Kultur

Baku neste for ESC

<strong>DÜSSELDORF (Aftenposten.no):</strong> Neste års finale i Eurovision Song Contest skal arrangeres i Kaukasus. Det er klart etter at favorittene Aserbajdsjan innfridde i finalen.

De hvitkledde Eldar Kasimov og Nigyar Djamal i duoen Ell/Nikki fra Aserbajdsjan gikk av med seieren i Eurovision Song Contest 2011, med sangen &quot;Running Scared&quot;. FOTO: JOERG CARSTENSEN/AFP Foto: JOERG CARSTENSEN

  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen
    Journalist

Les også:

På sitt fjerde forsøk gikk republikken i Kaukasus helt til topps i Eurovision Song Contest. Eldar Kasimov (22) og Nigyar Djamal (31), under artistnavnet Ell/Nikki, har lenge vært blant de heteste favorittene til å vinne årets konkurranse.

Låten Running Scared, som er skrevet av den svenske trioen Stefan Örn, Sandra Bjurman, Iain Farquharson, gikk rett hjem også hos over 100 millioner TV-seere i kveld.

Og selv om Aserbajdsjan måtte tåle knallhard kamp fra både Sverige og Ukraina underveis i en sjelden jevn avstemming, så blir neste års finale arrangert i hovedstaden Baku.

Mange fans vil nok også påstå at seieren var vel fortjent, ikke minst basert på tidligere års resultater.

Hjelp

Morten Thomassen, leder av den norske MGP-klubben, synes det var en verdig vinner.

– De hadde en bra akt, og de har vært blant de største favorittene. Med litt svenskeimport leverte de varene og fikk lønn for strevet. Dette er noe de har satset stort på, sier han.

Landet har kvalifisert seg for finalen hvert år siden de ble første gang for fire år siden, og aldri blitt dårligere enn nummer åtte. Aserbajdsjans beste plassering i konkurransen er en tredjeplass fra 2009, da Alexander Rybak vant.

Spørsmålet nå er om landet er i stand til å arrangere et så stort underholdningsshow som det Eurovision Song Contest er, eller om den Europeiske Kringkastingsunionen EBU må inn med tekniske TV-hjelp.

— De er visstnok et veldig rikt land på grunn av oljen, og jeg regner derfor med de vil kjøpe de tjenestene de kan for å få dette til. Slik de har pleid og gjøre på låtskriversiden. Spørsmålet blir om de har stor nok hall, sier Thomassen.

Opptur for svenskene

For svenskene ble årets finale en eneste stor opptur. Allerede før torsdagens semifinale fryktet mange svensker at de skulle lide samme skjebne som Norge.

For de siste årene har Sverige og Esc hatt en heller dårlig kjemi. Hver gang det har nærmet seg Eurovision Song Contest, har Sverige seilt opp som favoritt.

The Ark, Charlotte Perrelli, Martin Stenmarck, Malena Ernman og fjorårets Anna Bergendahl var alle storfavoritter. Og i fjor, som tidligere, ble konkurransen en eneste stor nedtur. Sverige ble stemt rett ut av semifinalen. Men Eric Saade og Sverige gikk til finalen på torsdag, og lenge ledet våre svenske naboer foran Aserbajdsjan.

Seier

Sverige endte til slutt som nummer tre, men svenskene feiret likevel som de hadde vunnet. Ettersom Eurovision Song Contest er og blir en låtskriverkonkurransen, så var det de svenske låtskriverne som egentlig gikk til topps i kveld. Dette ble også behørig kommentert av svenske aviser umiddelbart etter at Eric Saade hadde blitt nummer tre.

Eric Saade skaffet svenskene en fin andreplass. FOTO: AFP Foto: JOERG CARSTENSEN

Opptur ble det også i høyeste grad for Italia. Støvellandet er med i Esc for første gang på tretten år, og årets resultat ville avgjøre om landet ville fortsette i Eurovision-sirkuset.

— Det mest gledelig var uten tvil Italia, som endte på andreplass. Dette var virkelig musikk, og dette er derfor en seier for musikken, sier Thomassen.

Favorittene nådde ikke opp

De største favorittene på forhånd, i alle fall i følge fans og bookmakere, ikke minst Frankrike og Storbritannia, nådde derimot ikke opp. Det gjorde heller ikke Lena Meyer-Landrut. Med norskskrevet låt kunne den tyske jenta bli den første i historie som hadde vunnet finalen to år på rad.

På forhånd knyttet det seg for øvrig stor spenning til hvorvidt fjorårsvinner Lena Meyer-Landrut ville fremføre vinnerlåten Satellite fra Telenor Arena eller ikke. Tradisjon tro åpnes nemlig Eurovision-finalene av at fjorårsvinneren fremfører sin vinnerlåt. Da Aftenposten møtte den tyske artister tidligere i uken nektet hun imidlertid å svare på akkurat dette, ettersom hun også skull synge senere i konkurransen. Spørsmålet var om det ble for mye Lena.

Fjorårets vinner Lena Meyer-Landrut fra Tyskland nådde ikke helt opp på hjemmebane. FOTO: AFP Foto: JOERG CARSTENSEN

Mimre-muligheter

Så var det heller ikke Lena Meyer-Landrut som åpnet showet i kveld. Det gjorde programleder Stefan Raab, artisten som skal ha mye av skylden for at Meyer-Landrut fikk representere Tyskland også i år. Med kassegitar dro Raab i gang Satellite, før han fikk med seg et helt band. Først på slutten av låten kom hovedpersonen selv inn og avsluttet det hele. Da kokte det naturlig nok blant de 38. 000 tilskuerne i Esprit Arena i Düsseldorf.

— Selve avstemmingen var sjelden spennende, og det gikk lang tid for vi kunne se noen som pekte seg ut. Det var en veldig spredning av stemmene, så det ble veldig underholdende, sier fansjefen.

Mimret

For Eurovision-fansen ble kveldens avstemming også en mulighet til å mimre. Flere av dem som leste om stemmene fra de ulike landene var tidligere Esc-deltagere. Dima Bilan, som vant finalen i 2008 leste opp resultatene fra Russland. Fjorårets deltager fra Aserbajdsjan leste opp resultatene fra hjemlandet, det samme gjorde Sofia Nizharadze, som representerte Georgia i fjor.

Norge gav Finland 12 poeng, men det var ikke helt nok. FOTO: AFP Foto: JOERG CARSTENSEN

Les også

  1. Norsk låt kan vinne

  2. Sverige og Danmark til finalen

  3. Ingen NRK-hoder vil rulle