Beskyldningene som opprører britene: Russell Brand anklages for seksuelle overgrep

Fire kvinner anklager den kjente, britiske komikeren for seksuelle overgrep og trakassering. Nå skal Russell Brands tidligere arbeidsgivere undersøke anklagene.

Brand etter en opptreden lørdag 16. september, samme dag som flere britiske medier avslørte anklager om seksuelle overgrep.

Kortversjonen

Han har vært unna rampelyset i flere år. Men nå har Russell Brand (48) igjen skapt overskrifter. Lørdag avslørte Channel 4, The Times og The Sunday Times at fire kvinner har anklaget ham for seksuelle overgrep og psykisk vold i perioden 2006–2013.

Søndag ettermiddag skriver BBC, Brands tidligere arbeidsgiver, at de vil undersøke anklagene mot ham. Fra 2006 til 2008 jobbet Brand i BBC Radio 6 Music og BBC Radio 2.

Produksjonsselskapet Banijay UK, som Brand tidligere har jobbet som programleder for, sier også søndag at de vil starte en intern granskning.

Beskyldes for voldtekt

Avsløringene et resultat av flere hundre intervjuer over flere år med kvinnene og folk som kjenner Brand.

Kjendisen avviser alle anklagene. Men hva sier kvinnene har skjedd?

  • 2006: En av kvinnene, som da var 16 år gammel, anklager Brand for både seksuelt misbruk og psykisk vold. Brand var 31 på dette tidspunktet. Forholdet mellom dem skal ha vart i tre måneder.
  • 2007: En annen kvinne har anklaget ham for seksuelle overgrep og psykisk og fysisk vold.
  • 2012: En tredje kvinne anklager Brand for voldtekt i hjemmet hans i Los Angeles. Kvinnen ble behandlet på et krisesenter samme dag, ifølge The Sunday Times. En meldingsutveksling mellom de to skal ha vist at den fornærmede sendte en SMS til Brand få timer etter hendelsen. «Når en kvinne sier nei, betyr det nei.» Russell Brand skal ha svart : «Jeg er veldig lei meg».
  • 2013: En fjerde kvinne anklager Brand for et seksuelt overgrep mens de jobbet sammen i Los Angeles.
Russell Brand nekter for anklagene som er blitt rettet mot ham.

Dette er Russell Brand

Avsløringen får stor oppmerksomhet i Storbritannia. Der er Russel Brand et svært kjent ansikt. Bare få timer etter anklagene ble offentliggjort av The Times, opptrådte han på en scene i London.

Hvem er han?

  • Han har vært skuespiller, standupkomiker, skribent og programleder i radio og TV.
  • Han har tidligere spilt i Hollywood-filmer.
  • 48-åringen er ikke fremmed for kontrovers. Blant annet kledde han seg ut som Osama bin Laden dagen etter angrepene på tvillingtårnene i New York 11. september 2001. Da jobbet han i TV-kanalen MTV.
  • Brand har også hatt et kortvarig ekteskap til den amerikanske popstjernen Katy Perry. De giftet seg i 2010. Etter 14 måneder ble hun dumpet via en tekstmelding.
  • Med Youtube-kanalen sin var han lenge en populær figur på venstresiden.
  • De siste årene har han omfavnet ytre-høyre og blitt vaksinemotstander.

Selv antyder Brand at dette er årsaken til at anklagene mot ham kommer.

Dette mener han om anklagene

– Dette er ikke en typisk video vi lager på denne kanalen hvor vi kritiserer og undergraver nyhetene. Fordi i denne saken er det jeg som er nyhetene.

Slik innleder Russell Brand Youtube-videoen han la ut på fredag som svar på anklagene. I videoen erkjenner Brand at han har hatt en «promiskuøs fortid» og at han har «slitt med sexavhengighet». Men han nekter for anklagene. Han omtaler dem som «aggressive». Videre hevder Brand at han alltid har fått samtykke i sine forhold.

Han mener at kontroversielle meninger har gjort at han nå får disse anklagene mot seg:

– Jeg er klar over at dere har prøvd å advare meg i kommentarfeltet lang tid. «Pass på Russell, de kommer til å ta deg, du begynner å komme for nære sannheten», sier han i videoen.

Brand hevder han har bevis som motstrider anklagene. Disse har han ikke lagt frem.

Metropolitan Police i London har ikke uttalt seg direkte om saken. Men de har ikke har mottatt noen anmeldelser, ifølge BBC.

– Hvis noen tenker at de har vært offer for seksuelle overfall oppfordrer vi til å anmelde, uansett hvor lenge siden det skjedde, sier det britiske politiet.

Hør Poprådet – Aftenpostens podkast om popkultur: