The Prodigy-sanger Keith Flint er død

Sangeren i det britiske bandet The Prodigy, Keith Flint, er død, melder britiske medier. Han ble 49 år gammel.

The Prodigy-sanger Keith Flint er funnet død i sitt hjem. Her fra Rock am Ring-festivalen i Tyskland i 2013.
Keith Flint på scenen på Orange scene under Roskilde-festivalen i 1997. Flint ble funnet død i sitt hjem mandag, 49 år gammel.

Flint ble funnet død i sitt hjem i Dunmow i Essex. Årsaken til dødsfallet er så langt ikke kjent. Politiet er på stedet, men det skal ikke være snakk om noe mistenkelig dødsfall, ifølge The Sun.

Politiet opplyser at de rykket ut for å sjekke en bekymringsmelding om tilstanden til en mann ved 8-tiden mandag morgen.

– Beklageligvis ble 49-åringen erklært død på stedet, heter det i deres uttalelse. De skriver at Flint skal obduseres, ifølge BBC. Artisten hadde nylig vendt tilbake til Storbritannia etter en turne i Australia, og en USA-turne var planlagt i mai.

Rave

The Prodigy var et av de sentrale bandene i rave-bølgen på 90-tallet og gikk fra å være et undergrunnsband til å bli et av Storbritannias største. Singlene «Firestarter» og «Breathe», der Flint synger, toppet de britiske singlelistene i 1996.

De debuterte med albumet Experience i 1992. Oppfølgeren Music for the Jilted Generation kom i 1994 og ble et gjennombrudd. Gruppen slapp sitt siste album 2. november, No tourist.

Singelen «Smack my bitch up» fra 1997 er blitt kåret til den mest kontroversielle låten noensinne, ifølge en undersøkelse gjort av britiske Performing Rights Society.

Foregangsmann

Flint huskes for sin fluoriserende hanekam, sine særegne tatoveringer og eksplosive opptredener. Han var født i Redbridge øst i London, men flyttet til Braintree i Essex som barn, der han møtte Liam Howlett og grunnla The Prodigy i 1989. Bandet fikk navn fra Howletts yndlingssynth, ifølge BBC.

The Prodigy bekrefter dødsfallet i en uttalelse og omtaler ham som en «sann foregangsmann, fornyer og legende».

  • Se videoen til høyenergiske «Firestarter» her:

Skulle til Trondheim

Så sent som sist fredag ble The Prodigy sluppet som årets største headliner på musikkfestivalen Pstereo i Trondheim i august.

«Vi er dypt sjokkert og trist over nyheten om Keith Flints bortgang. Vi jobber med å få oversikt over situasjonen og kommer tilbake med mer informasjon.
Nå går våre tanker til Flints familie, venner, band og ikke minst alle fans verden rundt. R.I.P.», skriver Pstereo nå på sin Facebook-side.

«Ravemusikkens gudfedre» har besøkt Norge en rekke ganger tidligere, sist gang Oslo Spektrum høsten 2015. Mer oppmerksomhet var det likevel rundt konsertbesøkene på midten av 1990-tallet, blant annet under tidenes siste festival ute på Kalvøya i Sandvika i 1997.

Den gangen sto The Prodigy, sammen med spesielt The Chemical Brothers og Fatboy Slim, helt fremst i rekken av gigantiske elektronikaband klassifisert som «big beat». Dette var svært energisk musikk som blandet ren elektronika med en tydelig punk-attitude.

Her er Keith Flint i kjent positur med sitt The Prodigy under en konsert i Oslo i 2005.

Tok elektronika til massene

Deres andre album Music for the Jilted Generation ble en stor suksess i 1994, fulgt opp av enda mer suksessfulle The Fat Of The Land i 1997. Sistnevnte solgte alene over ti millioner eksemplarer.

Sammen løftet disse to albumene for alvor både The Prodigy og den elektroniske musikken opp og ut fra mørke haller og såkalte «ravepartyer» som norske Hyperstate til de virkelig store scenene og massene.

I fjor slapp bandet sitt syvende album No Tourists.

I 1997 spilte Keith Flint og The Prodigy på Kalvøya-festivalen og, som her, på Roskilde.