Kultur

- Å bevare Høyblokken et viktig svar til Breivik

Bondevik støtter regjerinegens løsninger.

Kjell Magne Bondevik hadde selv kontor på toppen av Høyblokka da han var statsminister i årene 1997 til 2000 og perioden 2001-2005.
  • Knut-erik Mikalsen
    Knut-erik Mikalsen

Tidligere statsminister Kjell Mange Bondevik (krF) mener regjeringen har lagt et godt løp for det nye regjeringskvartalet:

— Det er viktig at Høyblokken blir bevart. Både fordi den et viktig symbol for det politiske livet i Norge, men også et viktig svar til Anders Behring Breivik, sier Bondevik til Aftenposten.

Han mener derfor at symbolverdien med å beholde Høyblokken er viktig for å vise Brevik at han ikke greide å ødelegge bygget som ifølge Bondevik representerer et av de viktigste seneterene for det politiske livet i Norge.

— Det er jo ikke noen andre bygg, ved siden av Stortinget, som har en slik posisjon, sier Bondevik.

Bondevik hadde selv kontor på toppen av Høyblokka da han var statsminister i årene 1997 til 2000 og perioden 2001-2005.

Han stiller seg også positiv til å rive Y-blokken og S-blokken for å lage en ny løsning for det fremtidige regjeringskvartalet.

— Når hele regjeringen skal samles i det nye regjeringskvartalet, med unntak av Forsvarsdepartementet, betyr jo også at Utenriksdepartementet skal flyttes fra Victoria Terasse. Kanskje kunne dagens Møllergata 19 bli det nye UD? Forslaget fra regjeringen åpner muligheten for å finne en helhetsløsning for alle departementene som skal inn i det nye kvartalet, sier Bondevik.

Han mener også at det er viktig å ikke glemme bygningsmassen som i dag utgjør Deichmanske bibliotek.

— Det går an å tenke seg at denne bygningen kunne passe godt som ny statsministerens kontor, sier Bondevik.

Støttegruppen: - Godt at avgjørelsen er tatt

— Det vil alltid være delte meninger om avgjørelsen, men jeg er veldig glad for at avgjørelsen endelig er tatt, sier John Hestnes som leder avdelingen for regjeringskvartalet i Støttegruppa 22. juli til NTB.

Selv om han er glad for avgjørelsen, skulle han ønske at støttegruppa hadde blitt varslet på forhånd om at forslaget kom.

— Vi ventet jo at det skulle komme, men ikke på en søndag med tre timers varsel. Sanner ringte meg fem minutter før pressekonferansen, men ellers var vi like uforberedt som alle andre, sier han.

Hestnes sier det er delte meninger også internt i støttegruppa. Selv er han fornøyd med at Y-blokka rives, siden den går over Ring 1. Han synes også det er et godt forslag å bygge påbygg bak Høyblokka, blant annet fordi ikke alle ønsker kontor i Høyblokka.

— Det at Høyblokka blir stående gir oss en sjanse til å bygge et informasjonssenter om hendelsen i første etasje. Det kan bli et læresenter for skoleklasser og andre om terrorisme og hendelsen. Dette må ikke skje igjen i framtiden, sier han.

Åtte mennesker døde da Anders Behring Breivik angrep regjeringskvartalet med en bilbombe 22. juli 2011.