Kultur

Tre spørsmål Pressens Faglige Utvalg skal svare på om dansevideo-saken

PFU skal ta stilling til om VG begikk nye feil i arbeidet med å evaluere saken om Trond Giske. Onsdag behandles saken.

 • Morten Schwencke
  Morten Schwencke
  Journalist
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

«Jeg føler meg presset, uthengt og dårlig behandlet av VG», skrev Sofie (27) i klagen til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Den unge kvinnen som danset med Giske, har startet en stor debatt om pressens arbeidsmåter.

VG har beklaget saken, evaluert hva som skjedde og iverksatt tiltak. Klagen behandles i PFU på onsdag.

PFU vurderer hvorvidt avisen har fulgt pressens etiske standarder: Vær varsom-plakaten (VVP). Avgjørelsene sier noe om hvordan de aktuelle punktene i VVP skal tolkes.

VG har beklaget til Trond Giske og til Sofie.

Her er tre spørsmål som er verdt å følge med på i behandlingen av Sofies klage:

1. Er VG eller Sofies versjon riktig?

Det er uenighet mellom VG og Sofie om sitatet «så ble det litt mye». Sofie mener selv sitatet er feilaktig. Men VG-journalisten som hadde kontakt med Sofie, Lars Joakim Skarvøy, har holdt fast ved at sitatet ikke var fabrikkert.

– Jeg burde ikke ha presset henne, jeg ivaretok henne ikke på en god måte. Det beklager jeg sterkt. Men jeg vet ikke hvorfor hun forteller en annen versjon nå, sa han i et intervju med NRK.

VGs ledelse refset Skarvøy for dette dagen etter. Det er imidlertid fortsatt uklart hva VG egentlig mener om det.

«Begge deler kan ikke stemme», skrev Aftenpostens kommentator Andreas Slettholm om dette. Det er dermed knyttet spenning til hvilken versjon som blir vektlagt i PFUs vurdering av saken.

Skarvøys intervju med NRK foregikk samtidig som VG la frem sin 55 siders lange evaluering av dekningen av «dansevideoen». Her konkluderte avisen både med at de trodde på Sofie, og at de ikke hadde grunnlag for å konkludere med at sitatet var bevisst fabrikkert.

2. Bryter offentliggjøringen av den interne evalueringen med god presseskikk?

Det stilles nå spørsmål ved om også selve evalueringsrapporten, som ble publisert på VGs hjemmesider, bryter med god presseskikk.

– Dette er unikt i den forstand at VG bruker det upubliserte materialet i en offentlig internevaluering, sa generalsekretær i Presseforbundet, Elin Floberghagen til Aftenposten.

Sofie har klaget på at rapporten omtaler bakgrunnssamtaler hun hadde med journalist Lars Joakim Skarvøy, samt korrespondanse mellom henne og ledelsen i VG, uten å spørre henne først. Sofie mener selv at hun hverken har godkjent dette eksplisitt, eller fått informasjon om at publiseringen krevde hennes godkjennelse.

VG sier i sitt svar til Sofies klage at de er uenige i at dette bryter med god presseskikk. De mener det var nødvendig å beskrive kontakten mellom VG og Sofie i rapporten, og peker på at Sofie var kjent med at den skulle offentliggjøres.

3. Går Sofie til sak etter behandlingen?

Sofie har engasjert advokat Knut-Asbjørn Solevåg for å håndtere saken mot VG. Ifølge ham har partene hatt en saklig dialog for å finne en minnelig løsning, uten å komme til enighet.

Solevåg har gjort det klart at Sofie vil vurdere å gå til rettslige skritt dersom partene ikke kommer til enighet. Han har varslet at dette er noe de vil ta stilling til etter PFU-behandlingen.

Sjefredaktør Gard Steiro og nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken da evalueringsrapporten ble lagt frem i mars.
 • Aftenposten har hatt kontakt med Sofie og hennes advokat før klagebehandlingen i PFU. Hun ønsker ikke å kommentere saken, får vi opplyst fra advokat Knut-Asbjørn Solevåg.

Les mer om

 1. Bråket rundt VGs Giske-sak
 2. VG
 3. Medier
 4. Pressens Faglige Utvalg
 5. Journalistikk