Kultur

-Lovende for finalen

NRK tror lørdagens Eurovision-finale kan bli et av tidenes mest sette fjernsynsprogrammer.

Sommerfuglvinger var gårsdagens kostymetrend, og programlederne Haddy N'jie, Erik Solbakken og Nadia Hasnaoui bør kjenne sommerfugler i magen før lørdagens finale. NRK håper på over 2 millioner seere i Norge, og det forventes 120 millioner internasjonalt. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Da den første semifinalen i Eurovision ble sendt i går kveld, hadde hver femte nordmann benket seg til foran fjernsynsapparatet. 766.000 seere er på høyden med store underholdningsprogrammer som Nytt på nytt og Senkveld, og 78.000 flere enn da første semifinale ble vist i fjor.

Medieforsker Kristian Tolonen i NRK er fornøyd med tallet, og mener det er lovende for resten av Eurovision-uken.

-I fjor var seertallene høyere for andre semifinale enn den første, og jeg blir ikke overrasket om det går opp i år også, sier han.

Store forventninger

Det er imidlertid lørdagens finale som blir den virkelig store fjernsynsbegivenheten. Den internasjonale ESC-finalen er verdens største fjernsynsshow, og internasjonalt forventes det rundt 120 millioner seere. Men også i norsk målestokk er Eurovision-finalen en koloss.

-Da Alexander Rybak vant finalen i fjor, var det 2.000.000 seere som fikk det med seg. Det var første gang en sending rundet to millioner seere i dette årtusenet. Sist den internasjonale finalen var i Norge, i 1996, hadde sendingen 2.111.000 seere. Så jeg føler meg sikker på at finalen får mange seere. Men nøyaktig hvor mange, det vil tiden vise, sier Tolonen.

Jeg føler meg sikker på at finalen får mange seere.
Kristian Tolonen, medieforsker

Les også

  1. Østlandene dominerte finaleheatet

  2. Programlederne har fått språkhjelp

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

  1. Musikk