Kultur

Digital-TV til hyttene?

RiksTV vurderer å bygge ut sendenettet - prislappen bestemmer hvor.

  • Forf>
  • <forf>arve Henriksen <

I helgen kunne Aftenposten fortelle at 130 000 norske hytteeiere ikke vil få tilgang på det digitale bakkenettet, som åpnes førstkommende helg. Disse har til nå sett TV kun via en vanlig fjernsynsantenne. Men om ikke lang tid vil skjermen gå i sort. Skal de fortsatt ha håp om TV-signaler, må de anskaffe seg en paraboltallerken. Dette bekymrer fjellentusiaster, som frykter fjellheimen skal bli teppebombet med store paraboltallerkener. Nå er det kanskje likevel et ørlite håp, om ikke for alle, men i alle fall noen.— Vi i RiksTV er selvsagt ikke fornøyd med at 30 prosent av alle fritidseiendommer ikke vil få tilgang til bakkenettet, slik Aftenposten beskriver. Vi har derfor bestemt oss for å iverksette et prosjekt rett etter lanseringen av bakkenettet nå i høst. Sammen med Norges Televisjon og Norkring, ønsker vi å kartlegge hele landet for å finne frem til hvilke store hytteområder som har for dårlig dekning, sier kommunikasjonsdirektør Svein Ove Søreide i RiksTV, som har ansvaret for programinnholdet i det digitale bakkenettet.

Lønnsomt.

— Etter å ha dannet oss en oversikt over hvilke områder som faller utenfor, vil vi beregne kostnadene ved å bygge ut nettet. Målet er at vi i god tid før slukkingen av dagens analoge nett, skal ha fått opp en rekke nye sendere for å bedre hyttedekningen. Men hvor mange og hvor dette blir, er umulig å svare på. Dette må lønne seg, sier Søreide.Har du hytte innerst på Finnmarksvidda eller på Sognefjellet, er derfor sjansen fortsatt liten for at du vil få bakkenett. I Valdres derimot, kan sjansen være større. - Fritidsmarkedet er viktig for oss, enten det gjelder hytter, båt eller campingvogner. Bakkenettet vil dekke det meste av kysten og de store campingplassene. Det vi må forbedre, er hyttene i fjellet. Det er desidert det enkleste for folk å beholde sin vanlige antenne, sier kommunikasjonsdirektøren.De siste dagene har Aftenposten mottatt en lang rekke spørsmål fra bekymrende hytteeiere, som ikke helt har skjønt dekningskartene til Norges Televisjon.

Pengene tilbake.

— Ditt råd til forbrukerne?- Aller først vil jeg ha snakket med den lokale radio- og TV-forhandler. De har rimelig god oversikt. Har man TV 2 fra før, vil man høyst sannsynlig ha dekning. Ved hjelp av en signalforsterker vil man også kunne forsterke signalene, slik at man får inn bakkenettet. I tillegg kan man lett ta med seg boksen man her hjemme og prøve den på hytta, sier Søreide.- Men hvis de ikke har dekoderboks hjemme?- Kundene risikerer ingenting ved å kjøpe produktene. Hvis man kjøper vår dekoderboks, og det viser seg at man ikke får signalene, vil man selvsagt få pengene tilbake, sier Søreide.

Les også

  1. Frykter estetisk forsøpling

  2. Tvinges over til parabol

Kommunikasjonsdirektør Svein Ove Søreide i RiksTV vil gi hytteeierne digital-TV.&lt;/br&gt;