Titusener av hjemmesider lagres i historisk kopi, men slettes for vanlige brukere allerede søndag

Telenor lover at Nasjonalbiblioteket får ta kopi av titusener av hjemmesider. Men alt slettes fra serverne søndag og blir dermed borte for vanlige brukere.

Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre fikk tirsdag til en avtale med Telenor som innebærer at titusenvis av hjemmesider, de fleste fra internettets barndom i Norge på 1990- og 2000-tallet, blir bevart for ettertiden. Blant dem som det nå sikres kopi av er private hjemmesider om Neil Young, Fugler i Vestfold og en oversikt over whiskydestillerier i Skottland.

Telegiganten avviser selv å lage et varig, historisk museum over Norges tidlige webdesign og overlater isteden den jobben til Nasjonalbiblioteket.

50.000 Telenor-kunder fikk i begynnelsen av oktober et brev der det ble kunngjort at tjenesten Min hjemmeside nå skal legges ned. Til kommende helg skal dermed titusenvis av gamle nettsider på home.online.no slettes fra serverne.

Mandag ettermiddag ble nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre gjort klar over Telenors omfattende sletteplaner av Aftenposten. Han reagerte sporenstreks med å be Telenor om å vente med å fjerne hjemmesidene, til Nasjonalbiblioteket hadde sikret seg en kopi av det han omtalte som en unik del av nyere norsk kulturhistorie.

Skal lagres på lukket server

Tirsdag ble Telenor og Nasjonalbiblioteket enige om en løsning som innebærer at materialet vil bli bevart for ettertiden på de lukkede serverne til Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana.

Men hjemmesidene vil forsvinne for folk flest allerede søndag.

Da skjer nemlig den ubønnhørlige slettingen av hjemmesideområdet på Telenors servere, opplyser informasjonssjef Tormod Sandstø i Telenor.

Høster kopien selv

— Dette er en utdatert tjeneste som vi ikke lenger ser noen hensikt i å drive. Vi vil heller aldri ha tjenester og tilbud som vi ikke jevnlig utvikler og vedlikeholder, sier han.

Telenor kommer ikke til å utlevere noen digital kopi av hjemmesidene.

Isteden overlates den jobben helt og holdent til Nasjonalbiblioteket, som fra 9. juni fikk mandat fra Stortinget til selv å innhente og lagre elektroniske dokument og publikasjoner gjennom en ny versjon av den såkalte pliktavleveringsloven.

Les også:

Les også

Dette ukjente bildet viser Quisling kort tid før henrettelsen

— Vi har allerede et velfungerende og godt utprøvd system for automatisk høsting av nettsider via vår tekniske stab i Mo i Rana, og vi kommer antagelig til å benytte dette når vi skal sikre den historiske kopien av hjemmesidene. Materialet vil bli tilgjengelig for blant andre forskere etter strenge regler for personvern og opphavsrett, sier nasjonalbibliotekar Sira Myhre.

Lagrer kun åpent materiale

Både Telenor og Nasjonalbiblioteket understreker at det ikke vil være aktuelt å lagre eventuelle filer som ligger lagret på hjemmesideområdene, uten at disse er speilet åpent på nett gjennom html-kodede sider.

— Mange brukere kan ha lagret personlige filer på hjemmesideområdet på denne måten, i folderstrukturen på nettstedet. Det er viktig for oss at denne type materiale ikke tas med i den historiske kopien, men bare det som er på det åpne nettet, sier Sandstø i Telenor.

Les også:

Les også

Bibliotekene skal bli mer som litteratur- og debatthus

— Hvor mye data dreier det seg om totalt på Telenors hjemmesideområde?

— Dette har vi ikke oversikt over nå. Det er uansett Nasjonalbibliotekets metoder for innsamling fra det åpne nettet som vilkartlegge dette, svarer han.

Telenor har heller ikke oversikt over hva det eventuelt ville koste dem å fortsette å lagre de gamle hjemmesidene på sine servere.

Skuffet eier av slektsgranskningsside

78 år gamle Kay Olav Winther d.e. i Drøbak har i årevis drevet en privat hjemmeside om slektsgranskning.

Med friske farger og teksttunge sider i strengt kapittelinndelt retrodesign er Winthers slektsgranskningsnettsted et slående tidsvitne over hvordan tusener av nordmenn i ren dugnadsånd mekket html-koder fra hjemmekontoret eller gutterommet fra midten av 90-tallet.

Kay Olav Winther d.e. i Drøbak er nå på jakt etter ny leverandør som kan sikre at hans slektsgranskningshjemmeside fortsatt når ut til publikum.

— Jeg er meget skuffet over Telenors beslutning, og jeg skjønner ikke at de ikke bare lar hjemmesidene bli værende på serverne. For meg handler ikke dette om lagring av data, men publisering og tilgjengeliggjøring av arbeid jeg har brukt måneder på å lage over mange år, sier han.

— Å si at tjenesten er utdatert henger ikke på greip. Dette er sider som jevnlig leses og brukes av folk på internett, sier han.

Les også:

Les også

- Vi er nasjonens hukommelse

Winther er nå på jakt etter en ny leverandør for hjemmesiden sin.

Lagret på amerikansk tidsmaskin

Men, kanskje til fattig trøst for eieren, er det godt å vite at amerikanske archive.org siden 2014 faktisk har lagret flere tidsbilder av hans nettsted gjennom den såkalte Wayback Machine.

Slik ser hjemmesiden til Kay Olav Winther d.e. ut. Den slettes i likhet med titusenvis av andre slike sider fra Telenors servere søndag.

Her kan man i overskuelig fremtid klikke seg gjennom alle slektsgranskningstekstene til Winther med den originale designen fra hjemmesiden intakt. Det samme gjelder mange, mange andre hjemmesider fra Telenor, men frekvensen og omfanget av lagringen ser ut til å være svært tilfeldig og varierer fra nettsted til nettsted — i alle fall på dem Aftenposten har sjekket de siste to dagene.

Les også: