Kultur

Historisk MGP-møte

Den ene er den hittil siste vinneren av Melodi Grand Prix, den andre er historiens aller første. I går møttes de for første gang.

Marija Serifovic og Lys Assia, vinnere av Melodi Grand Prix i henholdsvis 2007 og 1956, avduket i går det nye Grand Prix-trofeet som vinneren får. Arve Henriksen

 • Arve Henriksen
  Journalist

Den snart 85 år gamle Lys Assia gikk til topps i den aller første finalen i Eurovisionens sangkonkurranse, som fant sted i sveitsiske Lugano i 1956. Assia vant med låten Refrain. Fortsatt er dette den eneste seieren i Melodi Grand Prix til Sveits fremført av en sveistisk artist noensinne. Da Sveits vant også i 1988, var det kanadiske Céline Dion som fremførte vinnerlåten.

— Stor forskjell

I går møtte Lys Assia fjorårsvinner Marija Serifovic til et historisk treff i finalebyen Beograd. - Det er uten tvil stor forskjell på Melodi Grand Prix i dag sammenlignet med den gangen jeg deltok. Ikke minst fasilitetene. Vi hadde ikke de samme mulighetene som artistene har i dag. Men så lenge konkuransen holder seg til den originale ideen, lever The Eurovision song contest fortsatt, sier hun. - Men hvem hadde trodd det da jeg deltok? Dessuten er det morsomt å se at det alltid kommer nye unge fans til denne konkurransen, sier hun.

- Rekordstor utgave

Finalen i 1956 besto av syv deltagerland, hvert land deltok med to låter hver akkompagnert av et 24 manns stort orkester. Det var også kun tillatt med soloartister, det var først i 1970 at det ble tillatt med grupper. Til sammenligning er 2008-utgaven av Melodi Grand Prix rekordstor, med 43 deltagerland, og for første gang gjennomføres det to semifinaler, samt en finale. Årets finale er den 53. i rekken. - For meg er det viktig at dere kan dra herfra godt fornøyd, og kanskje oppholdet har vært så bra at dere også vender tilbake til Serbia i privat regi en dag, sier fjorårsvinner Marija Serifovic.

Avduket trofé

Sammen med Lys Assia avduket de i går det nye trofeet som vinneren av Melodi Grand Prix vil få overrakt lørdag kveld. Trofeet er en gammel mikrofon i glass. Den historiske vinneren fra 1954 tror hun vet hvem som vinner trofeet i år. - Jeg har nese for hvem som går til topps, jeg forsto tidlig at Serbia kom til å vinne i fjor. Og jeg har også dannet meg en oppfatning hvem som vinner i år, sier Assia hemmelighetsfull. Fjorårsvinneren har ett ønske for finalen. - Jeg håper at finalen på lørdag blir vunnet av en syngende artst, hvis dere skjønner hva jeg mener, sier fjorårsvinneren fra Serbia. Les også:

 1. Les også

  Nesten 1 million nordmenn så GP-semifinalen

 2. Les også

  Nesten 1 million nordmenn så GP-semifinalen

 3. Les også

  Norge sist ut i finalen

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Melodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim

 2. KULTUR

  31 ting du kanskje ikke visste om Eurovision

 3. PERSONALIA

  Den første MGP-vinneren er død

 4. KULTUR

  Hun seiler opp som soleklar odds-favoritt i MGP

 5. KOMMENTAR

  Statskanalen NRK taklet ikke folkets pågang på internett. Det er skandaløst.

 6. VERDEN

  Måling: Briter vil trekke landet ut av Eurovision