Kultur

NHST Media Group tungt inn i Morgenbladet

Eierselskapet bak Dagens Næringsliv kjøper seg inn i Morgenbladet, og har nå kontroll over 49 prosent av aksjene i papiravisen.

Morgenbladet har fått nye eiere. NHST Media Group har kjøpt 49 prosent av aksjene, og har mulighet til å kjøpe seg opp til 90,1 prosent de to neste årene. Jan Gunnar Furuly

 • Jan Gunnar Furuly

En avtale med Morgenbladets hovedaksjonærer Fritt Ord og Forlagskonsult gir dessuten mulighet for ytterligere oppkjøp, opp til 90,1 prosent av aksjene, innen utløpet av 2016, melder NHST Media Group fredag formiddag.

— Morgenbladet er en unik avis i norsk sammenheng, og vi gleder oss til å kunne få være med å bidra, sier sjefredaktør og administrerende direktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv iet intervju med sin egen avis.

Satser på utvikling og digitale løsninger

Morgenbladet skal ifølge Djuve bestå som selvstendig aksjeselskap, og selskapet skal ivareta avisen som selvstendig produkt med en selvstendig og uavhengig redaksjonell profil.

DN-sjefen varsler at det nå skal satses på en videreutvikling av avisen og digitale løsninger for Morgenbladet, som hittil har satset mest på papir.

Morgenbladet har lange tradisjoner, og er i dag Norges ledende ukeavis. Dette bildet er fra Lille Grensen i 1938, med nyheter fra avisen på veggen. SCANPIX

— Vi er imponert over den redaksjonelle kvaliteten, og den gode utviklingen Morgenbladet har hatt gjennom mange år, sier Djuve.

Morgenbladet gjennomfører en rettet emisjon mot NHST Media Group, der deler av oppgjøret skjer ved at NHSTs datterselskap Dagens Næringsliv vil levere en rekke tjenester til Morgenbladet, blant annet innen digital utvikling og annonsesamarbeid. Det er også inngått en avtale mellom NHST og Morgenbladets hovedaksjonærer Fritt Ord og Forlagskonsult som regulerer forholdet mellom aksjonærene i det fremtidige samarbeid.

Tilfreds med ny eier

— Vi er veldig glade for at en medieaktør som utgir aviser med kvalitetsjournalistikk, velger å satse på Morgenbladet. Med NHST i ryggen er Morgenbladet bedre rustet for å ta steget inn i den digitale verden, sier ansvarlig redaktør og administrerende direktør Anna B. Jenssen i Morgenbladet en pressemelding.

Morgenbladet ble grunnlagt i 1819 og er Norges ledende ukeavis. Avisen har 109.000 lesere og et opplag på 28.605, en økning på over 20 prosent de siste to årene.

Mediekonsernet NHST Media Group eier blant annet Dagens Næringsliv og flere publikasjoner innen shipping, olje, sjømat og fornybar energi. Konsernets driftsinntekter i 2012 var 1,2 milliarder kroner.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  DN må kutte 30 millioner kroner: – Folk frykter for jobbene sine

 2. KULTUR

  29 eksterne skribenter vurderer å trekke seg fra Morgenbladet

 3. KULTUR

  Morgenbladet selges til Dagsavisen-eier

 4. KULTUR

  Morgenbladet-ansatte erklærer mistillit mot sjefredaktør: – Vi har ingen tro på at hun evner å lede avisen videre

 5. KULTUR

  Styreleder Anette Olsen tar avstand fra konsernsjefens «gutta boys»-kommentar

 6. KULTUR

  Alle i Dagens Næringslivs redaksjon tilbys sluttpakker