Kultur

Slik skal Nordlys-redaktøren rydde opp i klippmaskinen

Amedia og Nordlys leier nå inn mediejuristen Jon Wessel-Aas for å rydde opp i det plagiatanklagede nettstedet Buzzit.no.

Kopiavafp000777933-3kzuBwRE9U.jpg Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten

 • Jan Gunnar Furuly

Reaksjonene er svært sterke etter at Aftenposten søndag kveld avslørte omfattende plagiatvirksomhetpå det virale nettstedet.

Nå skal Nordlys ha en systematisk gjennomgang av alle publiserte saker og rutinene i Buzzit-redaksjonen.

— Vi tar kritikken som er kommet mot oss på fullt alvor. Dette skal vi bruke til å lære. Nå skal vi rydde opp og gjøre opp for oss om vi har gjort noe galt, sier sjefredaktør Anders Opdahl i Tromsø-avisen Nordlys.

Han er blant annet i gang med å lage et excelark der alt som er publisert på Buzzit skal kategoriseres og systematiseres, slik at man får kartlagt hvorvidt det kan finnes uløste spørsmål knyttet til opphavsrett rundt det publiserte materialet eller sitatretten i artiklene.

— Målet er å finne ut hvor grensene går og innføre helt nye retningslinjer som hjelper oss i et landskap der svært mange deler tekst, bilder og video på nett, sier han.

La inn sitering

Mandag hadde Buzzit lagt inn følgende tekst øverst i saken "10 ting læreren vil si til dere foreldre, men ikke tør", som avsnitt for avsnitt er så å si er ren avskrift fra den britiske avisen Guardian:

"Aftenposten har gjort oss oppmerksom på at denne saken opprinnelig ble publisert uten korrekt kreditering. Den anonyme lærerens innlegg ble opprinnelig publisert hos The Guardian. Det skulle selvfølgelig kommet fram fra første sekund, og skyldes en glipp fra journalistens side".

Ut over de fire tekstlinjenesom er lagt til denne saken, har det foreløpig ikke skjedd noe med innholdet på Buzzit - til tross for hard kritikk om stofftyveri, klipping og liming.

Vurderer fjerning av saker, freder ansatte

- Har du vurdert å fjerne denne saken?

— Vi vil vurdere fjerning både av denne og andre saker, men først må vi gjøre ferdig vår gjennomgang, svarer Opdahl.

- I amerikanske Buzzfeed fikk den politiske redaktøren sparken i julietter at det kom frem at han hadde klippet og limt store deler av teksten i 41 saker fra andre nettsteder. Er det en aktuell problemstilling hos dere?

— Nei.

- Var et blogginnlegg

Opdahl er svært opptatt av å få frem at den omtalte Guardian-saken ikke var en redaksjonelt skrevet artikkel hos den britiske nettavisen, men opprinnelig et blogginnlegg fra en anonym lærer.

- Men fritar det dere for å sitere Guardian hvis de var først til å publisere innlegget?

— Nei, selvsagt ikke. Det var en feil som ikke burde skjedd, men det har vi jo ordnet opp i nå. Likevel er det greit å få disse nyansene frem, svarer han.

Kritiker ble hyret inn

På noen få måneder har viralsatsingen i Tromsø klart å bli et av Norges mest populære nettsteder på spredning av lette og skrudde underholdningssaker i sosiale medier som Facebook og Twitter. På det meste har nettstedet hatt 400.000 unike bruker på en dag.

Den kjente mediejuristen Jon Wessel-Aas skal bistå Amedia og Nordlys med interngranskning, juridisk opprydding og nye kjøreregler for hvordan Buzzit.no skal drives. Foto: Lien, Kyrre, Scanpix

En av dem som kritiserte Buzzit sterkest i Aftenpostens avslørende oppslag i helgen var jurist Jon Wessel-Aas i Bing Hodneland advokater, tidligere mangeårig advokat for NRK.

— Disse eksemplene er jo så godt som fullstendige kopier, ja rene oversettelser, av originalartiklene. Her er det snakk om klare og grove opphavsrettskrenkelser, sa han om Buzzits versjoner av saker fra Guardian og Cosmopolitan.

Mandag var han plutselig hyret som husadvokat og juridisk ryddegutt i den samme saken av Amedia-konsernets direktør for utgiverspørsmål, Stig Finslo, og kunne ikke lenger uttale seg om saken til pressen.

— Wessel-Aas skal hjelpe oss med en gjennomgang av hvordan innhenting av materiale fra sosiale medier kan skje, og særskilt hvilket handlingsrom vi som pressefolk har til å publisere innhold som ligger der, sier Finslo.

- Svært vellykket satsing

Hverken han eller konsernsjef Are Stokstad vil kommentere innholdet i kritikken mot Nordlys-eide Buzzit. Begge viser til at redaktøransvaret for innholdet sitter hos Opdahl, og at det ikke er riktig av dem å blande seg inn i det.

— Det vi diskuterer her er ikke et særskilt Buzzit-problem, men et generelt problem hele mediebransjen må forhold seg til. Alle redaksjoner gjenbruker i dag stoff fra andre publikasjoner og de sosiale mediene, sier Finslo.

- Medieprofessor Sigurd Allern uttaler til NRK at Buzzit er et "ekstremt tilfelle og bærer preg av ran". Hva er din kommentar til det?

— Buzzit er en svært vellykket satsing, er alt konsersjef Stokstad vil si om nettstedet i Tromsø.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  PFU: Resett brøt god presseskikk da de publiserte tekst fra høyreekstremt nettsted

 2. KULTUR

  Tidligere New York Times-redaktør beskyldes for plagiat i ny bok

 3. KULTUR

  VGs nyhetsredaktør bekrefter at journalist «ikke jobber med egne saker» etter kritisk TV 2-omtale

 4. NORGE

  Frykter at spiontiltale mot Assange vil skremme kilder og hindre kritisk journalistikk

 5. KULTUR

  Avhørsekspert om VGs metoder: – Skremmende inkompetent

 6. KULTUR

  Aftenpostens sjefredaktør: - Facebook har endret mentaliteten totalt