Kultur

I natt kan de bli historiske

Kjernen bak filmen Kon-Tiki deltok på den skandinaviske filmfestivalen i Beverly Hills for å promotere filmen som er nominert til Golde Globe og Oscar. F.v: skuespiller Pål Sverre Hagen, manusforfatter Petter Skavlan, regissørene Espen Sanberg og Joachim Rønning, skuespiller Jakob Oftebro og Odd-Magnus Williamson. Foto: Tore Meek, Scanpix

I natt kan «Kon-Tiki» sikre Norges første Golden Globe-trofé. Publikum er vel så spente på hva årets programledere vil servere.

  • Arve Henriksen
    Journalist

Det mangler ikke på glamour og høy kjendisfaktor når den 70. utgaven av Golden Globe går av stabelen på eksklusive Beverly Hilton Hotel i natt norsk tid.

Det er aller første gang at en norsk film er nominert til Golden Globe, en pris som også anses for å være en viktig pekepinn på sjansene til å vinne en Oscar 24. februar.

Nominasjonene baserer seg på stemmer fra rundt 80 manusforfattere i organisasjonen «Hollywood Foreign Press Association», og «Kon-Tiki» er nominert i kategorien «beste fremmedspråklige film».

Historisk

Mye av teamet bak «Kon-Tiki»-filmen er på plass i Los Angeles, anført av regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning og manusforfatter Petter Skavlan. På plass er også hovedrolleinnehaver Pål Sverre Valheim Hagen, Jacob Oftebro og Odd Magnus Williamson.

Harsellas

Om spenningen er stor hos oss nordmenn om det blir en pris eller ikke, er spenningen trolig større hos amerikanerne både bak TV-skjermen og i salen rundt hva som kan komme fra årets programledere.

De to siste årene er Golden Globe-utdelingen blitt ledet av «The Office»-skuespiller Ricky Gervais, som har tatt mye av oppmerksomheten vekk fra prisvinnerne. Han stjal overskriftene allerede i 2010 da han serverte sarkatiske kommentarer rettet mot skuespillere i salen på løpende bånd. Blant annet ble han beskyldt for å ha avslørt skuespilleren Jodie Fosters seksuelle legning. Også Robert Downey Jr, John Travolta, Charlie Sheen og Tom Cruise fikk så hatten passet av Gervais og hans giftige tunge.

Det fikk sjefen for Hollywood Foreign Press Association, Philip Berk til å uttale at Gervais gikk langt over streken med sine vitser.

I fjor fremsto Gervais derfor betydelig spakere, men unnlot heller ikke da å slenge litt med leppa.

I januar meldte BBC at Gervais hadde gitt sin agent beskjed om at han «aldri ville overtales» til å lede Golden Globe igjen.

-Jeg hadde ikke tenkt å gjøre dette en tredje gang heller, men det var så mange som sa «han kommer aldri til å bli spurt igjen». Derfor gjorde jeg det for å erte dem, sier han.

Selv om det i fjor høst ble meldt at Gervais likevel skulle lede Golden Globe for tredje året på rad, ble det ikke slik. I stedet blir årets show ledet av skuespillerne Amy Poehler og Tina Fey.

Selv om de neppe blir like krass i sine kommentarer, er begge kjappe i kommentarene. Spesielt Tina Fey, mest kjent for sin rolle i serien «30 Rock», og som manusforfatter for «Saturday Night Live», fikk mye oppmerksomhet for sine parodier på politikeren Sarah Palin.

Amy Poehler og Tina Fey leder årets Golden Globe Foto: Matt Sayles

Forberedelser

I anledning nattens prisutdeling skjer det også mye annet som er forbundet med Golden Globe. Lørdag var det blant et eget Golden Globe Foreign Film Symposium, som i år ble ledet av den svenske regissøren Lasse Hallström.

Her var også de to Kon-Tiki-regissørene Espen Sandberg og Joakim Rønning til stede, sammen med Michael Haneke (Amour) og danske Nicolaj Arcel (A Royal Affair). Alle de tre er også nominert til Oscar i samme kategori.

Lasse Hallström ville gjerne vite hvordan de fikk skuespillerne til å jobbe like intenst hele tiden – og spurte til og meg «har dere problemer med å få folk til å stå opp om morgenen og komme presis?

Tidlig oppe

— Det har ikke vært noe problem hos oss. Det er gjerne slik med en lavbudsjettfilm at man ikke har det helt enorme apparatet man er vant til her borte. Under flere av opptakene har vi for eksempel ikke hatt mer enn en som fikser hår og makeup, og da må de første opp klokken fire om morgenen for at vi skal rekke alt før opptakene begynner, sa Espen Sandberg.

Hele tiden ble Kon-Tiki omtalt som en lavbudsjettfilm, selv om det er en av Norges mest påkostede med et budsjett på 100 millioner kroner.

— Hvordan merker dere det helt konkret, spurte Hallström.

— Vi visste at alle filmer som tas til havs, overskrider budsjettet. Det hadde vi ingen mulighet til, og vi etablerte derfor et «shoot and run»-prinsipp. Ingen av scenene skulle tas mer enn tre ganger.

Les også

Denne mannen slåss for <i>Kon-Tiki</i>

Måpte

Dette fikk Hallström til å måpe.

— Den metoden har jeg aldri prøvd. Kanskje det er noe å ta med seg for min del. Det er jo ofte et problem å beholde intensiteten når en scene må tas mange ganger.

Og Michael Haneke repliserte:

— I Amour har vi tatt de aller fleste scenene mellom 5 og 10 ganger, noe som er lite i forhold til det jeg vanligvis gjør. Jeg tar gjerne en scene 30 ganger, hvis jeg må, fortalte han.

Amours budsjett er på 7,29 millioner euro, Royal Affair har et budsjett på 14 millioner amerikanske dollar.

Regissørene ble også bedt om å si hvilke internasjonale regissører de blir mest inspirert av. Da smilte de to nordmennene og sa:

— Her sitter vi midt i mellom Lasse Hallström og Michael Haneke, og må innrømme at det er akkurat dere to vi blir mest inspirert av. Så vi føler oss litt ekstra spente akkurat nå.

Jakob Oftebro (Torstein) og Tobias Santelman (Knut) i et stillbilde fra filmen Kon-Tiki. Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film Distribusjon AS