Kultur

USA uten kynisme

Saga/ Gimle:<br></br> IN AMERICA<br></br> Irsk<br></br> Regi: Jim Sheridan<br></br>Med Samantha Morton, Paddy Considine<br></br> Trippel Oscar-nominert solfylt og sjarmsikker eventyrkomedie om irsk familie som får ny start i Amerika etter en tragedie.

  • Per Haddal
    journalist

"In America" er enda et bevis på at ironibølgen ebber ut. Den irske Jim Sheridan, som har vunnet både Gullbjørn (for den indignerte borgerkrigsfilmen "I min fars navn" og Oscar (for kunstnerportrettet "Min venstre fot"), forteller en snill og god historie om Amerika som innvandreres håp. Det er nesten som om den store populist og optimist Frank Capra nå er blitt den helt store ledestjernen, hentet tilbake fra et filmatisk eksil på 40-50 år. Intet er umulig i Amerika, heller ikke å møte det varme hjertelag.

Fargesterkt

En irsk familie som har mistet sønnen reiser over den kanadiske grensen på turistvisum og finner seg en nedslitt leilighet i det aller mest nedslitte strøket på New Yorks Lower East Side, med like medslitte mennesker. Kampen for tilværelsen er hard, men avvikles med humør og raus sans for hverdagens småsituasjoner. I etasjen under bor en galning (Djimon Hounsou som er Oscar-nominert som beste birollefigur), et fargesterkt rollegalleri vokser frem i nabolaget mens familien bearbeider sin sorg og får "en dag i mårå". Døtrene bruker videokamera som øyne og er fortellerrøsten, noe som tilspisser fortellingens magiske sjarm.

Skisseartet

De mest kritiske vil si at Sheridan denne gang arbeider litt for skisseartet. Han bryr seg ikke om å gjøre rollefigurene til avrundede psykologiske portretter. Jeg vet ikke det, Oscar-akademiet gir Sheridan-familien en nominasjon for manuset. Og i tilfellet Samantha Morton (Oscar-nominert for beste hovedrolle) som moren kan vi se en smerte som gjør dette til noe mer enn en vennlig og naiv komedie. Hun er ikke dermed, som ellers, en fullt psykotisk kvinne. Men hemmelighetene og følelsene avdekkes med en naken ærlighet.Og den skal være ganske hardhudet som ikke faller for de to jentene, her er det livsvilje i mengder.Det beste er at "In America" ikke fortoner seg som virkelighetsflukt, men som en vandring bor fra kynismen.

Les også