Kultur

Tidenes spellemann er tilbake

Ingen har vunnet flere spellemannpriser enn Morten Harket. I kveldens show har han verdenspremiere på ny låt.

Morten Harket er klar for nytt solofremstøt.

 • Robert Hoftun Gjestad
  kulturjournalist

Hele 13 ganger har Morten Harket (54) fått spellemannpris. Ni ganger med a-ha, og fire ganger solo.

Under lørdagens show skal sangeren fremføre den nye låten "Brother", hentet fra soloalbumet med samme navn, som kommer tidlig i mars.

Selv har ikke Harket oversikt over alle sine spellemannpriser.

— Jeg tror ikke det er noen artister som ikke har følt stolthet over å få en pris som Spellemann, uansett hva man ellers skulle mene om slike utdelinger rent politisk. For meg er ideen om en slik årlig prisutdeling stas og helt på sin plass, men jeg er ikke en person som har oversikt over slike priser, sier Morten Harket.

— Hjemme hos meg finner du ingen ting som minner om at jeg er artist, for å si det slik. Den biten må jeg bare holde på passe avstand der.

Rett til topps

Det blir garantert ingen ny pris på Morten Harket i Stavanger lørdag kveld, selv om han tar sin del av det NRK1-sendte showet ved å fremføre en ny låt.

Les også

Eksporten av norsk musikk er svak

"Brother" ble sluppet lørdag morgen, godt mottatt, og gikk umiddelbart til topps på den norske Itunes-listen.

Aftenposten møter Harket på hotellet noen timer før han skal på den store scenen, tydelig full av energi.

— Det har vært en meget spennende tid, rett og slett. Direkte etter avslutningen av forrige turné gikk jeg i studio med svenske Peter Kvint. Vi jobbet litt sammen sist, og det hang ting igjen i luften mellom oss. Da vi møttes for en femdagers session på en hytte på Sørlandet dukket "Brother" opp, og den låtens identitet satte tonen for hele albumet, sier Harket.

— Nå kjenner jeg meg selv igjen, og ting er helt annerledes enn med det forrige albumet. Låtskrivermøtet med Peter Kvint har åpnet nye kanaler i meg, som ikke hadde et så tungt låtskriveransvar i a-ha.

Les også

Finnes det én eneste fornuftig forklaring på at 90 prosent av Årets Spellemann-hederen er gått til mannlige artister?

Uten a-ha-støy

At ting er annerledes skyldes også det Harket selv omtaler som at a-ha-støyen er borte, at han har kunnet lage et fredeligere album.

— Ja, men det er viktig for meg å understreke at dette ikke handler om den indre støyen i a-ha, som alle fortsatt er så opptatt av. Den var kreativ fruktbar. Det som er borte er den ytre a-ha-støyen, mengden av krav som settes av alle andre rundt. Det å jobbe alene med bare Peter Kvint og tekstforfatter Ole Sverre Olsen har vært forløsende for albumet, sier Morten Harket.

Som så ofte før i tekstene, handler også "Brother" om kjærligheten.

— Hva annet kan man skrive om, da? He, he. Låten er blanding av gate og katedral, om menneskelighet, kjærlighet og respekt, om grenser og lengsel. I det menneskelige finnes det ting som er rett for meg, men som kanskje er feil for den andre. Slike grenser skal man alltid kunne støte mot, og kanskje krysse, sier Morten Harket

— Til slutt må man likevel stå i det. De viktige beslutningene må man alltid ta på egen hånd.

Ny turné

Morten Harkets nyeste beslutning er altså nytt album i mars, med påfølgende turné i Europa og Norge. Blant annet skal han spille på festivalen Over Oslo i juni.

Om ett år vet vi så om tidenes mestvinnende kan hente med seg flere spellemannpriser enn de 13 han allerede har.

Selv sammenligner han i alle fall prosessen rundt og det musikalske på kommende Brother med det første soloalbumet Wild seed fra 1995.

Det ga ham fire spellemannpriser.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Emilie Nicolas: – Det skal ta sin tid når jeg lager plater

 2. KULTUR

  På tide at denne artisten blir allemannseie

 3. KULTUR

  Anne Grete Preus er død, 62 år gammel

 4. KULTUR

  Frida Ånnevik: Kler andres sanger så fint, så fint

 5. KULTUR

  Slik har Karpe og Billie Eilish gjenopplivet albumformatet

 6. KULTUR

  Coldplay: Et skuffende forsøk på å gjøre noe nytt