Kultur

Dahl Torp hedret med ærespris

Mens Liv Ullmann selv slet med luftveisinfeksjon i Florida, ble Ane Dahl Torp hedret med Liv Ullmanns ærespris. Axel Hellstenius fikk Edith Carlmar-prisens ære.

Ane Dahl Torp i en scene fra "Gymnaslærer Pedersen" (2006).
  • Forf>
  • <forf>lars Ditlev Hansen <

— En ung og meget talentfull skuespillerinne, en ung kvinne som har preget norsk film, teater og fjernsyn de siste fem-seks årene, het det i juryens begrunnelse, da Liv Ullmanns ærespris i går kveld skulle utdeles på det norske filmballet. Og når det var sagt, var det neppe noen overraskelse at Ane Dahl Torp var den hederen skulle lyse over.

Første gang.

Det var første gang Liv Ullmanns ærespris ble utdelt. Bak den står Den norske filmfestivalen, Norsk filmforbund og Norsk filminstitutt, og statuttene sier at prisen skal gå til en kvinnelig filmkunstner som har utmerket seg med et særlig talent og et kunstnerisk engasjement. Med prisen følger 100 000 kroner.- Norges kanskje fremste unge skuespillerinne for tiden, ble det sagt om Ane Dahl Torp. Hun er utdannet fra Statens teaterskole i 1999, og fikk sitt gjennombrudd i 2003 i TV-serien "Svarte penger, hvite løgner". Siden har hun i film- og TV-sammenheng markert seg i "Ikke naken", "Gymnaslærer Pedersen", "Uro" og nå sist "Kodenavn Hunter".

Bredt spekter.

Axel Hellstenius ble hedret med Edith Carlmar-prisen, inkludert 25 000 kroner, for sitt arbeid som manusforfatter og for å ha vært i front når det gjelder profesjonalisering av manusforfatteryrket i Norge. Den Oscar-nominerte "Elling" og den Emmy-nominerte ungdomsserien "Gutta Boys" er blant de tallrike film- og TV-manuskriptene over et bredt spekter han har signert.- Hans talent for dialog, persontegning og handling begrenser seg ikke til noen enkelt genre eller publikumsgruppe, sa juryen blant annet om Hellstenius.