Kultur

Game of Thrones: - Det var slik kvinner kom seg opp og frem i verden på den tiden

Nakenhet og sex er fremstilt smakfullt, naturlig og nødvendig for å skildre Game of Thrones-universet, mener seriens skuespillere.

Skuespiller Sophie Turner har jobbet på Game of Thrones-settet siden hun var 14. Turner mener sexscenene hører hjemme i universet de portretterer.

 • Helle Skjervold

Det er ikke bare middelaldersk voldsbruk og drap av sentrale karakterer som kjennetegner TV-serien Game of Thrones . Fantasyeposet har ingen planer om å tone ned de eksplisitte sexscenene.

Når HBO-stjernene møter verdenspressen i London, før sesongpremièren av femte sesong, er kvinnesyn og seriens omstridte sexscener et av temaene skuespillerne får flest spørsmål om.

-  Jeg mener det er viktig å huske på at vi ikke viser frem et moderne miljø, sier en av skuespillerne som har spilt flere krevende sexscener, Emilia Clarke.

I rollen som Daenerys Targaryen opplever Clarke i serien å bli giftet bort og voldtatt.

Flere av seriens overgepsscener har vekket debatt, blant annet fordi TV-skaperne går lenger enn bokens originalscener i å skildre disse som ikke-frivillige. Andre kritiserer serien for å bruke seksuelle overgrep som umotivert sjokkfaktor, og kvinnelig nakenhet som visuell distraksjon for å fortelle intrikate, nødvendige bakgrunnshistorier.

-  Vi viser et middelaldersk samfunn, der kvinner og menns roller er mye mer adskilt enn i dag. Ja, man kan kanskje si at det i seg selv er sexistisk. Men sex er en del av det livet, og også en del av vår serie.

Det legges mye arbeid i å få verdener og miljøer i Game of Thrones til å se mest mulig autentisk og troverdig ut:

Ikke umotivert

Sophie Turner, som spiller Sansa Stark i serien, har praktisk talt vokst opp på Game of Thrones -settet. Hun begynte som skuespiller i serien som 14-åring, men sier hun hverken har opplevd sexscenene eller voldsbruken i serien som problematisk.

- Nei, jeg føler at det er veldig, veldig nødvendig. Ingenting av det er umotivert, og det var slik kvinner kom seg opp og frem i verden på den tiden. Jeg synes det er på sin plass. Game of Thrones prøver ikke å være en trygg serie, og det er noe av grunnen til at det er en så stor suksess, sier hun.

Heller ikke Carice von Houten, som spiller den røde kvinnen Melisandre, ser nakenheten som et problem. Hennes karakter stiller flere ganger uten en tråd i serien.

-  Jeg klager ikke over nakne kvinner i showet. Jeg mener nakenhet er håndtert veldig godt i serien, og så lenge det ikke blir seksistisk mener jeg det bare er bra å vise kvinnekropp. Og for min karakter er kroppen hennes et våpen, den er på en måte et instrument, sier hun.

- Misforstå meg rett, det er ikke min favoritting å spille inn, det er litt ubehagelig. Man eksponerer seg, og plutselig snakker folk om brystvortene mine etterpå. Det virker som folk er mer komfortable med å se hoder som kuttes av enn brystvorter, og det synes jeg er merkelig.

Voksent publikum

Også Iain Glen, som spiller Ser Jorah Mormont i serien, beskriver kritikken av Game of Thrones som kvinnenedsettende som «den rene galskap».

-  For det første er denne serien rettet mot voksne folk, noe som gjenspeiles både i tematikken og moralen som alltid beveger seg i gråsonen. Og for det andre er den verdenen vi portretterer et føydalsamfunn som i veldig stor grad er dominert av menn, det er et patriarkalsk og gammeldags samfunn.

I denne konteksten er Game of Thrones kvinnekarakterer tvert imot overraskende sterke og farlige, mener han.

- Ser du på kvinnekarakterene som er skrevet inn i dette universet er de livsfarlige. De har kanskje ikke kronen på hodet, og de har kanskje ikke et sverd i hånden, men de forgifter, de dreper, selv lille Aria er en morder. Og de er utstyrt med ordentlige, tredimensjonale reiser, sier han.

- Se for deg Game of Thrones uten sexen og volden, folk ville spurt seg: tror dere vi er 12 år gamle? Hvis noen isolert sett vil henge seg opp i at de så et par pupper, ja så er det virkelig noe i deres hoder.

Mannlig vilje

Flere har påpekt at fremstillingen og mengden av kvinnelig og mannlig nakenhet i serien er kraftig skjevfordelt. En av seriens største mannlige profiler, Jon Snow-skuespiller Kit Harington, sier han ønsker mer nakenhet blant mennene velkommen.

-  Jeg synes gjerne det kan være mer mannlig nakenhet. Sex brukes som maktmiddel i serien, til manipulering. Det bare er slik at det å se overkroppen til en mann ikke er like kontroversielt som å se overkroppen til en kvinne. Men når det er sagt er det ganske mye mannlig nakenhet i serien, du ser mange bare overkropper i serien, du ser ikke den delen, sier Harington og peker strategisk ned under bordet.

-  Men vil du egentlig se det? Jeg tror ikke du kan vise full nakenhet med menn uten at det blir distraherende, på en måte. Så ja, jeg synes det bør være mer mannlig nakenhet, men jeg vet ikke hvordan man kan filme en naken sexscene med en mann uten at det ser latterlig ut.

Nykommer i femte sesong, skuespiller Deobia Oparei, sier han mer enn gjerne bidrar til å jevne ut balansen i serien.

-  Jeg ville elsket å vise frem rumpa mi! Skyter Oparei inn, til gapskratt både fra medskuespillere og pressen.

Se også: Våpendesigner Tommy Dunne forteller om våpnene han lager til tv-serien Game of Thrones

 1. Les også

  Alt du trenger å vite om Game of Thrones

 2. Les også

  George R.R. Martin: En dedikert nerd

Kit Harrington mener kjønnsfordelingen gjerne må jevnes ut i serien, men sier han har problemer med å se for seg hvordan full mannlig nakenhet vil bli mottatt.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Slik tok skuespillerne farvel med «Game of Thrones»

 2. KULTUR

  Game of Thrones-regissøren: – Fansen gikk utrolig langt for å finne ut hva som skulle skje med Jon Snow

 3. KULTUR

  Anmeldelse av første episode i sesong 8: Dette kommer til å gjøre vondt. Veldig vondt.

 4. KULTUR

  HBO bekrefter «Game of Thrones»-oppfølger

 5. KULTUR

  Game of Thrones-fansen raser etter nest siste episode

 6. DEBATT

  Det finnes et «dark room» i oss alle