– Nordmenn er et urutinert festivalpublikum, sier DNs musikkanmelder
Prating, røyking, sniking, sitte på skuldrene, moshpits? Vi har snakket med festivalfolk om hvordan man skal oppføre seg på festival.
Øyafestivalen (Aftenposten): «Hold kjeft, Øya-publikum!» Det var den klare beskjeden fra Aftenpostens musikkanmelder Robert Hoftun Gjestad etter Øya 2016. Da han gjentok budskapet et par år etter, fikk han kritikk for å være snobbete.
Så hva er egentlig korrekt oppførsel på festival? Her strides de lærde om en rekke spørsmål. Vi har spurt både publikum og tre drevne festivaleksperter om disse stridstemaene:
- De som sniker.
- Folk som sperrer for sikten.
- Prating.
- Røykere.
- Moshpits.
1. De som sniker
Det blir ofte tett foran scenen på konsertene. Venninne Dagny Braanen Lindgren (19) og Isabelle Marty Bye (19) har stilt seg helt fremst på Vindfruen, Øyas nest største scene. I utgangspunktet er det ikke greit å snike seg helt fremst om du er sent ute, mener de.
– Men har man venner man vil være med litt lenger fremme, er det greit, sier Braanen Lindgren.
– Jeg føler det er blitt en konkurranse å komme lengst frem, og det liker jeg ikke. Det blir så mye dytting, sier Bye.
Arianrhod Engebø er uenig. Hun er programleder for NRK StudioP3 og mener sniking må være greit. I sommer har hun vært innom festivalene Neon, Kadetten, Stavern og Palmesus.
– Det verste jeg vet er å stå med publikum som ikke nyter livemusikken like mye som meg. Da trekker jeg frem albuene og kommer meg frem, sier Engebø.
Hun får støtte av musikkanmelder i Dagens Næringsliv, Audun Vinger, som mener sniking en del av festivalen og skaper god flyt.
Det norske festivalpublikumet er som regel «forferdelige og urutinerte», mener han.
– Vi er så lite fleksible. Alle er så veldig opptatt av sin plass og blir veldig sure om folk går forbi dem. Med mindre man har kriget seg helt fremst, kan man ikke bli irritert om noen tar plassen din, sier han.
Det er ikke noe køsystem på konsert, mener Knut Killmers, altmuligmann og veteran i Øyafestivalen.
– Er det yndlingsbandet ditt som spiller vil du jo klart stå fremst. Ikke braut deg frem, men spør og vis hensyn, sier Killmers.
2. Folk som sperrer for sikten
Er det greit å sette seg på skuldrene til vennen din? Og kan man stå langt fremme om man er ruvende høy?
– Den er litt vanskelig. Det er alltid gøy å være den som sitter på skuldrene, men som regel er ikke det lov, så man blir tatt ned fort. Og høye folk kan jo ikke noe for at de er høye. Jeg tenker det er greit å snike forbi dem som uansett har god sikt, sier P3s Engebø.
Vinger synes man generelt burde bli flinkere til å vise hensyn til alle.
– Jeg synes det er fint om folk aktivt prøver å få de som er litt lavere frem på konsertområdet, sier Vinger.
Killers, som selv er lav, steller seg ofte på siden av de høye folkene, fremfor å stelle seg foran dem.
– Selv er jeg jo vertikalt utfordret. De som sitter på skuldrene er jo ofte lave, men jeg tenker at man skal holde beina på jorden med mindre du er et barn, sier han.
3. Prating
«Uff!» er Knut Killmers umiddelbare reaksjon på spørsmål om hva han synes om prating på konsertene.
– Jeg har en gyllen regel: Jo nærmere scenen, jo mindre prating, sier Killmers.
DNs Vinger og P3s Engebø er enige. De nevner også at man bør å unngå all prat ved hovedscenen, og generelt unngå lange samtaler under konsertene.
– Akkurat som man har røykeområder, burde man ha snakkeområder på festivaler, sier Vinger.
– Jeg synes det burde være greit å be folk gå lenger bak om de snakker mye, sier Engebø.
I gressbakken opp fra Vindfruen scene sitter venninne Marte Østensen (35), Elisabeth Enger (36) og Benedicte Valen (36). Østensen sier hun av og til kan glemme seg litt.
– Jeg er jo egentlig veldig enig med at man bør være stille, men er promillen litt høy kan det være jeg snakker mer enn jeg burde, sier hun.
4. Røykere
– Jeg synes røykerne og snakkerne kan gå bak sammen for å sosialisere, sier P3s Engebø.
Hun mener noen drag sigaretter lett kan sjenere andre rundt.
Da Aftenposten spurte Øya-publikumet, mente de fleste at det er opp til røykerne å ta hensyn til de rundt seg. Østensen røyker selv og mener røyking burde være greit siden man er ute.
– Jeg prøver jo selvsagt å la være å røyke på andre mennesker, sier hun.
– Folk kan jo stå veldig tett, så vis hensyn. Røykeren bør trekke seg unna om de rundt reagerer, sier Killmers.
– Vanligvis er jeg positiv til festrøyking, men på festivaler synes jeg det burde være røykeområder, sier Vinger.
5. Moshpits
Publikumsaktiviteten der folk former en ring og hopper mot hverandre. Moshpits er et fenomen fra metal- og hardcorekonserter, men utføres også på konserter med hiphop, elektronisk musikk og alternativ rock.
– Jeg er ikke med selv, men synes det er god stemning. Jeg husker Girl in Red puttet seg selv i midten av moshpiten på Stavernfestivalen i år. Det ga et ekstra element til konserten. Bare husk å dra hverandre opp, sier Engebø.
– Moshpits er bare hyggelig. Det er de unge som driver med det, og de vet hva de går til. Det er nokså regissert, sier Vinger.
Killmers er selv en gammel punker og synes moshpits kan være veldig kult. Vil man ikke være med er det ikke verre enn å trekke seg unna, mener han.
– Så lenge moshpiten holder seg på et sted, synes jeg bare det er gøy. Jeg er nok for gammel til å være med, da, sier Øya-publikummeren Enger.