Kultur

Halve Kon Tiki-gjengen er på vei til Los Angeles

Halvparten av filmmannskapet på Kon Tiki-flåten er på plass i Hollywood når Oscar-nominasjonene offentligjøres i dag. Helgen byr også på Golden Globe-utdeling, der filmen allerede har en nominasjon.

I dag blir Oscar-nominasjonene offentliggjort. Kon-Tiki-gjengen er allerede på vei til Los Angeles der det er Golden Globe-utdeling søndag. Skuespillerne Jakob Oftebro, Agnes Kittelsen og Pål Sverre Valheim Hagen, i Haugesund i sommer. Foto: Berit Roald, NTB Scanpix

  • Lars Keilhau

I ettermiddag norsk tid blir det klart om Kon-Tiki, som står blant de ni utvalgte som kan havne på nominasjonslisten for Oscar-pris, faktisk blir nominert.

Se NTBs direktedekning fra offentliggjøringen av Oscar-nominasjonene nederst i saken.

— På en spenningsskala fra 1 til 10 vil jeg si en moden tier, sier Jakob Oftebro, som spiller Torstein Raaby, på vei til Gardermoen og Los Angeles.

— Dessuten har jeg aldri vært i LA før, så bare det er morsomt.

- Og hva sier du om vinnersjansene?

— Jeg tør ikke håpe for mye. Men litt, gjør jeg jo.

Viktig lobbyvirksomhet

Hvis Kon Tiki havner blant de fem heldige, sendes den som DVD til de 500 medlemmene av Osca-rakademiet, som stemmer på sin favoritt.

Les også:

Les også

Kon-Tiki spres av piratene

— Underveis er det viktig å være på plass i Hollywood, fordi det blant annet foregår en god del lobbyvirksomhet, som det er en viktig del av prosessen, sier filmekspert Per Haddal.

Fikk markedsføringspris for promo av «Søndagsengler»

Han minner om at Berit Nesheim fikk den norske markedsføringsprisen for sitt arbeid med å få Søndagsengler blant de nominerte filmene i 1996.

— Dessuten blir det arrangert mottagelser som der er viktig å være med på, og mange produsenter tar ut annonser i bransjeblader og på Internett.

Haddal mener at Kon-Tiki har gode sjanser i Hollywood.

— Det er nemlig filmmogul Harvey Weinstein som har agenturet. Han er en meget energisk markedsfører og grossist i Oscar-priser.

Les også:

Les også

«Kon-Tiki» solgt til USA

I fjor ble Weinstein kåret til Hollywoods mektigste mann av Time magazine.

— Det er faktisk utrolig kult at Weinstein ville ha filmen, sier Oftebro.

  1. januar er det prisutdeling i Hollywood, men før det - altså søndag - får vi vite om Kon-Tiki stikker av med en Golden Globe.

I fire år har Espen Sandberg og Joachim Rønning levd med prosjektet og filmen Kon-Tiki. Foto: Jan Thomas Espedal