Kultur

Kommentar: Norsk spillefilm må bite hardere

Om ikke den norske spillefilmen biter bedre fra seg, kan TV-serien Nobel bli den største filmopplevelsen for mange i høst.

Vi trenger de kunstnerisk utfordrende filmenes svar på Bølgen – filmer som gir oss hva kinomørket bare kan gi, mener Kjetil Lismoen.
  • Kjetil Lismoen

Etter et nedslående fravær på internasjonale festivaler siste året kom det denne uken gode nyheter for norsk spillefilm: Erik Skjoldbjærgs Pyromanen og Izer Alius Hunting Flies er tatt ut til hver sin sideseksjon under Toronto film festival. Begge representerer en type arthousefilmer som har hatt skuffende lave besøkstall på kino hjemme de siste årene. Filmhøsten, som denne uken sparkes i gang i Haugesund, har heller ikke mange av disse filmene. Hunting Flies ble laget på pur trass av regissøren, han dro til Makedonia for å lage den uten et øre i offentlig støtte, mens den typen mellomstore filmer Pyromanen representerer, nesten ikke lar seg finansiere lenger.

Les hele saken med abonnement

Serietips

Nyhetsbrev Trenger du en ny serie å se på? Få rykende ferske anbefalinger fra film- og serieanmelder May Synnøve Rogne på e-post.