Fredag 24. januar dukker "Chihiro og heksene" opp på norske kinoer. Filmen er en japansk tegnefilm. Selv om animé er stort i Japan, er det litt mer ukjent på våre breddegrader. Vi har snakket med Heikki Sørum, som driver animé-filmklubben NANI, om dette fenomenet. Japansk tegnefilm kalles for animé. Men hva er det egentlig som skjuler seg bak ordet animé? — Animé er egentlig bare et navn. Det er en japansiering av ordet animasjon. Japanerne er veldig glad i å forkorte engelske utrykk, sier Heikki Sørum, som driver den animé-filmklubben NANI.
Kultur og tradisjon
Markedet for tegneserier og tegnefilm er enormt i Japan. Det finnes manga (tegneserier) og animé (tegnefilmer) i alle genre og for publikum i alle aldre. - Grunnen til at tegneseriebransjen har vokst seg så stor i Japan har røtter i historiske fakta. Etter andre verdenskrig okkuperte USA som kjent Japan. Landet opplevde en veldig streng sensur. Et område amerikanerne ikke orket å bry seg med var tegneserier og tegnefilm. Dette første til at både politiske og filosofiske tanker nettopp fikk et friområdet her. Resultatet er at det i dag er tradisjon for å uttrykke alt fra politiske tanker og ideer via barneoppdragelse til lettere underholdning i tegneserie/filmform. Det er en integrert del av den japanske kulturen, forteller Heikki Sørum videre. Hva er det egentlig som gjør at den japanske tegnefilmkunsten skiller seg så radikalt fra, for eksempel Disneys tegnefilmer? - Japanske tegnefilmer er minimalistiske. De bruker få streker for å uttrykke veldig mye. Hvis et strek kan uttrykke et ansikt og følelser, hva er vitsen med å bruke ti streker? Tegningene kan derfor se mer naturalistiske ut. Disneys tradisjon er stikk motsatt. De bruker mange streker og har masse farger. De skaper med andre ord mye arbeid for seg selv og får mindre tid til å utvikle både historien og karakteren, mener Sørum i NANI. "Chihiro og heksene" er først og fremst en barnefilm. Men historiens moralske tone gjør at den kan ses av både voksne og barn. For en annen ting som kjennetegner mange av de mer seriøse animéfilmen er nettopp at historien ikke forenkles bak en god familiemoral.- Karaktertegningene i den gjengse japanske animé skiller seg også sterkt fra Disneys enkle og endimensjonale personligheter. Poenget med mange av de amerikanske underholdningsfilmene er at status quo opprettholdes i filmens siste scene. Uansett hva Donald og co. finner på av gale ting, har ikke karakterene lært noe i filmens slutt. Mens i den japanske kulturen står konsekvenstanken sentralt. Verden er ikke svart/hvitt, det finnes en rekke gråsoner. Og alle handlingene dine har konsekvenser, forteller Heikki Sørum.
Bergtatt av Japan
"Chihiro og heksene" er regissert av Hayao Miyazaki. Han regnes som en av de største animékunstnerne i den japanske filmindustrien. Han står blant annet bak "Prinsesse Mononoke" (1997), en film om konflikten mellom naturen og menneskene. Chihiro og forldrene kjører seg bort. De havner i en øde og forlatt fornøyelsespark - en forhekset fornøyelsespark. Plutselig blir foreldrene til Chihiro forvandlet til to store griser. I likhet med Alice i eventyrland, har Chihiro havnet i en magisk verden hvor ingenting er normalt og alt er snudd på hode. Blant mystiske skapninger og skumle hekser må hun bryte forbannelsen for å få sine foreldre tilbake. Regissør Hayao Miyazaki har laget en rekke filmer, men hva er det som kjennetegner ham som filmskaper? - Miyazaki hadde egentlig planer om å bli filosof. Han skulle løse verdensproblemene. Men det ble for kjedelig for ham, så han begynte å lage tegnefilmer i stedet. Han er nå en av Japans oppadstigende stjerner. Men filosofien tok han med seg inn i sitt tegnefilmunivers. Alle hans filmer - selv de som han har laget for barn - omhandler et moralsk eller etisk dilemma, sier Sørum.
Animé i Norge
Japansk tegnefilm er sjelden vare på norske kinoer. Men helt unik er ikke "Chihiro og heksene". I fjor ble "Metropolis" (2001) i regi av Tarô Rin distribuert på norske kinoer. Men animéklubben NANI opplever en stadig økende publikumsinteresse for sine arrangementer og filmklubb - NANI viser et bredt utvalg animé. Det er en klubb som forsøker å spre interessen for japansk tegnefilm. Medlemmene våre er i alle aldersgrupper. Vi har god kontakt med både den japanske ambassaden og utenlandske rettighetshavere. Foreløpig har vi visninger kun i Oslo, men hvis det finnes personer rundt om i landet som kunne tenke seg å starte sin egen klubb, så er det bare å ta kontakt med oss. Vi hjelper mer enn gjerne, sier Heikki Sørum i NANI. Og helt til slutt, hvorfor bør det norske kinopublikum gå å se en japansk tegnefilm?- For det første er "Chihiro og heksene" eksotisk. Den leker seg fritt med vestlig mytologi slik at vestens publikum også kan finne mye å kjenne seg igjen i. Historien i filmen fremstilles ikke svart/hvit og handler i hovedsak om hvordan man skal forholde seg til andre mennesker. Videre er tegningene og musikken et aldri så lite kunstverk i seg selv og verdt å få med seg, sier Sørum. "Chihiro og heksene" har kinopremière 24. januar. I Oslo blir filmen satt opp på Saga kino.