«Fifty Shades of Grey»: - Det er ikke en kjærlighetshistorie, det er en tragedie

Rundt 40 demonstranter møtte opp utenfor Colosseum kino fredag, for å demonstrere mot filmen Fifty Shades of Grey.

Kristin Nesse Thue (til høyre) er initiativtager til demonstrasjonen utenfor Colloseum kino fredag. - Vi sliter allerede veldig mye med vold og voldtekt, særlig blant unge mennesker. Jeg ser med veldig stor bekymring på at dette er så normalisert, sier hun.
  • Steffen Pedersen Øberg

Kinogjengere med bøyd hode, rask gange og noen litt brydde smil på vei nedover den røde løperen inn til Colosseum.

Fredag kveld var det premiere på den omstridte filmen «Fifty Shades of Grey», og foran kinoens rosa løper hadde rundt 40 demonstranter samlet seg med kamprop og flyers til kinogjengerne som fikk det litt ekstra travelt med å komme seg inn.

Se trailer: Fifty Shades of Grey

— Dette hadde jeg ikke forventet, sier én av kinogjengerne, Oda Sofie Skuggen (19) om demonstrasjonen.

Til tross for kontroversene rundt filmen har interessen for den vært enorm, noe det store antallet kinogjengere på vei mellom demonstrantenes røde bannere vitner om.

— Jeg tror det er en film som kommer til å bli snakket masse om, så da er det greit å se hva det egentlig går ut på, sier Skuggen om hvorfor hun skal se filmen.

Oda Sofie Skuggen (med sort lue) og Hanne Brustad (i rød jakke) blir tilbudt flyers fra demonstrantene på vei inn til premiere fredag kveld.

Filmen, som handler om forholdet mellom den styrtrike Christian Grey og den unge Anastasia Steele, har fått kraftig kritikk for å forherlige vold og undertrykkelse mot kvinner. I tillegg har de fleste anmeldere i landet trillet lave valører på terningene. Hanne Brustad (19), mener oppstyret rundt filmen er overdrevet og har selv bare positive forventninger til den.— Jeg tror den er veldig bra. Det er jo et tema som folk bryr seg om, sier hun.

- Ingen askepotthistorie

— Nei til romantisering av vold mot kvinner! er parolen som Kvinnegruppa Ottar, Stopp Pornokulturen, Kvinnefronten, Under Arbeid, Norsk Kvinnesaksforening, Oslo Rød Ungdom og Krisesentersekretariatet stiller seg bak.

Ottar har tidligere advart mot at filmen slettes ikke er en askepotthistorie, men snarere en film om en maktsjuk, sjalu, manipulerende psykopat som krever full kontroll over sin kvinne.

Initiativtaker til demonstrasjonen, Kristin Nesse Thue (19), har også tatt initiativ til den norske varianten av «50 Dollars, not 50 Shades». Kampanjen oppfordrer til boikott av filmen og at man i stedet donerer pengene man sparer til krisesentere for kvinner.

Torsdag publiserte Aftenposten hennes kronikk hvor hun skriver om hvordan voldsutsatte kvinner forteller henne at Christian Grey oppfører seg akkurat som mennene de selv ble mishandlet av.

Les kronikken her:

Les også

«De siste dagene er jeg blitt hetset, truet, støttet og intervjuet. Hvorfor bry seg om Christian Grey?»

— Jeg ser ikke filmen selv, og jeg oppfordrer andre til å boikotte den. Men det viktigste for meg er bevisstgjøring, forteller hun til Aftenposten under demonstrasjonen.

— Det viktigste er at hvis du må spytte mer penger inn i dette prosjektet, så gjør det i det minste med et kritisk blikk. Vit hva du ser. Det er ikke en kjærlighetshistorie, det er en tragedie.

- Ville løpt for livet

Hun forklarer at det først og fremst er fenomenet Fifty Shades of Grey, og holdningene boka og filmen forfekter, de demonstrerer mot.

— Det fremmer en holdning om at dette er det kvinner vil. Og selv om noen kvinner lar seg fascinere av en type som Christian Grey, så tror jeg at alle disse jentene her i kveld ville løpt for livet om de hadde møtt en person som Grey i virkeligheten.

Forsvarere av filmen påpeker at de mer kontroversielle hendelsene i filmen er frivillige handlinger mellom to voksne. Thue er uenig.

— Når du skjenker en person full, kontrollerer alle aspekter av deres liv og manipulerer dem noe helt grenseløst, da er det ikke så mye ubesudlet samtykke igjen.

Vil ikke ha mer ukultur

Til daglig er Thue student og redaktør hos det feministiske tidsskriftet Under Arbeid. Hun forteller at hun i arbeidet sitt møter ungdommer som ikke en gang vet hva voldtekt er, og at disse påvirkes av reklame og populærkultur som sender ut helt gale signaler.

- Vi sliter allerede veldig mye med vold og voldtekt, særlig blant unge mennesker. Jeg ser med veldig stor bekymring på at dette er så normalisert, sier hun. Jeg syns det er flaut, at jeg som 19-årig heltidsstudent på bruke fredagskvelden min på å ta initiativ til slike ting og at ikke folk skjønner det av seg selv.

— Det er derfor jeg er her. Jeg er jo ikke noen ekstremist. Jeg vil bare ikke har mer ukultur.

Les også: