Kultur

Orkan av klager mot «nye» Nitimen

Lytterne bombarderer NRK med klager etter at Nitimen fikk nye programledere i fjor. Spesielt Espen Thoresen får så ørene flagrer.

Espen Thoresen og Ingrid Gjessing Linhave har overtatt som programledere i nye Nitimen. Det er ikke alle lyttere like glad for. Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .

 • Arve Henriksen
  Journalist

I fjor høst forsvant populære Hans-Petter Jacobsen ut, inn kom blant andre Espen Thoresen.

Det har falt lytterne av Nitimen tungt for brystet.Forandringen skjedde i forbindelse med omleggingen av NRK P1, som også innebar at det tidligere nasjonalprogrammet Nitimen ble pusset opp.

NRKs publikumsservice har siden omleggingen blitt dynget ned av ilske meldinger fra lytterne.

I hele 2012 ble det registrert 1273 henvendelser om Nitimen , 985 av disse ble registrert fra august til og med desember.

Nitimen er et av våre mest populære programmer, og engasjementet fra publikum har heldigvis alltid vært stort. I fjor høst opplevde vi en periode med ekstra stor pågang. Mange lyttere hadde synspunkter på det nye konseptet med to programledere, og ca. 70 prosent av de som kontaktet oss var misfornøyde og ville registrere en klage, sier Gro Stenvik, leder av NRKs publikumsservice.

Nitimen er blitt en totimers tirade av fjottprat.

Bare tull og tøys

Aftenposten har fått tilgang på flere hundre klager, og meldingen fra lytterne er krystallklare. De liker ikke programmets nye profil, som de mener er preget utelukkende av tull og tøys.

Nitimen skal være et underholdningsprogram, med humor og satire. Oppdraget er derfor det samme nå som det var for tre år siden. Når programledere skiftes ut, og nye stemmer kommer inn, ligger det i sakens natur at det vil komme reaksjoner. Vi får også svært mange positive henvendelser fra lytterne. Jeg vil derfor ikke si at vi har fått så mange negative reaksjoner at det slår oss i bakken, sier Rune Lind, redaksjonssjef i underholdningsavdelingen i NRK.

- Hva sier du til alle som mener Nitimen er blitt bare tull og tøys, og mye bannskap?

— Humor og satire er bærebjelker i Nitimen . Da Nitimen kom for 48 år siden, skapte det også store reaksjoner, programmet var løst i formen og brøt med det som den gang var tradisjonell radio. Det er viktig at folk er engasjert, og vi tar lytterne på alvor, sier Lind.

Krever Thoresens avgang

Flertallet av lytterklagene henger seg spesielt opp i Espen Thoresens programlederstil, og krever han fjernet med umiddelbar virkning.

Kjære NRK, få den mannen vekk fra eteren!

— Jeg driver ikke personalpolitikk i avisene, men det jeg kan si er at Espen Thoresen er en svært god programleder. Han er vikar for Ida Kjøstelsen frem til sommeren. Likevel er han bare en av flere programledere, sier Lind.

Thoresen leder Nitimen sammen med Ingrid Gjessing Linhave fra mandag til torsdag, mens bror Pål Thoresen og Synnøve Svabø er programledere fredag og lørdag.

I klagene legges det særlig vekt på Espen Thoresens banning, og at han er både frekk og ufin mot mange av intervjuobjektene.

Les også

Ta sjelen tilbake

— Jeg får ikke anledning til å lese absolutt alle klagene NRK mottar, men jeg prøver å svare alle henvendelser jeg får. Det er en måte å ta lytteren på alvor, at vi forklarer dem hvilket program Nitimen er, og hvilket oppdrag vi har gitt våre programledere. Bannskap skal ikke forekomme på NRK P1 på denne tiden av døgnet, sier Lind.Tall fra NRK forskning viser at Nitimen har mistet 87 000 lyttere siden høsten 2011. Høsten 2012 hadde Nitimen i snitt 775000 lyttere pr. sending, snittet for samme periode i 2011 lå på 815000 lyttere. I ukene 2-4 i 2013 hadde Nitimen til 728 000 lyttere. Gjennomsnittsalderen på lytterne er 59 år.

Oppsøker ikke «komposten»

– Dette overrasker meg ikke. Jeg registrerer også at mange er fornøyd med Nitimen slik den er nå, senest drosjesjåføren som kjørte meg hjem i dag. Jeg vet jo hvor komposthaugen er, men jeg oppsøker den ikke, sier Espen Thoresen om klagebunken hos NRKs publikumsservice.

Han understreker at tilfellene med bannskap ikke er bevisst, og mener det er svært sjelden det skjer.

Thoresen er frekk, utidig, har elendig humor og elsker å høre sin egen stemme.

— Mange av disse intervjuene foregår i samtaleformat, da kan det hende man glemmer seg. Bannskap skal selvsagt ikke forekomme, men hvis jeg glemmer det en gang, er det mange som reagerer, sier Thoresen.

— Jeg samler ikke på klager, men jeg vet at mange ikke liker min form. Jeg har fått kaktus fra Se og Hør, og det er jeg stolt av. Men jeg forsøker ikke å jenke meg. Jeg forholder meg egentlig mest til sjefene og kollegene mine. Nå har Nitimen fått nytt mannskap, som har en litt annen smak, og det er ikke alle som foretrekker måten vi lager radio på, sier Thoresen.

Hva synes du om nye Nitimen? Del din mening i kommentarfeltet!

 1. Les også

  - NRK ønsker ikke å fortelle hvorfor

 2. Les også

  To av tre solgte radioer ubrukelige om fire år

 3. Les også

  Dagens 30-åring: Tekst-TV på NRK

 4. Les også

  NRK innfører etiske strakstiltak

 5. Les også

  Arven etter Bjerkaas

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Klagestorm mot NRK: har fått 70 klager på Trygdekontorets program om somaliere

 2. KRONIKK

  P1, P2 og P3: Fra forvirring og kritikk til «verdens beste radio»

 3. KULTUR

  Ørjasæter trekker seg fra Kringkastingsrådet

 4. A-MAGASINET

  P3morgens beste og verste minner etter 10 år: – Det var helt unødvendig, og jeg angrer så utrolig

 5. A-MAGASINET

  Sigrid Bonde Tusvik: «Folk tåler ingenting lenger»

 6. A-MAGASINET

  Jon Almaas om «besserwisser»-stempelet: – Jeg får et voldsomt behov for å si fra