Planene for nytt regjeringskvartal nedjusteres

Y-blokken skal rives etter den opprinnelige planen, men det nye regjeringskvartalet blir mindre og lavere enn først tenkt.

Statsminister Erna Solberg (H) presenterte nye planer for regjeringskvartalet fredag formiddag.

Planene for nytt regjeringskvartal ble lagt fem på en pressekonferanse fredag.

Planene innebærer blant annet fortsatt at Y-blokken rives. En foreløpig idé er at Picasso-verket Fiskerne, som pryder Y-blokken, blir brukt som en front på et nytt bygg som peker nedover mot Youngstorget. Dette er ikke avgjort, men kunsten skal tas vare på og vises for folk også i fremtiden.

Høyblokken skal være innflytningsklar i 2024.

– Det blir et levende, trivelig og bilfritt område. Det nye regjeringskvartalet skal bli en del av hovedstaden som folk vil ha glede av å besøke, enten du bor i Oslo eller er på besøk, sier statsminister Erna Solberg (H).

På presentasjonen stilte Solberg sammen med finansminister Siv Jensen (Frp), klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) og kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).

Slik ser vinnerforslaget for nytt regjeringskvartal ut.

Raymond Johansen: – Bedre for byen

Det blir 1000 færre arbeidsplasser enn det som opprinnelig var tenkt i kvartalet. Størrelsen blir 15.000 kvadratmeter mindre enn først planlagt, og bygningene blir lavere. Totalt skal det bli plass til 4700 ansatte.

Politikerne i Oslo gikk tidligere i år sammen i sin frykt for at det nye området blir et «dødt byrom». Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ser fortsatt noen utfordringer, men sier at det nye forslaget ser bedre ut for byen.

– Det er noe nedskalert og mindre mastodont, selv om dette fortsatt er massivt. Noen av våre krav er imøtegått, og det er bra. Mer aktivitet på gateplan og flere parker gir bedre bruk av byrommet, noe som er essensielt for byen, sier Johansen.

Han sier at man tar avgjørelsene om Y-blokken til etterretning, og at han er glad for at kunsten blir tatt vare på. Utfordringene er blant annet at 37-bussen fortsatt ikke får gå gjennom kvartalet. Johansen frykter også at trinnvis utbyggingen vil gjøre en stor del av sentrum til byggeplass i 20 år.

– Det ser bedre ut for oss som er opptatt av at dette ikke skal bli et lukket område, men jeg tror uansett ikke at siste ord er sagt i denne saken, sier han.

Arkitekten: – Endrer ikke mye for oss

Etter arkitektkonkurranse ble det i november i fjor klart at prosjektgruppen Team Urbis med sitt «Adapt» skal få utforme det nye regjeringskvartalet. Flere stortingsrepresentanter har krevd omkamper om høyde og volum.

Gudmund Stokke er prosjektleder for Team URBIS’ «Adapt» og leder i arkitektfirmaet Nordic Office of Architecture. Han sier at de nye planene for regjeringskvartalet er laget i tråd med føringer de har fått fra Statsbygg.

– Bortsett fra at prosjektet blir mindre, endrer ikke dette noe for oss. Alle prinsippene i vårt prosjekt er ivaretatt også i denne nye skissen. Vi jobber nå videre i tråd med de føringene som er blitt kjent i dag, sier Stokke.

Teamet skal levere et ferdig skisseprosjekt i høst. Deretter skal de lage et forprosjekt som blir klart om et års tid.

Alle utenom Forsvarsdepartementet skal inn

Bakgrunnen for reduksjonen er først og fremst avbyråkratisering.

– Etter mange år med vekst i antall ansatte i departementene, ser vi at vår politikk for forenkling og avbyråkratisering har virket. Vi har rett og slett ikke behov for like mange arbeidsplasser i tiden fremover, sier finansminister Siv Jensen.

Enkelte støttefunksjoner skal dessuten ligge utenfor regjeringskvartalet. Avgjørelsen om at alle departementene, unntatt Forsvarsdepartementet, skal samles i det nye kvartalet, ligger imidlertid fast.

– Det som har vært viktig er å få et bygg som passer bedre inn i byen. Med mindre bygningsvolum, lavere bygg og flere muligheter for åpen gjennomstrømming er dette en bedre løsning for byen, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

Han forteller at det har vært diskusjoner om bevaring av Y-blokken, men at man må og skal følge det konseptet som er bestemt og som det er enighet om i Regjeringen.

Etter planen skal rivingen av bygget R4 og Møllergata 17 starte nå i oktober.