Kultur

Riksrevisjonen avlyser etikkgranskning av NRK

Riksrevisjonen skal gjennomgå egne rutiner etter den varslede etikk-kontrollen av NRK.

Riksrevisjonens leder, Jørgen Kosmo, skal ikke ha vært informert om den planlagte etikkgranskningen av NRK. Aas, Erlend

 • Espen Hofoss

— Vi vil kontakte dem som har mottatt våre henvendelser og beklage og forsøke å oppklare, sier ekspedisjonssjef i Riksrevisjonen, Therese Johnsen.

Fredag avslørte Dagens Næringsliv at Riksrevisjonen planla en utvidet kontroll av NRKs arbeid med presseetikk.

Målet med undersøkelsen var å se "om NRK har rutiner, incentiver og redaksjonelle kontroller som sikrer at presseetiske hensyn i produksjon og kringkasting blir godt ivaretatt". Både SVT og TV 2 er i e-poster blitt bedt om å bidra med informasjon i granskningen.

Reaksjonene har vært sterke. Blant annet har kulturminister Hadia Tajik (Ap) uttalt at Riksrevisjonen viser manglende forståelse for sin egen rolle med en slik granskning.

Nå tar Riksrevisjonen selvkritikk.

Les også

- Riksrevisjonens utspill om NRK er oppsiktsvekkende

— Vi har forståelse for at NRK, kulturdepartementet og andre reagerer på våre henvendelser i forbindelse med Riksrevisjonens årlige undersøkelse av statlige selskaper. At henvendelser av en slik art og med en slik ordlyd ble gjort, er en svikt i våre egne rutiner, sier ekspedisjonssjef i Riksrevisjonen Therese Johnsen.- I e-postene som gikk til tidligere generalsekretær i Presseforbundet Per Edgar Kokkvold, TV 2 og SVT gikk vi klart utover det som er Riksrevisjonens oppgave. E-postene burde ikke vært sendt. Vi vil kontakte dem som har mottatt våre henvendelser og beklage og forsøke å oppklare, sier Johnsen.

En glipp

Hun varsler en gjennomgang av Riksrevisjonens egne rutiner.

— Det er ikke Riksrevisjonens oppgave å undersøke NRKs presseetikk eller på noen måte blande seg inn i pressens redaksjonelle frihet, sier Johnsen.

- Kommer dere til å endre ordlyden i granskningen, eller vil dere fortsatt se «om NRK har rutiner, incentiver og redaksjonelle kontroller som sikrer at presseetiske hensyn blir godt ivaretatt. »

— Vi trekker denne formuleringen tilbake og beklager at den har vært benyttet. I vår videre dialog med NRK blir det viktig å finne et tydelig skille mellom våre kontrolloppgaver og den redaksjonelle frihet. Når dette er på plass, blir det klart hva slags revisjon vi eventuelt vil gjennomføre.

- Hvorfor har ikke Jørgen Kosmo selv kommentert denne saken?

— Vi er fortsatt på et tidlig stadium i prosessen. Den foregår langt nede i organisasjonen, på et stadium lenge før Kosmo blir involvert. Hans hovedoppgave er å sikre hovedkonklusjonen i rapportene vi sender Stortinget.

- Betyr det at Kosmo var ikke informert om etikkgranskningen før DN skrev om saken?

— I Riksrevisjonens plansystem er alle områder og planlagte revisjoner nevnt, men Kosmo var ikke informert om e-postene og brevene som er omtalt i mediene. Han kjente ikke til formålet med undersøkelsen, slik det fremgår i e-postene vi har sendt og slik det er kommet frem i mediene, sier Johnsen, før hun legger til:

Les også

Riksrevisjonen vil granske NRKs etikk

— Vi er 500 ansatte. Jørgen Kosmo kan ikke se alle ting. - Hvem tok initiativet til en granskning av NRK styrets kontroll med pressetikken, og hvorfor ble dette gjort?

— Initiativet er gjort i en forberedende fase. Vi har sendt e-poster med uheldig ordlyd, og vi forstår godt at folk reagerer. Den opprinnelige revisjonsideen var å se på styrets kontrollansvar over selskapet.

Gode nyheter

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, er glad for at Riksrevisjonen avblåser etikkgranskningen.

— Det tjener riksrevisjonens ære at det gjorde tilbaketog så raskt. De er velkommen når som helst til å høre mer om redaksjonell frihet og Pressens Faglige Utvalgs arbeid med presseetikk, sier Stavrum.

- Er det rart at Kosmo ikke var informert om en så kontroversiell granskning?

— Jeg tror at de involverte i Riksrevisjonen ikke kjente til det spesielle ved redaksjonell uavhengighet. Det var nettopp derfor denne situasjonen oppsto. Hadde de forstått hvor kontroversiell en slik granskning er, hadde nok Kosmo blitt kontaktet med en gang, sier Løken Stavrum.

 1. Les også

  William Nygaard: - Vi har ikke innført offentlig sensur i Norge

I e-postene som er sendt til TV 2 og SVT, gikk vi klart utover det som er Riksrevisjonens oppgave, medgir ekspedisjonssjef Therese Johnsen i Riksrevisjonen. Holm, Morten

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Hun har overvåket Stortingets arbeid i 25 år. Nå ber hun politikerne skryte mindre av pengene de har bevilget og bry seg mer om resultater.

 2. NORGE

  Direktøren som forsvant fra Nye Veier, går åpent ut til kontrollkomiteen på Stortinget

 3. POLITIKK

  Stortinget oppdaget at Ap-politiker hadde krevd penger for 3806 km hun ikke hadde kjørt. Likevel ble ikke reiseregningene undersøkt nærmere.

 4. POLITIKK

  Ap-toppene samlet til krisemøte om Giskes fremtid

 5. POLITIKK

  Aftenposten fant nye tegn til feil i Stortingets reiseregninger. Nå må ni representanter betale tilbake penger.

 6. KRONIKK

  Om det finnes lignende tilfeller av overtramp? Vi kan melde at det gjør det.