Kultur

Disse barnebokskaperne er best i Norden

 • Kaja Korsvold
 • Steffen Pedersen Øberg

Håkon Øvreås (t.v.) og Øyvind Torseter er de første norske barnebokskaperne som får Nordisk Råds pris. Foto: Gyldendal

 • En sjarmbombe av en bok, skrev Aftenpostens anmelder om barneboken Brune av Håkon Øvreås og Øyvind Torseter.

Forfatteren Håkon Øvreås og illustratøren Øyvind Torseter fikk Nordisk Råds barne— og ungdomspris i Stadshuset i Stockholm onsdag kveld. Det er første gang Norge får den attraktive prisen, som ble opprettet i ifjor.

- Det er det største som har hendt meg. Det er helt vanvittig. For en kjempestor annerkjennelse. Jeg trodde ikke på det når jeg ble nominert, og jeg tror det fortsatt ikke, forteller Håkon Øvreås til Aftenposten.

- Hva tror du har fanget juryens oppmerksomhet?

— Jeg syns det har blitt et veldig fint samspill mellom Øyvinds tegninger og teksten min. Han greide å fange detaljer i teksten min og blåse dem opp. Det ble en veldig fin balanse. Det er dessuten en klassisk måte å fortelle en historie på som faller litt ut av barnelitteraturen.

Han forteller at det foreløpig er litt uklart hvordan feiringen kommer til å bli, men tror den vil involvere champagne.

— Vi snakker om champagne, men jeg vet ikke hvor vi skal få tak i den. Vi må få tak i noe champagne.

Håkon Øvreås (40) har utgitt to diktsamlinger før han debuterte med barneboken Brune. Øyvind Torseter er i en alder av 42 allerede en av de mest erfarne norske barnebokillustratørene og har fått en rekke priser.

- Fornyer fortellingen for barn

«Som barnebok fyller Brune et tomrom, mellom bøker for de minste og bøker for ungdom. Det er en fortelling med klassiske kvaliteter, som samtidig er med på å fornye fortellingen for barn, i norsk og nordisk tradisjon», skriver juryen i sin begrunnelse.

afp000792332.jpg Foto: Gyldendal

I Brune møter vi tre små superhelter med hvert sitt malerspann. Alle de tre skal få hver sin bok, forteller Øvreås i et intervju gitt i forbindelse med pris-nomineringen.

— I første omgang holder jeg på med tre bøker som allerede er solgt til Danmark og Sverige, sier forfatteren som har vært glad bare for å være nominert.

Superhelt med malerkost

— Det er helt enormt å få sånn oppmerksomhet. Det betyr at jeg får anerkjennelse og får mulighet til å reise til nordiske land og snakke om boken, sier Øvreås, som forteller at boken handler om den lille gutten Rune som møter motgang.

- Bestefaren dør og han blir plaget av større gutter. Rune blir superhelten som sniker seg ut om natten og maler syklene til disse guttene brune. Det handler også om hvordan han sørger over bestefaren.

Islandsk film vant

Mens svenskene som i år var vertskap for prisutdelingen ikke fikk noen priser, kan Island reise hjem med to trofeer.

Benedikt Erlingssons film Om hester og menn fikk den høythengende Nordisk Råds filmpris. Filmen som Aftenpostens anmelder kalte "eksentrisk sjarmbombe med mørk humor og overraskende vendinger" fikk karakteren 4 her i avisen. Men vant altså mot norske Eskil Vogts Blind , svenske Ruben Østlunds Turist , danske Lars Von Triers Nymphomaniac og finske Pirjo Honkasalos Concrete Night.

Island fikk også Nordisk Råds miljøpris, prisen gikk til Reykjavik kommune, mens Norge noe oppsiktsvekkende ikke var blant de mange nominerte i denne kategorien.

Populær finsk forfatter

Nordisk Råds litteraturpris har vært delt ut siden 1962 og har blant annet gått til Per Petterson, Sofi Oksanen og Jan Kjærstad. Årets pris gikk til den anerkjente finlandssvenske forfatteren Kjell Westös roman Svik 1938 . Westö er med denne romanen nominert til Nordisk råds litteraturpris for tredje gang.

Kjell Westö har vært nominert tre ganger til Nordisk Råds pris, i år vant han. Foto: Trygve Indrelid

— Vi opplever hvordan en strålende dikter gjennom personportretter kan avspeile et splittet samfunn i stadig strid med seg selv, skrev blant annet Aftenpostens anmelder om boken som ble utgitt på norsk tidligere i år.

Westö har skrevet flere romaner med handling fra Helsingfors fra tiden rundt den finske borgerkrigen i 1918. Svik 1938 handler om hvordan den grusomme borgerkrigen fremdeles har dype spor, 20 år etter. Da Aftenposten intervjuet Westö tidligere i år sa han at borgerkrigen fremdeles er et traume i finsk historie.

Les også:

Les også

Bror slåss mot bror. Nabo mot nabo.

Fra Norge var Tomas Espedals Bergeners og Mona Høvrings Camillas lange netter nominert.

Danske fikk musikkprisen

Det var danske Simon Steen-Andersen som vant Nordisk Råds musikkpris 2014. Han vant med verket Black Box Music , som ifølge Nordisk Råd-juryen har vært oppført kloden rundt.

— Med Black Box Music har den rikt prisbelønte og innovative komponisten, Simon Steen-Andersen (1976), skapt et enestående og radikalt annerledes verk. BBM er knivskarp partiturmusikk, som både inneholder en ustyrlig crazyness og er humoristisk, lekende og hardcore instrumentstøyende, skriver juryen om Black Box Music som har mottatt en rekke priser.

Steen-Andersen konkurrerte blant annet mot norske Øyvind Torvund og Marius Neset.

Les også:

Les også

Finland og Danmark favoritter til Nordisk råds litteraturpris

Les også:

 1. Les også

  Se de nominerte til nordisk musikkpris

 2. Les også

  Hadde ikke råd til å være heltidsforfatter

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Danske vant hovedprisen – Nordisk råds barnebokpris til norsk forfatter

 2. KULTUR

  Er en av disse den beste barneboken i Norden?

 3. KULTUR

  Nordisk råds litteraturpris: Her er de beste barnebøkene!

 4. KULTUR

  «Louder than bombs» og Joachim Trier vant Nordisk Råds filmpris

 5. KULTUR

  Olive Kitteridge: Skuespill blir ikke bedre enn dette

 6. KULTUR

  Familiedramaet i en helt ny drakt