Kultur

Gir ut Skam-manus i fire bøker

Bøkene inneholder scener som aldri ble spilt inn og replikker som senere ble klippet bort.

Ina Svenningdal (fra venstre), Lisa Teige, Iman Meskini, Ulrikke Falch og Josefine Frida Pettersen i rollene som henholdsvis Chris, Eva, Sana, Vilde og Noora. «Skam» gikk på NRK fra høsten 2015 til sommeren 2017.
  • Kristin Storrusten
    Kristin Storrusten
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Armada Forlag skriver i en pressemelding mandag morgen at det gir ut råmanusene til de fire sesongene av TV-serien Skam, akkurat slik de ble skrevet. Først i forrige uke fikk bokhandlerne vite om prosjektet, og fra mandag skal den første boken være i salg.

Bøkene inneholder scener som aldri ble spilt inn, replikker som senere ble klippet bort og manusforfatter Julie Andems personlige kommentarer og unike tankekart.

  • Blank er den første av flere ungdomsserier som skulle fylle tomrommet etter Skam: I løpet av første sesong er seertallene mer enn halvert.

– Helt på grensen

Første bok inneholder naturligvis manuset til første sesong, hvor Eva er hovedperson. Det er ikke kjent når de neste tre bøkene kommer ut.

– Å gi ut disse uredigerte manusene, med skrivefeil og nørde kommentarer, er helt på grensen for hva som er innafor komfortsonen min, sier Skam-regissør og -manusforfatter Julie Andem i pressemeldingen.

Andem la ut følgende Instagram-post mandag morgen:

Til en scene fra skateparken i Gamlebyen, hvor Eva forteller Isak at hun har klint med en tredjeklassing, har Andem for eksempel notert seg følgende:

Veit det er litt umotivert å ha denne dialogen ved en skatebowl mens Jonas faktisk ER DER, men det er den eneste stedet det passer med skating i uka, og jeg vil ha bilder av Marlon som skater for han er jævlig flink og det er dritkult å skate da yoyoyo. Prøver å løse det på opptak med at han er langt unna/opptatt med sitt mens EVA og ISAK snakker, sånn at det er umulig for han å høre samtalen. Men si fra hvis det virker helt dust ingen er tjent med at det virker helt dust2 (sic).

Vil inspirere andre til å skrive

– Manusene er sterke nåtidsromaner, ingen kan lese dem uten å bli berørt. Dette er ikke bare TV-historie, det er stor litteratur, sier Jonas Forsang, som er styreleder i Armada Forlag og forlegger i Capitana Forlag.

– Jeg håper folk synes det er gøy å lese manusene og at noen kanskje lar seg inspirere til å skrive selv, sier Andem.

De fire Skam-bøkenes er designet av Snøhetta.

Skam ble en enorm nasjonal og internasjonal suksess for NRK gjennom fire sesonger. I etterkant ble rettighetene kjøpt av Facebook, som gjorde en amerikansk versjon under navnet SKAM Austin, med Andem som regissør. Andem har tidligere jobbet med serier som Sara og Jenter. Sammen med Mari Magnus vant hun Gullruten for årets innovasjon med Skam i 2016.

Den første Skam-boken er første utgivelse på Armada Forlag, som er søsterforlaget til Pilar Forlag og Capitana Forlag, som er eid av blant andre Petter Stordalen.

– Uten tvil interesse

Hege Stensrud Høsøien er direktør for fag og forskning ved Nasjonalbiblioteket, som forvalter manus og upublisert tekst fra flere av Norges største forfattere.

– Det er stor interesse for å lese forfatteres tidlige tekster. Mange opplever at de kommer nærmere forfatterens intensjoner og tanker. Det gjelder særlig håndskrevne tekster, sier Høsøien.

I 2017 bød en Skam-fangruppe på manus til tre episoder. I juni donerte de to til Nasjonalbiblioteket og ett til Skeivt arkiv i Bergen.

– Det har vært en jevn strøm av besøkende, både fra Norge og utlandet, for å se dette manuset. Så at det er interesse for denne utgivelsen, er jeg ikke i tvil om, sier Høsøien.

Les mer om

  1. Skam
  2. TV
  3. Bøker
  4. Litteratur
  5. TV-serier