Kultur

Programlederne har fått språkhjelp

Haddy N´jie, Erik Solbakken og Nadia Hasnaoui har fått hjelp fra fransk- og engelsktalende lærere for å terpe språklige detaljer før de skal lede Eurovision Song Contest.

Haddy N´jie, Erik Solbakken og Nadia Hasnaoui slik de blir å se fra scenen i Telenor Arena. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen
    Journalist

Les mer:

I morgen kveld vil rundt 70 millioner seere følge de tre norske programlederne Haddy N´jie, Erik Solbakken og Nadia Hasnaoui med argusøyne under den første semifinalen i Telenor Arena.

Førstkommende lørdag kommer det ytterligere 40 millioner seere til når det er klart for finale. Da gjelder det at også språket sitter som det skal. Derfor har de fått god hjelp til å terpe språk.

Annerledes.

— Det er jo en litt spesiell engelsk enn vi kanskje er vant til dette her, samtidig som det har virket litt rart for oss å skulle sette seg ned, bare oss tre for å snakke engelsk sammen. Derfor har vi vært sammen med disse lærerne og snakket, sier Haddy N'jie.

— Jeg har blant annet aldri sagt "open up the lines" før på engelsk. I tillegg har vi også lært oss noen franske gloser, sier Erik Solbakken. Likevel er det Nadia Hasnaoui som skal håndtere det meste av det franskspråklige underveis.

Feil.

Richard Peel og Maud Forsgren er de to som har vært coacher for programlederne i henholdsvis engelsk og fransk. Peel er lektor, mens Forsgren er oversetter.

— Men blir det feil, så blir det feil, fastslår Hasnaoui lattermild, som vel og merke ikke skal ønske "god kveld", på 39 ulike språk når hun kaller opp hvert land for å motta stemmene. Det foregår på enten engelsk eller fransk.

Uhell.

I tillegg til at det språklige sitter, samt at de må unngå å hyle av begeistring, slik blant annet fjorårets russiske programledere ble beskyldt for å gjøre, har de også forberedt seg på ulike scenarier hvis noe skulle gå galt. Hva gjør de hvis eksempelvis de ikke får kontakt med et av landene.

— Dette er ikke noe vi går og tenker på, men vi har vært igjennom en del ulike scenerier som kan dukke opp, ja, bekrefter de.

Les også

  1. Fabian bød opp til sangfest

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

  1. Musikk