Folkefest i Asker da Maud kom hjem 101 år etter sjøsettingen

– Det er ikke ofte man har en så sterk følelse av lettelse, sier prosjektleder Jan Wanggaard, som lørdag brakte Roald Amundsens polarskute Maud til sin hjemhavn i Vollen i Asker.

Mange hadde møtt opp for å ønske Maud velkommen lørdag.

Til tonene av Per Asplins «Sommervind» og stående applaus seilte Maud i havn i Vollen i Asker lørdag. Musikk, norske flagg og folkefest hører med når et 101 år gammelt stykke polarhistorie endelig vender hjem.

– Det er den lengste båten jeg har sett, sier Amelie Rasch-Eklund (5).

– Og den gamleste, skyter Vilde Sofie Rasch-Eklund (8) inn.

Amelie og Vilde Sofie Rasch-Eklund ønsket Maud velkommen til Vollen. De var ekstra imponert over at en så gammel båt kunne ha motor, selv om den nok ikke var like høy som danskebåten.

Med selvlaget velkomstplakat er de blant de mange som har gledet seg til å feire Maud.

– Det er stas å se Maud komme til Vollen i dag. Og så blir ekstra stas når båten kommer på museet og vi kan si at «vi var der da den kom», sier mamma Marianne Rasch Johnsen.

Alle ville ha bilde av Maud på vei inn mot Vollen.

– Gjør det for Amundsen

Skipet ankom Vollen etter skjema klokken 13 lørdag, ledsaget av rundt 100 store og små båter. Inne på land hadde en stor folkemengde møtt opp.

– Det er helt utrolig at så mange båter og mennesker har møtt opp, det er fantastisk hyggelig, sier prosjektleder Jan Wanggard. Han ble mottatt som en helt etter den lange reisen som startet på andre siden av Atlanterhavet for nesten to måneder siden.

Det ble folkefest i regi av Oslofjordmuseet i Vollen lørdag.
Skipet skal konserveres for å bevare historien, men blir ikke restaurert til opprinnelig stand.

– Det er jo helt i Amundsens stil. Hvis det er noen vi virkelig gjør dette for, så er det Amundsen, sier Wanggard.

Han er veldig lettet over å ha fått Maud helskinnet over havet.

– Det er vidunderlig deilig, skuldrene er endelig langt nede etter å ha seilt over Atlanteren i sommer, som var en ganske stor utfordring. Det er ikke ofte man har en så stor følelse av lettelse, sier Wanggard.

Prosjektet med å få Maud hjem fra Canada hvor den sank i 1931 startet allerede i 2011, og skipet ble hevet i 2016.

Maud på vei inn til Vollen lørdag.

– Trist at den ble liggende der

Flere av etterkommerne til Roald Amundsen og hans mannskap ville også få med seg skipets hjemkomst.

Jann Pettersen har vokst opp med historier om polarskipene til Roald Amundsen fra bestefaren Jørgen Stubberud som både deltok på Fram-ekspedisjonen til sørpolen og var med på å bygge Maud.

Jann Pettersens bestefar Jørgen Stubberud ble nesten med på Maudekspedisjonen også. Men da sa bestemor nei, forteller han.

– Da Amundsen gikk konkurs ble Maud solgt og senere sank den. Bestefar fortalte at han syntes det var trist at den ble liggende der, sier Pettersen.

– Hva tror du han ville han sagt om han kunne sett skipet her i dag?

– Nei, det tør jeg nesten ikke tenke på. Han hadde nok ikke trodd den skulle komme tilbake, sier Pettersen.

– Vi har gledet oss til dette lenge. Jeg er glad for at noen vil legge ned så mye tid og krefter i å få Maud tilbake hit, sier Jon Kippenes med Julie Kippenes på skuldrene.

– Historisk dag

– Det er jo en historisk dag, sier Liv Døvre, som står i kø sammen med Jan Petter Strømsheim for å sikre seg Maud-frimerker som et minne.

De bor på Vollen og er opptatt av at fremtidige generasjoner også skal lære historien om Maud.

– Vi har vært mye her nede og badet sammen med barn og barnebarn. Da har vi fortalt om Maudbukta og at det var et skipsbyggeri her en gang. Også har vi lett etter nagler og andre ting. Seilskutene slapp ballasten her, så det er mye spennende å finne, forteller Døvre.

Liv Døvre og Jan Petter Strømsheim sikret seg minnefrimerker fra Mauds store dag.
Roger og Jorunn Morten bor vanligvis i Canada, og syntes det var ekstra gøy å se Maud returnere til Norge. – Jeg kan se for meg at det blir en del turister etter dette, sier Viggo Wiik (t.h.).

Internasjonal oppmerksomhet

Da Maud endelig var i havn fikk publikum komme ut på moloen for å ta en nærmere kikk på skipet. Andre var så heldige at de fikk møte hilse henne velkommen allerede ute i fjorden.

– Dette er noe av det største som har skjedd i båtverdenen i alle fall etter krigen. Det er bare å ta av seg hatten. Man må være både litt gæren og veldig flink for å få til noe som dette her. Det er helt eventyrlig, sier skipper André Aaby.

I båten «Ternen» hadde han og medlemmer i venneforeningen dratt ut for å følge skipet den siste etappen. Nå håper han Maud får bli værende i Vollen.

André Aaby og 30 passasjerer møtte Maud på fjorden før hun la til havn.

– De fortjener en sånn attraksjon. Det er stor internasjonal oppmerksomhet allerede, vi har hatt med oss flere britiske, tyske og nederlandske journalister i dag, sier han.

Utover dagen skal han ta med flere ut i båten for å beundre Maud fra alle sider.

– Så får vi se. Men fest blir det, sier han.

Maud hadde følge av mange små og store båter den siste etappen.

Kommer til Oslo søndag

Etter fortøyning fortsatte feiringen med musikk og offisielle hilsener. For dem som ikke fikk med seg lørdagens begivenhet, er det mulig å se Maud i Oslo allerede søndag.

Da fortsetter ferden forbi Roald Amundsens hjem i Bunnefjorden for å hedre polfareren. Deretter passerer Maud Oslo sentrum og vil bli tatt imot av ordfører Marianne Borgen ved Havnelageret.

Etter feiringen skal Maud fraktes til Tofte i Hurum kommune for konservering. Planen er at Maud etter hvert skal få et spesialbygg i Vollen.