Kultur

Jørn Lier Horst fikk skandinavisk krimpris

Jørn Lier Horst mottok i helgen prisen «Glassnøkkelen» for kriminalromanen «Jakthundene».

Jørn Lier Horst mottok i helgen den skandinaviske krimprisen Glassnøkkelen.
 • Ntb
 • Kaja Korsvold
  Journalist

Det var i forbindelse med årsmøtet til Det skandinaviske kriminalselskapet at Jørn Lier Horst ble tildelt Glassnøkkelen for sin bok «Jakthundene». Prisen, som ble delt ut i København lørdag 8. juni, deles årlig ut til en skandinavisk krimforfatter.

Tidligere i år mottok forfatteren Rivertonprisen for samme bok. Fem nordmenn har tidligere mottatt prisen. Prisen ble første gang utdelt i 1992, da til Henning Mankell.

Til Aftenposten sier Horst at han setter stor pris på en slik utmerkelse.

— Vi befinner oss antakelig i det som må betraktes som gullalderen for Skandinavisk krimlitteratur. Aldri før har så mange skandinaviske forfattere skrevet så mange gode krimbøker. Sjangeren har fått en vitalitet og kvalitet over seg som tiltrekker seg lesere over hele verden, sier han.

Styrke i realismen

Han tror den skandinaviske krimmen tjener på sin samfunnskritiske bunnklang, og at hans bøker har sin styrke nettopp her.

— Det er bøker som handler om den verdenen vi ser rundt oss. Den går inn i skyggesidene i det privilegerte, trygge og rike sosialdemokratiet. Historiene har utspring i sosial urettferdighet og sosial elendighet som vi alle kan kjenne oss igjen i. Sjangeren har således en egen evne til å fungere som et speilbilde av samfunnet og har en tendens til å konfrontere samfunnet med seg selv.

Jørn Lier Horst jobbet ved siden av forfattergjerningen som etterforskningsleder i Vestfold politidistrikt og har blant annet gitt ut en barnebok om politiarbeid.

Det mener Horst er hans styrke som krimforfatter.

- Politiet er et godt utkikkspunkt mot samfunnet, og et godt utgangspunkt for å skrive realistisk krim. Det som ikke fungerer i samfunnet havner før eller siden på politiets bord, sier han til Aftenposten.

De nominerte til Glassnøkkelen i år, var:

Sverige: «Till offer åt Molok» av Åsa Larsson

Danmark: «Sort snø falder» av Michael Katz Krefeld

Island: «Klækir» (Intriger) av Sigurjón Pálsson

Finland: «Vilpittömästi sinun» (I rettferdighetens navn) av Pekka Hiltunen.

Norge: «Jakthundene» av Jørn Lier Horst

(NTB)

Jakthundene_hd_image-3Ru97rtgeV.jpg

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5