Her er fire religionskritiske forfattere

Den syriske poeten Adonis er i disse dager aktuell med en kritisk bok om islam. Han føyer seg inn i en sterk tradisjon av religionskritiske forfattere. Vi anbefaler disse fire:

Salman Rushdie tror ikke at "Sataniske vers" ville blitt publisert i dag.

Lukian (ca. 125-190 e. Kr.)

«Du, din blasfemiske slyngel! Hvordan kan du påstå at gudene ikke finnes?»

Det brygger opp til en skikkelig krangel i dramaet Zevs' tragedie av Lukian. Forfatteren var en greskspråklig syrer som virket i Romerriket på 100-tallet. Lukian skrev provokative aforismer og satiriske dialoger. Dialogs of the Gods inneholder 25 samtaler mellom diverse greske guder som Prometheus, Venus og Eros.

Og hva svarer den blasfemiske slyngelen i Zevs' tragedie ?

«Kyllerne dyrker fallos, assyrerne en due, perserne ilden og egypterne vannet. Er det i grunnen ikke til å le av alt sammen?»

En hyllest til flua og andre personportretter ble oversatt til norsk i 2014.

«

Les også

IS er slutten på islam». Det mener den syriske poeten Adonis

Abu al-‘Ala’ al— Ma‘arri (973–1057)

Han blir kalt en pessimistisk fritenker. Den syriske poeten og filosofen Al-Ma'arrikritiserte alle de tre monoteistiske religionene (jødedom, kristendom og islam).

Menneskene levde komfortabelt inntil profetene kom og ødela deres liv, hevder Al-Ma'arri. Prosaverket The Epistle of Forgivness blir ofte sammenliknet med Den guddommelige komedie av Dante. Men Al-Ma'arri er mest kjent for sin poesi, ikke minst den temmelig spydige inndeling av menneskeheten i diktet «The Two Universal Sects»:

Humanity follows two world-wide sects

One, man intelligent without religion,

The second, religious without intellect

I grunnen en passende kommentar til jihadistene i Al Nusra Front, som i 2013 halshugget en skulptur av Al-Ma'arri.

Arnulf Øverland (1889–1968)

Kristendomskritikk ble et viktig anliggende for radikale forfattere i perioden 1920–1960. I Norge var det Arnulf Øverland som ledet han. I 1933 skrev han den harselerende talen «Kristendommen – den tiende landeplage». Han ble anklaget for blasfemi, men frikjent i retten.

Øverland

Foredraget er fremdeles kostelig lesning, men i ettertid er det nesten mer imponerende at Øverland evnet å gi religionskritikken en skarpskåret, poetisk form i dikt av typen «Riket er ditt!»:

Jeg sier til jer som har slavet og blødt:

Eder er ingen Frelser født

(...)

Det heter at landet er vårt og fritt

Så ta det! Riket er ditt!

Salman Rushdie (68 år)

Sataniske vers (1988) er blitt selve symbolet på religionskritisk litteratur i moderne tid. Det er en roman i den satiriske tradisjonen. Den britisk-indiske forfatteren dikter videre på livet til profeten Mohammad og hans familie, blander fortid og nåtid, religiøse kilder og viltre fantasier.

Boken ble lyst i bann av den iranske lederen ayatolla Khomeini, forfatteren dømt til døden. Rushdie levde i mange år under streng politibeskyttelse, og hans norske forlegger William Nygaard ble skutt ved sin egen bolig.

Salman Rushdie selv tror ikke at Sataniske vers ville blitt publisert i dag.

  • Les ferske anmeldelser fra kultur:
    Film:
Les også

- El Club: Knallgod fortelling om katolske prester

Musikk: Monica Heldal —

Les også

«En knyttneve av et album»

Teater: