Kultur

Kristian Blystad skal lage Chistian Frederik-monumentet

Vant lukket konkurranse om omstridt statue.

En byste av Christian Frederik, Norges første konge, befinner seg i regjeringskvartalet. Nå skal han få et klassisk monoment utenfor Stortinget også.
  • Martin Skjæraasen

Christian Frederik var sentral i begivenhetene og prosessen som ledet fremtil Grunnloven 17. mai 1814, og han ble valgt til konge i Norge på Eidsvoll i 1814.Tidligere i år ble det vedtatt at det skulle arrangeres en lukket konkurranse iregi av KORO (Kunst i offentlige rom) om å utforme et monument over kongen.

Mandag ble det klart at Kristian Blystad får oppdraget. Foruten vinneren varMerete Sejersted Bødtker, Håkon Anton Fagerås, Kjersti Wexelsen Goksøyr,Kirsten Kokkin, Istvan Lisztes, Gunnar Torvund og Per Ung med i konkurransen.

Omstridt statue

Statuen har vært gjenstand for krangel i snart hundre år, og også denne gang har den skapt splid. Den første juryen som var nedsatt for å velge ut statue, trakk seg fra oppdraget da det ble kjent at bestilleren ville ha en tradisjonell, figurativ statue av Norges første konge.

«Oppdraget er redusert til å gjelde en bestilling av en portrettstatue av Christian Frederik» , mente kunstkonsulentene da de brøt samarbeidet med staten om å finne monumentet som skal være Regjeringens gave til Stortinget ved grunnlovsjubileet i 2014.

— Presiseringen om «en figurativ statue i tradisjonell forstand» gir intet rom for kunstfaglig refleksjon, hverken for de oppnevnte kunstkonsulenter eller eventuelle kunstnere. Oppdraget er redusert til å gjelde en bestilling av en portrettstatue av Christian Frederik, skrev de daværende konsulentene Olga Schmedling, stipendiat Kari J. Brandtzæg og billedkunstner Per Hess.

Gode kvaliteter

« Juryen fastslo at alle de innsendteutkastene hadde gode kunstneriske kvaliteter. Juryen kom enstemmig frem til atkonkurransen om Christian Frederik-monument ble vunnet av Kristian Blystad», het det i presseskrivet som ble sendt ut i forbindelse med mandagens kåring.

Samtlige utkast blir stilt utog pressekonferanse blir avholdt hos KORO onsdag 21. august kl. 14.30. Her vil også omtalene av bidragene være tilgjengelig for publikum.

Les også

  1. Trekker seg fra kunstoppdrag

  2. Kongen som gav etter

  3. Kongen som sviktet