tv)

Historien om den unge østtyskeren som blir Stasi-spion i Vest-Tysklandi 1983 sikret Tyskland mye internasjonal oppmerksomhet.

10. True Detective sesong 2 (HBO Nordic)

Årets mest mislikte oppfølger var en erketypisk California Noir-fortelling om korrupsjon, mafia og menneskets mørke sjel.

Slik gikk det da hele musikk_Norge skulle hylle en av de fire store:

Les også

Raga Rockers minutt for minutt

Kristopher Schau:

Kristopher Schau Foto: Trygve Indrelid

1. Unge Lovende (NRK nett-tv)

Bøttevis med skjønnhetsfeil, men gjort med så mye driv, vilje og overskudd at dette faktisk var det eneste jeg så i 2015 som jeg føler jeg ikke har fått nok av.

2. True Detective, sesong 2 (HBO Nordic)

Den helt absurd ræva avslutningen på sesong 1, gjorde at sesong 2 føltes som en gedigen opptur. Stilrent og utrivelig hele veien.

3. Show me a hero (HBO Nordic)

Fra skaperne av The Wire. Såpass ukommersielt og treigt at den aldri hadde kommet på skjermen om det ikke var for produsentenes tidligere bragder. Antagelig akkurat derfor jeg likte den såpass godt.

4. The Leftovers sesong 2 (HBO Nordic)

Større budsjett og mye mere selvtillit enn i sesong 1, gjør at denne må høyt på listen. I det samme kvasireligiøse landskapet som «Lost», så jeg skjønner ikke helt hvorfor jeg liker den, men samme det.

Fargo Foto: HBO Nordic

5. Fargo sesong 2 (HBO Nordic)

Meget pen prequel til foregående sesong. Med fem dødsfall allerede i første episode føles det pussig å omtale serien som koselig, men det er nå en gang sånn den oppleves.

6. Narcos (NRK nett-tv)

Dæven så døv jeg synes han amerikaneren blei her etterhvert.Storyen, looken og gjennomføringa ellers, derimot, er mer enn godt nok til «topp 10».

7. The Last Panthers (HBO Nordic)

Gjør ikke underverker for Balkans rykte, men mye for kveldskosen i sofaen.

8. House of Cards sesong 3 (Netflix)

Plottet er helt uvedkommende for meg lenger, merker jeg. Hovedpersonene likeså. Dette er kun en lang, pen, visuell runk, gjort av mennesker med fascinerende mye selvtillit.

9. Broen sesong 3 (NRK nett-tv)

Denne ble sett på lineær-TV. Var noe rørende nostalgisk med å måtte vente en uke av gangen for å få sett neste episode. Langt bedre enn sesong 2, men fremdeles ikke i nærheten av sesong 1.

10. Wet Hot American Summer (Netflix)

Elsk/hat-serie. Fordrer rusmidler eller samseing med likesinnede for å få noe utbytte. Det absolutt mest fjollete som kom på skjerm i fjor.

Vi har kåret årets beste låter:

Les også

Han fikk det til å bli hett i telefonen

Mona B. Riise:

Mona B. Riise Foto: Trygve Indrelid

1. Fargo sesong 2 (HBO Nordic)

Et mesterverk av en varm, svart komedie. Sjeldent snille politimenn, sjeldent voldelige skurker, lag på lag av humor, selvrealisering, kreft, Camus og bøtter av blod servert på det aller vakreste vis.

2. Better Call Saul (Netflix)

Forhistorien til den tvilsomme advokaten Saul Godmann var nøyaktig hva vi med Breaking Bad-abstinenser behøvde og står pålesterk på egne bein.

3. Kampen for tilværelsen sesong 2 (NRK)

På tv ville jeg gjerne henge i Ullevål Hageby for alltid.Herlig mørk, absurd, morsom og smart. Takk!

4. The Knick sesong 2 (HBO Nordic)

Vi har bikket 1900-tallet og legevitenskapen raser videre. Må lukke øynene når byller og hodelokk åpnes, men menneskene på Knickerbocker hospital, i vakker tidskoloritt veier opp.

5. Game of Thrones sesong 5 (HBO Nordic)

GOT er blitt en slags religion i hjemmet – den kvelden vi drikker drageblod og sliper sverd. Deilig at sesong 5 rettferdiggjorde å fortsette ritualet.

6. Ung og Lovende (NRK nett-tv)

Tre norske venninner prøver å finne sin plass I livet. Veldig fint, tidvis vondt, men aldri flaut. Nydelig fortalt av Siri Seljeseth og regissør Eirik Svensson.

7. Ditte og Louise (NRK nett-tv)

To kvinnelige danske skuespillere, ikke så veldig kjente og har bikket førti når de prøver å få lykken til å snu. Jeg trengte noe nytt, delvis sant og hysterisk morsomt.

8. Empire sesong 2 (Viaplay)

Intriger, mord, mer dyreprint enn på National Geographicog ikke minst Cookie Lyon.

9. The Americans sesong 3 (bare tilgjengelig på amerikansk Itunes nå)

Kald krig og russiske spioner er ikke trekkplaster for meg og først var jeg mest opptatt av Keri Russels hår. Nå vet jeg at spionasje innebærer mye ligging, parykker og kontinuerlige tunge livsavgjørelser.

