Kultur

- At bøkene mine er uleselige, er jeg stolt av

  • Kristin Aalen
- Når slakterne av romanen min ble så opphisset, var det fordi de hos meg fant "en arrogant dyrking av kjedsommeligheten som estetisk prinsipp", sa Dag Solstad.
  • Fra en konsuments synspunkt er bøkene mine grenseløst kjedelige. Det er jeg stolt av, sier Dag Solstad.

Ingen kan anklage 73-åringen for å kjede de rundt 80 frammøtte med foredraget "Svanesang". Rett som det var lød humring da Solstad raljerte over kapitalismens nådeløse forvandling av europeisk romankunst.

— Det eksisterer snart ikke romankunst mer i de store kulturnasjonene Frankrike, Tyskland og England. Der flytter de seriøse forfatterne over til teatrene som er en arena for den store kunsten.

Romansjangerens sammenbrudd eksemplifiserte han med en artikkel fra avisa Frankfurter Allgemeine:

- Anmelderen skrev om en ny Dostojevskij. Gjett hvem det var?! Håkan Nesser – det er helt sant, jeg har det ennå på netthinnen.

Ikke alle slaktet

Solstad tok tilhørerne med på en reise gjennom 40 år for å vise at anmelderne som slaktet romanens hans, er fanget inn av kapitalismens nådeløse krav om å gi ut bestselgere.

Les også:

Les også

- Solstad kan bli nullet av Kulturrådet

— Jeg ble sist høst møtt med hån og forakt, spott og spe fordi jeg – ifølge enkelte kritikere – hadde utgitt en roman som provoserte leserne fordi jeg nektet å dikte opp. Derfor var den blitt uleselig.

Samtidig understreket han at ikke alle slaktet romanen «Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591-1896»:

- Meningene var delte, ti var for, ti var imot, noe jeg prøvde å gjøre oppmerksom på, men ble verken trodd eller hørt, sa han.

Les også:

Les også

Solstad: - Kritikerne bør ta seg et universitetskurs

Raljerte over kritikere

Etter å ha sitert – lett raljerende – fra anmeldelser i Aftenposten, Dagens Næringsliv og Adresseavisen, var Solstads poeng at disse kritikernes målestokk er litteraturen fra Dickens til Jo Nesbø.

— Når slakterne av romanen min ble så opphisset, var det fordi de hos meg fant «en arrogant dyrking av kjedsommeligheten som estetisk prinsipp».

Les også:

Les også

«Plutselig diskuterer vi romanbegrepet i dette landet. Dag Solstad kan smile i skjegget.»

Han mintes sine røtter på 1960-tallet da han fantaserte om å skrive artikler om Stein Mehren, Georg Johannessen og Axel Jensen.

— Jeg hørte Jensen si at han ville skrive en roman om en kone som går ut for å handle melk. «Mirakler» skulle den hete. Jeg opplevde det som en åpenbaring, et litterært løfte. Han skrev den aldri, men det gjorde ikke noe, han skrev «Epp» i stedet.

Norge ennå en bastion

Til Aftenbladet sa Solstad før foredraget: - Norge er ennå en anti-kapitalistisk bastion i Europa. Men tendensen fra forlagshusene i Frankrike, Tyskland og England er på vei hit. I løpet av de siste 30-40 årene har kapitalismen lært oss å tenke helt nytt. Gjennom uendelige mange små drypp har kravet om inntjening foretatt en språklig endring også av romanen.

- Bøkene mine har aldri vært leservennlige, og det er jeg stolt av. Men i fjor høst var første gang dette ble brukt mot meg.

Solstad mener anmelderne er smittet av tankegangen til den typen bokutgivere som han kalte "Juritzen og hans kloninger", forleggere som fjerner de mest seriøse navnene fra europeiske bestselgerlister og gir ut bombesikre suksesser.

- Blir ikke fornærmet

- Store forlag nøler og holder seg for nesa. Men det er bare et spørsmål om tid før redaktører i Gyldendal, Aschehoug og Cappelen Damm ber oss omskolere oss til en stil med kortere setninger og flere avsnitt. Gyldendal gir allerede ut dameporno, sa Solstad med et klart hint til «Fifty Shades of Grey»-trilogien.

- Men du selv, blåser du i leserne dine?

— Det har jeg aldri gjort. Men jeg blir ikke fornærmet hvis noen ikke vil lese bøkene mine. Jeg er glad for de leserne jeg har, og de er faktisk ganske mange.

Hvor mye har du solgt av fjorårets roman?

- Det spør jeg aldri om. Jeg tar ut penger når jeg trenger. Det eneste jeg vet er at den er trykt i 6000 eksemplarer.