Kultur

Eagles-stjernen Glenn Frey er død

Han sang mange sanger du kan.

Glenn Frey fotografert under en konsert i Monaco i 2011. Benoit Tessier/Reuters

 • Asbjørn Bakke
 • Hans O. Torgersen
  Journalist

«Det er med de tyngste hjerter vi forteller at vår kamerat, Eagles-grunnlegger Glenn Frey, døde i New York mandag», meldte det amerikanske rockebandet på sin Facebook-side mandag kveld.

Glenn Frey døde av komplikasjoner i forbindelse med leddgikt, kronisk betennelsessykdom i tykktarmen og lungebetennelse.

OPT_sxc546bf_doc6o1yb900lix179x3toox-KkKKrVGGyr.jpg Anonymous

Det var Frey som sang Eagles-klassikerne «New Kid in Town», «Take It Easy», «Tequila Sunrise», «Lyin' Eyes», «Already Gone», «Heartache Tonight» og «Peaceful Easy Feeling».

Bare Michael Jacksons «Thriller» har solgt flere plater i USA enn Eagles har gjort av «Their Greatest Hits (1971-1975)». Frey sang fem av låtene på denne platen, som tilhører den moderne amerikanske kulturskatten, og var med å skrive syv av dem. Han og Don Henley, som var den andre store stemmen, utgjorde kjernen i bandet.

Countryband

Eagles Eagles sprang ut av countrysanger Linda Ronstads backingband i 1971. Glen Frey var en av de fire opprinnelige medlemmene. De kom fra hele USA–Nebraska, Minnesota, Texas og Indiana. Likevel var bandet med på å definere den smektende vestkystrocken–softrocken–som mer enn noe forbindes med Los Angeles.

Les minneordet om David Bowie, som døde 10. januar.

Les også

«Takk for alt, David Bowie. Svev pent og rolig der oppe et sted, sammen med din egen Major Tom.»

Selv om jordnær countryrock var utgangspunktet, var musikken finslipt fra første stund. Eagles har alltid vært mer lyden av ferie og fritid enn arbeid og svette. Det er sannsynligvis derfor så mange elsker deres gylne harmonier og klassiske popmelodier. Samtidig ble Eagles myke rock et hatobjekt for punkerne på slutten av 1970-tallet og mange andre harde rockere.

Deres mest kjente låter, med «Hotel California» i spissen, har aldri ferie fra amerikansk radio. Ikke fra radiostasjoner i Norge heller. Albumet Hotel California fra 1976, er i følge Wikipedia solgt i 32 millioner eksemplarer.

Solo-karrière

Da Eagles strandet i 1980, etter sigende i en krangel som fikk dem til å love at de ikke ville spille sammen igjen før «helvete frøs til is», var Glenn Frey raskt ute med suksess som soloartist.

Les minneordet om Lemmy Kilmister i Motörhead som døde 28. desember.

Les også

Rockelegende er død

— Da Eagles ble oppløst, spure folk meg og Don: Når kommer Eagles sammen igjen? Vi pleide å svare: Når helvete fryser til is. Vi synes det var morsomt. Folk har den misoppfatningen at vi sloss mye. Det er ikke sant. Vi hadde mye moro, mer enn jeg tror folk forstår, sa han i radioprogrammet Tamey Smiley Show i 2012.

Frey nådde andre plass på den amerikanske hitlisten med «The Heat Is on» i 1984 og gjentok det samme med «You Belong to the City» i 1985. Frey har gitt ut fem soloalbum. Det siste, After Hours , kom i 2012.

Gjenforening

Da Eagles ble gjenforent i 1994 sa Glenn Frey: - Vi var aldri oppløst, vi har bare hatt ferie. Gruppas gjenforeningsplate, som hovedsakelig besto av konsertopptak, het Hell Freezes Over . Siden har Eagles turnert med ujevne mellomrom, sist i 2013, men bare gitt ut et studioalbum, det doble Long Road Out Of Eden , i 2007.

Eagles og Glenn Frey spilte i Norge fire ganger: 22. juli 1996 i Oslo Spektrum, 1. juni 2009 på Koengen i Bergen, 10. juni 2011 på Viking stadion i Stavanger og 13. juni 2011 på Norwegian Wood-festivalen i Frognerbadet i Oslo.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  George Michael er død

 2. KULTUR

  En guide til de store enkeltkonsertene

 3. KULTUR

  Bok. Show. Film. Nå er Bruce Springsteen (70) ferdig med sitt personlige oppgjør.

 4. OSLOBY

  Comeback-konsert utsolgt på sekunder

 5. KULTUR

  Den danske sangeren Kim Larsen (72) er død

 6. MENINGER

  «Bortsett fra den definerende debutplaten, er det ingenting som kan måle seg med comebacket»