Kultur

Holder millioner mellom hendene: – Du føler med en gang om det «klikker»

Hør konserten på Aftenposten.no!

– Det var kjærlighet ved første blikk, sier fiolinisten Janine Jansen om Stradivarius-fiolinen. Torsdag spiller hun Tsjajkovskijs fiolinkonsert i en konsert Aftenposten strømmer fra Oslo Konserthus.
 • Hilde Bjørhovde
  Hilde Bjørhovde
  Journalist

Hvordan låter en Stradivarius-fiolin fra 1707 i hendene på en verdensstjerne? Det finner du ut når Aftenposten strømmer konserten med fiolinisten Janine Jansen og Oslo-Filharmonien fra Konserthuset torsdag!

– Det var kjærlighet ved første blikk, sier stjernefiolinist Janine Jansen og stryker varsomt buen over Stradivarius-fiolinen fra 1707. Det gylne instrumentet fra fiolinmaker Antonio Stradivaris «gullalder» er en sjelden skatt nederlandske Janine Jansen vet å verdsette.

Stradivarius-fioliner er myteomspunne

– Fiolinen er så perfekt, og jeg oppdager hele tiden nye muligheter med instrumentet, sier fiolinist Janine Jansen.

Hun disponerer fiolinen takket være Dextra Musica som kjøper verdifulle strykeinstrumenter og låner dem ut til spesielt utvalgte musikere.

– Jeg er så ekstremt heldig som får låne denne fiolinen, sier Jansen, avslappet mellom prøvene i Oslo Konserthus. Onsdag og torsdag spiller hun Tsjajkovskijs fiolinkonsert som solist med Oslo-Filharmonien.

Stradivarius-fiolinene er høyt priset av musikere i verdensklasse og pengesterke samlere. De er myteomspunne for sine særegne kvaliteter, vakre toner og nærmest magiske klang.

– Du føler med en gang om det «klikker» med et instrument, sier Jansen.

De norske eierne vil ikke røpe prisen på instrumentet, men tilsvarende fioliner fra Stradivarius’ «gullalder» er blitt solgt for titalls millioner kroner.

 • Torsdagens konsert strømmes på Aftenposten.no
Janine Jansen disponerer en Stradivarius-fiolin fra 1707 gjennom norske Dextra Musica.

Stradivarius-fiolinen har helt spesiell klangrikdom

Fiolinkassen har temperatur- og fuktighetsmåler.

– Nå står fuktigheten på normal. Det er bra. Instrumentet liker ikke at det blir for tørt eller for høy luftfuktighet.

– Vil en vanlig lytter høre forskjellen på denne fiolinen og et nyere instrument? Hva er egentlig forskjellen?

– Ja, du vil høre forskjellen, selv om du ikke er ekspert. Fylden, overtonene og klangrikdommen er helt spesiell. Akkurat hva det er som gjør det, er ikke så enkelt å forklare. Selv om man lager eksakte kopier av Stradivarius-fiolinene, får de ikke den samme dype, varme, fløyelsaktige klangen, sier hun og lar noen Tsjajkovskij-toner smyge seg ut i rommet.

– Jo mer du spiller, jo finere blir instrumentet, sier hun.

Hun forteller at mange deler naturlig nok er skiftet ut i årenes løp. Gripebrett og strenger er selvfølgelig ikke originale fra 1700-tallet, men selve fiolinkroppen og hodet er som den var.

– Fiolinen er perfekt. Jeg er redd for å bytte ut noe, for selv de minste justeringer kan endre klangen, sier Jansen.

 • Les også:
Les også

Russisk pangåpning for Oslo-Filharmonien

Torsdag spiller Janine Jansen Tsjajkovskijs fiolinkonsert med Oslo-Filharmoniske Orkeser i Oslo Konserthus. Konserten strømmes av Aftenposten.

Inspirerer norsk musikkliv gjennom samspill med unge talenter

Den nederlandske fiolinisten har spilt fiolin siden hun var seks år gammel.

– Jeg ville spille cello som storebroren min, men så ble det fiolin, smiler verdensstjernen. Hun vokste opp i en musikerfamilie i Nederland. Begge foreldrene og de to brødrene er musikere.

– Niesen min på fire har allerede begynt å spille fiolin.

Nå farter hun verden rundt med fiolinen og spiller med de største orkestre og dirigenter.

– Har du noen gang mareritt om at alt skal skjære seg?

– Nei, jeg har heldigvis ingen skrekkopplevelser, ler hun.

– Men jeg har drømt at jeg står på scenen, klar til å spille et verk, men kaster et blikk på notene og ser at det er noe jeg aldri har spilt! Heldigvis våkner jeg fort av slike drømmer.

Vil inspirere unge, norske musikktalenter

Som takk for at hun får disponere det dyrebare instrumentet skal Janine Jansen være med å inspirere norsk musikkliv. Dette er en del av avtalen hun har med Dextra Musica.

Hun skal spille kammermusikk med unge, norske talenter fremover, både gjennom talentprogrammet Crescendo og Valdres Sommersymfoni.

– Jeg underviser ikke så mye, men vi spiller sammen. Det er gjennom musikalske møter vi deler musikkopplevelser og inspirerer hverandre, sier Janine Jansen.

Flotte instrumenter i norsk eie

Anders Bjørnsen er instrumentansvarlig i Dextra Musica, som eier en av verdens fineste samlinger av klassiske strykeinstrumenter. Han forteller at de lenge hadde vært på jakt etter en topp Stradivarius.

– Samtidig ønsket vi å finne en internasjonal stjerne som kunne være med å løfte norsk musikkliv og være en inspirasjon for andre musikere, sier Bjørnsen.

Janine Jansen spilte allerede på fiolinen da eieren skulle selge den.

– For oss var dette et lykketreff og en gyllen mulighet til å få en av de flotteste Stradivarius-fiolinene og en av verdens fremste fiolinister samtidig. Janine Jansen er en ypperlig inspirator og har en utstråling få andre er forunt.

– Slike fioliner selges for svimlende summer?

– Vi kommenterer aldri pris. Musikerne vet å verdsette dem. Kjemien må passe mellom musiker og instrument. Det blir som et kjærlighetsforhold, avslutter han.

Les mer om

 1. Musikk
 2. Konsert
 3. Oslo
 4. Aftenposten