10. Bloodline (Netflix)

Aldri har strendene I Florida Keys kjentes så truende og skumle ut. Jeg vet aldri helt hva jeg ser og hvem som er den kjipe, men jeg kjenner igjen en dysfunksjonell familie når jeg ser en.

Jonas Brenna:

afp000679299_doc6e9b7myxu021hck2nekh-zZpk_ZQAzu.jpg Foto: Trygve Indrelid

1. Mr. Robot (bare tilgjengelig på amerikansk Itunes nå)

En mørk cyber-thriller med et relevant plott og utfordrende premiss. Slår knockout på både nykommerne og de gamle traverne.

2. Fargo sesong 2 (HBO Nordic)

Ingen forholder seg like nonchalante til drap som innbyggerne Fargo, inkludert lovens lang (eller korte?) arm. Fortsatt like lun og koselig, og like blodig.

3. Broen sesong 3 (NRK nett-tv)

Det eneste dramaet jeg har sett på tradisjonelt fjernsyn i år. Men gud hjelpe meg det var verdt all venting og planlegging. Like spennende som drapsgåten er også Sagas private drama. Hjertet mitt blødde for henne.

Saga Norén i Broen

4. Skam (NRK nett-tv)

Det beste ungdomsdrama produsert i Norge noensinne. Velsignet med utrolige nye skuespillertalenter, og manusforfattere som virkelig evner å stikke fingeren i hvordan det er å være tenåring i Norge i 2015.

5. Game of Thrones sesong 5 (HBO Nordic)

De strekker strikken nå. Hvor langt kan de strekke den før den ryker? Ikke særlig mye lenger. Nå går det farlig sent i Westeros. Men vi henger med da, med åpen munn.

6. Empire sesong 2 (Viaplay)

Her sauses krim, musikal, drama, såpe og humor sammen til en herlig grøt. Historien fortsetter der den slapp rundt platemogulen Lucious Lion og er grenseløs.

7. Togetherness (HBO Nordic)

Veksler mellom hysterisk varm komikk og meget relaterbart drama. Trenger du å sprite opp et kjedelig sexliv, nedslitt etter mange års ekteskap? Da er dette serien for deg.

8. Better Call Saul (Netflix)

En meget etterlengtet prequel for oss som led av abstinenser post nevnte serie. Leverte mye mer enn mørk humor og klønete juridisk bistand. Saul har min ektefølte sympati og medfølelse.

9. Difficult People (bare tilgjengelig på amerikansk Itunes)

Varierende komedie fra Amy Poehler om to uspiselig, men sjarmerende og morsomme venner på Manhattan.

10. House Of Cards sesong 3 (Netflix)

Denne serien svever elegant videre. Med elegant mener jeg stødige steadycam og tunge lang beige draperier. Historien og utviklingen i serien er det så som så med.

Cecilie Asker:

afp000680937_doc6eabz5joh921d39fjeki-G8hlz4L0XS.jpg Foto: Trygve Indrelid

1. Fargo sesong 2 (HBO Nordic)

Historien er fortsatt den samme: vanlige folk møter noen skumle skurker og tar dumme valg som får særdeles store konsekvenser. At andre sesong er satt til 1979 gjør at estetikken når nye høyder.

2. Better Call Saul (Netflix)

Et stort og lindrende plaster på det blødende Breaking Bad-såret. Passer ypperlig inn i rekken av gode mørke, dramakomedier i år.

3. Togheterness (HBO Nordic)

Mørkt, sårt og ufrivillig komisk om det gapende tomrommet som finnes mellom drømmene man har og hva man faktisk oppnår her i livet – og da særlig i familielivet.

4. Marvel's Jessica Jones (Netflix)

Marvel fortsetter suksessen med nok en serie om en mørk, trøblete og ensom superhelt. Jessica Jones er ikke bare forfriskende i superheltsjangeren, men også som kvinnelig rollefigur i det hele tatt.

Jessica Jones Foto: MYLES ARONOWITZ/NETFLIX

5. Dag sesong 4 (TV2 Sumo)

Et av de beste dramaene på norsk TV de siste årene tar en Bjørn Dæhlie og gir seg på høyden.

6. Mr. Robot (bare tilgjengelig på amerikansk Itunes nå)

Annerledes og fascinerende serie, som tar overvåkingssamfunnet på pulsen. Spekket med rare vendinger og overraskelser.

7. Homeland sesong 5 (TV2 Sumo)

Det blir stadig vanskeligere å skille konfliktene i Homeland fra virkelighetens storpolitiske konflikter. Det gjør den ikke bare enda bedre, men også enda mer uhyggelig.

8. The Good Wife sesong 7 (TV2 Sumo)

Har gått fra å være et ordinært advokatdrama til å bli et av de smarteste dramaene på TV-skjermen. Serien blir bare bedre og bedre.

9. Broen sesong 3 (NRK nett-TV)

Etter en dårlig avslutning på forrige sesong har Broen igjen hentet seg inn. Nye ansikter og mer av Sagas privatliv gir denne sesongen et løft.

10. Unge lovende (NRK nett-tv)

Gir en tydelig stemme til en generasjon som stort sett skyr lineær-TV. Og ikke minst en sniktitt på hvordan det er å være i 20-årene i dag, for alle oss som ikke er det lenger.

Se Aftenposten Kultur baksnakke kulturlivet i nytt program:

Trenger du TV-tips? Her er våre HBO-favoritter:

Les også

  Les mer om

  1. HBO Nordic
  2. Netflix
  3. Komedie
  4. Drama