Han er mannen bak musikken i «Vikings»

Når tredje sesong av TV-serien «Vikings» har premiere torsdag, er det musikken til norske Einar «Kvitrafn» Selvik du hører.

Einar "Kvitrafn" Selvik har komponert musikk til den populære TV-serien <i>Vikings</i>.

Med sitt band Wardruna har Einar «Kvitrafn» Selvik i et drøyt tiår skapt musikk og gitt ut to album med utgangspunkt i runer. Akustisk spilt på instrumenter som har sin opprinnelse tilbake til vikingtiden, mange av dem bygd på egen hånd.

Da Selvik på et tidlig tidspunkt hørte om TV-serien Vikings , bygd på sagaene om det fryktløse folket fra nord som blant annet reiste rundt i Europa og plyndret, prøvde han å melde seg til tjeneste, uten hell.

Men ryktet nådde etter hvert produksjonen og skaper Michael Hirst. Resultatet ble syv Wardruna-låter linsensert og brukt i sesong 1.

Einar Selvik har også en liten rolle i nye Vikings. Her sammen med en av de sentrale skuespillerne, svenske Gustaf Skarsgård.

Gir serien autentisitet

Til andre sesong var Selvik co-komponist med Trevor Morris, og når tredje sesong starter på History Channel torsdag, har den norske artisten skapt all musikken sammen med ham.

— Etter første sesong mente de at musikken ga serien mer dybde og autentisitet, og ønsket derfor at mine lyder, instrumenter og musikk skulle være mer i hjertet av serien videre. Det jeg har er lyder og instrumenter som man via historiske kilder vet at ble brukt i denne tiden, og som passer naturlig inn, sier Selvik.

I tillegg til å skape musikken, har den selverklærte historienerden også bidratt med rådgivende innspill til manus, samt ord og uttrykk som sies, ropes og synges i sesong tre av serien.

— For meg har dette vært utrolig spennende, og har gitt meg litt av hvert av erfaring og lærdom. Å jobbe med noe så stort går i rykk og napp, men er utrolig intenst når det står på, sier Einar Selvik.

Blir bredere eksponert

Den siste uken har han jobbet på spreng med de siste lydbitene, som måtte være klare til torsdagens premiere.

— Jeg merker jo at navnet Wardruna gjennom dette er blitt eksponert langt bredere enn før, og det sier meg egentlig det jeg har trodd hele tiden, at den musikken vi lager passer for et større publikum, sier Selvik.

«Større publikum» vil i denne sammenhengen si millioner av seere, hver eneste uke.

— Det er selvfølgelig vanskelig å måle verdien i penger, men jeg merker at det gir resonans i inn- og utland, og økt pågang av folk som spør om vi vil spille konserter. Men jeg er ganske sær der, og sier som regel nei. Skal Wardruna holde konsert, må det være i en setting som komplementerer musikken, sier Selvik.

Et sted som passer, er Vikingskiphuset på Bygdøy i Oslo. Der, foran Gokstadskipet, har Wardruna spilt to ganger.

— Å si nei til de fleste konserter er en bra ting. Det gjør alt mer eksklusivt, sier Einar Selvik.

Er en underholdningsserie

Artisten er vokst opp med en historieinteressert far, og har reist landet rundt for å se på gamle gårder og steder der det sto store og viktige slag. Selvik kjenner viking-historien, og ser på runene som et bilde på menneskets forhold til naturen, andre mennesker og noe som er større enn dem selv.

— Jeg får alltid vondt i magen og blir forbannet når jeg ser historiske serier, og har måttet bite i meg noen store historiske epler med Vikings. Men det er en underholdningsserie, og det klarer den med glans. Samtidig ønsker serien å gi et mer nyansert bilde av vikingtiden og menneskene som levde da, og det synes jeg den klarer. Vikingene var ikke bare en gjeng som reiste rundt og plyndret, de levde langt mer komplekse liv enn det. Og de var faktisk godt likt av andre i sin tid, sier Selvik.

Han mener historikerne som har klaget på snarveier og feilaktige detaljer i serien, heller burde se et annet sted.

— Bruk energien på det utrolig skrale man lærer om vår fortid i dagens skoleverk, i stedet for å klage på en underholdningsserie som dette, sier Einar Selvik.

Spiller en rolle

I takt med større og viktigere deltagelse som både komponist og rådgiver for Vikings , kom også spørsmålet om å spille i serien. Selvik sa raskt ja til å komme på skjermen.

— Jeg vil ikke si så mye om det, men dukker da opp i en episode som musikalsk deltager med mine instrumenter og lyder, sier Selvik.

Han er dermed eneste nordmann med nå, etter at Thorbjørn Harr forsvant ut i sesong to.

— Det var synd at Harr ble knertet, for han gjorde en god og respektert figur. Men han ble da i alle fall knertet til min musikk. He, he, sier Einar «Kvitrafn» Selvik.