Pirater sikter mot EU-parlamentet
Piratpartiet er blitt Sveriges nest største opposisjonsparti og sikter nå mot sete i Europaparlamentet. Kampsak nummer én: Digital allemannsrett.
Med et sort piratflagg som logo og en partiledelse som konsekvent omtaler seg og sine partikamerater som «vi pirater», har det svenske Piratpartiet satt seg som mål å skake opp det etablerte politiske miljøet i Europa. Og spre budskapet om en digital revolusjon som på godt og vondt har skapt en ny verden.
–Vårt politiske program kan sammenfattes med noen få ord: Fri fildeling, nei til storebrorssamfunnet og ja til et beskyttet privatliv, forklarer nestleder og listetopp til EU-parlamentsvalget, Christian Engström (49).
Rettssak.
Vi treffer ham og partileder Rick Falkvinge (37) i korridorene i Stockholm tingrett, midt i innspurten av den 11 dager lange rettssaken mot de fire Pirate Bay-bakmennene.
–Det gigantiske spørsmålet i denne saken, og mye annet som handler om Internett og mobiltelefoni i disse dager, er hvem som skal ta makten over teknologiverktøyet. Er det folket, eller er det eliten og de store kommersielle selskapene som skal råde, sier Falkvinge. Han stiftet partiet i 2006.
I riksdagsvalget samme år oppnådde piratene bare 0,6 prosent av stemmene. Når svenskene går til valgurnene 7. juni for å velge 19 delegater til EU-parlamentet, trenger de ca. 100000 stemmer for å komme inn.
–Det er absolutt innen rekkevidde. Vi har vinden i seilet nå. Det store medietrykket rundt Pirate Bay-saken og innføring av den såkalte FRA-loven og IPRED-loven her i Sverige, har ført til at våre synspunkter er kommet klart frem i samfunnsdebatten. Protestaksjonen er forlengst blitt en massiv folkebevegelse, sier Falkvinge.
–Men blir det ikke vanskelig å bli tatt seriøst hvis dere reiser til Brussel under piratflagg?
–Vel, det var ikke vi som valgte navnet på bevegelsen vår. Det var film— og musikkindustrien som rykket ut og stemplet alle fildelere som tyver og pirater. Vi har bare forsøkt å snu piratnavnet til noe positivt, svarer Engström.
Størst siden Gutenberg.
De to partilederne er enige om at Internett er den største menneskelige nyvinning siden Gutenberg for over 500 år siden oppfant boktrykkerkunsten.
–Man kan faktisk gå så langt som å si at Internett er det vakreste mennesket har skapt på 500 år, sier Falkvinge med andektig stemme.
Piratparti-duoen har bakgrunn som mangeårige IT-konsulenter. De snakker om fildeling som en digital allemannsrett, på lik linje med den allemannsrett som hersker i de nordiske land for folks tilgang til naturområder.
Engström er rask med å poengtere at det er fildeling av opphavsrettslig beskyttet materiale mellom privatpersoner han og partiet forsvarer, ikke kommersiell utnyttelse.
–For første gang i verdenshistorien har den oppvoksende slekt fri tilgang til hele verdens kulturarv gjennom Internett. Nå kan folk i sør, nord, øst og vest på en enkel og svært effektiv måte dele sin kultur med hverandre, på tvers av alle tidligere økonomiske og politiske barrièrer, sier han.
–De som lever av å lage musikk og film klager over at fildelerne stjeler deres verker, og at de dermed taper store verdier. Hvem skal betale kulturen i fremtiden?
–Industriensvartmaler situasjonen. 2008 var et rekordår for Hollywood. Husk at fildeling kom med Napster i 1999. Siden har det skjedd en gradvis overføring av penger og makt fra plateselskapene til de aktive musikkutøverne, gjennom at de nå tjener langt mer på å holde konserter. Ingenting varer evig. Industrien må innse at markedet hele tiden er i endring, og at de nå må finne nye måter å tjene penger på, sier Engström.