Bokanmeldelse: To bøker om 22. juli som ikke kommer helt i mål

Med sine fortellinger om høyreekstremisme og traumeberedskap har Ali Esbati og Stian Bromark levert sprikende sakprosabøker om 22. juli.

Forfatterne Ali Esbati og Stian Bromark forsøker på hver sin måte å lege sårene etter 22. juli. Den ene med å undersøke den psykiske beredskapen, den andre ved å se på rasisme og høyreekstremisme i Norge og Sverige.

I det siste har 37-bussen, som jeg ofte tar, begynt å kjøre ned Grubbegata. Gjennom sprinklene i avsperringene kan jeg i noen sekunder se Norges største sår, med biter av forvridd metall og en luftesjakt som står igjen. Det er byggearbeider der nå, 10 år etter. Inntil videre er regjeringskvartalet en daglig påminnelse om hva som skjedde. Det ser ut som om bomben nylig gikk av. Det såret vi som samfunn skal hele, er derimot en mye mer kompleks skade enn at det kan bli bra igjen med betong og glass.

To nye bøker ser på traumet 22. juli fra hver sin vinkel. På hver sin måte forsøker de å bidra til samfunnets tilfriskning. Den ene politisk, den andre psykologisk.

Les hele saken med abonnement