Kultur

Mariss Jansons er død: - Han var utrolig glad i musikerne og ville dem alltid det beste

Oslo-Filharmoniens tidligere sjefdirigent ble 76 år gammel.

Mariss Jansons i aksjon i 1991.
  • Robert Veiåker Johansen
    Robert Veiåker Johansen
    Journalist

Jansons, som lenge har hatt hjerteproblemer, døde i sitt hjem i St. Petersburg, melder NRK, som siterer det russiske nettstedet topspb.tv.

I 1979 ble Mariss Jansons sjefdirigent i Oslo Filharmoniske Orkester, en stilling han beholdt i over 20 år.

– Oppriktig takknemlighet overfor hans store kunst vil for alltid være hos oss, sier St. Petersburgs guvernør Aleksander Beglov, som kaller Jansons «en enestående dirigent».

– Vi har akkurat fått vite om dette, og det er noe vi må bearbeide sammen, sier Oslo Filharmoniens administrerende direktør Ingrid Røynesdal til Aftenposten.

– Han var sjefdirigent i 22 år og løftet orkesteret opp til et internasjonalt toppnivå. Mariss Jansons har vært enormt viktig for Oslo-Filharmonien og for utviklingen av norsk musikkliv. Dette er en veldig spesiell dag.

Latviske Mariss Jansons under en konsert med filharmonikerne i Wien 1. januar 2016.

– Allerede da han kom i 1979, var han en stor kapasitet. Men det løftet han og orkesteret gjorde sammen, var så sterkt. Han var en av de ledende dirigentene i verden. Det er det ingen tvil om.

– Mange føler en sterk relasjon til Jansons, selv om han ikke har dirigert orkestret siden han sluttet i 2002. Han ga et intervju til NRK for noen år siden der han snakket om at ting i Norge ble vanskelig for ham. Det at han ikke fikk gjennomslag for at orkestret trenger et nytt konserthus, ble emosjonelt særlig krevende for ham. Han var utrolig glad i musikerne og ville dem alltid det beste, sier Ingrid Røynesdal.

Les mer om

  1. Oslo-Filharmonien