Forfatter og portør i «Mitt Oslo»: – Helseministeren vil jeg trille ned i kjelleren

På jobb går han opp til to mil, hver dag. Nå har portør Ole Henrik Westby skrevet bok om livet på innsiden av Norges største sykehus. Dit inviteres helseministeren «på en trilletur hun sent vil glemme.»

Portør er tittelen til medarbeiderne som triller senger, både med og uten pasienter, døgnet rundt. Også her i kjellerne på Ullevål sykehus har forfatteren gått mil etter mil, i 11 år. Lenger nede i reportasjen svarer statsråd Kjerkol på invitasjonen.

Gledesgråt. Sorg-besvimelser. Pasienter som ankommer i helikopter, smadret. Noen trilles stille til kjølerommet. Andre vræler på fødeavdelingen. Bok-debutanten forklarer:

– Alle skjebnene, på én eneste arbeidsdag, er ofte mye å ta inn. En portør beveger seg over hele sykehuset, hele tiden. I gjennomsnitt går vi inntil 2 mil på en vakt. Noe av det tøffeste er å hente pasienter på helipaden, der ambulansehelikoptrene lander. Noe av det fineste er «mirakelkoret», som jeg kaller det i boken, det vil si: Primalskrikene til de timegamle små, i barselstuen.

Les hele saken med abonnement