Kultur

– Pax – en skam for norsk film

Anmeldere slakter den norske spillefilmen Pax som har première fredag. Dagsavisen gir terningkast en og mener filmen tar opp kampen med Aune Sands Dis «som den kleineste i norsk filmhistorie».

Filmen Pax handler om en rekke skjebner ombord på et fly i trøbbel. Anmelderne vender tommelen ned for filmen som har premiere fredag. FOTO: PARADOX.

  • Jan Gunnar Furuly
    Journalist

Filmanmelder Tord Olander Pedersen i Dagsavisen er den mest nådeløse mot Anette Sjursens flettverksdrama hvor en rekke skjebner møtes på et fly i alvorlig trøbbel mellom Stockholm og Oslo. På førstesiden slår avisen fast at Pax er en skam for norsk film.

«16 år etter at Dis kræsjlandet til minuspoeng i stil, har det dukket opp en ny utfordrer til tronen», skriver Pedersen.

Et hav av blødmer

«Karakterene forblir håpløse, sjelløse og fortapte pappfigurer fanget i elendig regi og grusom utførelse, seilende på et hav av blødmer forkledd som replikker», legger han til.

Pedersen antyder at det norsk-svenske stjernegalleriet regissøren har fått på rollelisten «kommer til å krøke seg sammen i stolen og skjemmes under premièren».

Blant dem vi møter er Anneke von der Lippe, Ida Elise Broch, Kyrre Haugen Sydness, Ellen Dorrit Pedersen, Kristoffer Joner, Pia Tjelta og Ane Dahl Torp.

Anneke von der Lippe og Kristoffer Joner som Susan og Peter i Pax. Foto/Copyright: Grete Bro. Foto: Grete Bro

«Ta til du skjems, heter det nordpå. Noen burde ha skammet seg for lenge siden», avslutter han filmanmeldelsen med.

Også Adresseavisens filmanmelder Terje Eidsvaag flesker til med terningkast en.

«Sjelden har en flytur mellom Stockholm og Oslo vært lengre. Overtydelig drama så søkklastet med traumer at det blir pinlig», skriver han og legger til:

«Plagede, tankefulle mennesker i pene nærbilder med teatralske replikker er vanskelig å skru til dirrende film».

Både i Aftenposten og Dagbladet får filmen karakteren to på en skala til seks.

Overspent stabel

Aftenpostens Ingunn Økland kaller filmen for et «overspent drama», og slår fast at flettverket av skjebner ender opp som «en stabel av tilfeller».

«Likevel skaper Pax en merkelig tomhetsfølelse. Den snakker så høyt at tilskueren blir matt», skriver hun.

Dagbladets Inger Merete Hobbelstads konklusjon er at Pax er en grunn film som vil være dyp. Under tittelen «Deiser i bakken» slår hun fast at Pax er et «glatt og selvhøytidelig melodrama som aldri klarer å lette».

Hun roser scenene av Ellen Dorrit Petersen som depresjonstung flyter i et svømmebasseng, men legger til at spesialeffektene «ser ut som de hører hjemme i en animasjonsfilm fra 2003».

-Flau dialog

Også NRKs Filmpolitiet gir terningkast to.

«Alt føles så håpløst konstruert: det blytunge manuset, de stive figurene, den flaue dialogen, de ekstreme sammentreffene og usannsynlighetene som får mine øyne til å rulle av oppgitthet», skriver anmelder Birger Vestmo.

For mye av nokså mye

VGs Jon Selås er litt mer positiv, men ender opp med terningkast tre. Ifølge Selås er Pax en «ufattelig ambisiøs og alvorlig film». Han mener regissøren vil så mye at det hele nærmer seg desperasjon.

«Da er det ikke til å unngå at fortellertekniske grep her og der blir maniske. Man får aldri pustepauser, små smilehull eller fordøyelsesmuligheter ... det blir rett og slett for mye av nokså mye», skriver han.

Også Klassekampen ender opp på karakteren tre av seks.

«Modig satset, men litt pretensiøst landet», heter det i filmanmeldelsen til Guri Kulås.

Dagens Næringsliv gir ikke karakterer på filmene de omtaler, men filmanmelder Øyvor Dalan Vik slår fast at Pax er en «på mange måter vellaget film som gjør oss numme av for mange tragedier».

«Man skulle ønske at hun ikke følte så sterkt behov for å bruke stemmen til å si alt på en gang», skriver hun.